18 Φεβρουαρίου 2024

Διεθνείς έμποροι ναρκωτικών συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη στην Κούβα

Κουβανικό δικαστήριο επέβαλε ποινές φυλάκισης μεταξύ 20 και 30 ετών σε αλλοδαπούς και Κουβανούς υπηκόους που συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω κατά τη διάρκεια διεθνούς επιχείρησης διακίνησης ναρκωτικών, δήλωσαν σήμερα επίσημες πηγές.

Η Κούβα τηρεί αυστηρή ποινική πολιτική για το έγκλημα της διακίνησης ναρκωτικών, ο ποινικός κώδικας της οποίας προβλέπει ποινές που κυμαίνονται από τέσσερα έως 30 χρόνια φυλάκισης, ισόβια κάθειρξη ή θανατική ποινή. 

Σύμφωνα με δελτίο ειδήσεων της κουβανικής τηλεόρασης, περίπου 15 κατηγορούμενοι, τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν, καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών, της απόπειρας, της μεταφοράς και της παράνομης κατοχής όπλων, μεταξύ άλλων κατηγοριών. 

Μπροστά στο ακροατήριο, το ποινικό τμήμα του επαρχιακού δικαστηρίου της ανατολικής επαρχίας Σαντιάγο ντε Κούβα έκρινε ένοχο έναν Κουβανό κάτοικο εξωτερικού - τον κύριο οργανωτή της επιχείρησης - και άλλους Κουβανούς υπηκόους και αλλοδαπούς που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις του Υπουργείου Εσωτερικών (Minint) του νησιού της Καραϊβικής.

Η εισαγγελική αρχή θεώρησε ιδιαίτερα βαρύ το αδίκημα και την πρόθεση του πρωτεργάτη της επιχείρησης να εισάγει τα ναρκωτικά στη χώρα μέσω της ακτής του δήμου Γκουαμά του Σαντιάγο ντε Κούβα, καθώς και την προσπάθεια δημιουργίας μιας βάσης υλικοτεχνικής υποστήριξης για μεταγενέστερες αποβιβάσεις ναρκωτικών.
Η έγκαιρη δράση των μονάδων καταπολέμησης των ναρκωτικών από διάφορες επαρχίες της χώρας κατέστησε δυνατή την εξάρθρωση ενός εγκληματικού δικτύου που, με έδρα τη Τζαμάικα, προσπαθούσε να εισαγάγει και να διαθέσει το προϊόν στην εθνική επικράτεια της Κούβας, εξήγησαν οι αξιωματούχοι του Minint.

Αποκάλυψαν ότι η ενεργοποίηση ενός υπουργικού σχεδίου με τα όργανα αντιμετώπισης αυτής της παράνομης δραστηριότητας στις επαρχίες Σαντιάγο ντε Κούβα,Γκράνμα, Ολγίν, Λάς Τούνας, Καμαγουέι και Αβάνα, κατάφερε να πιάσει τους εγκληματίες επ' αυτοφώρω.

Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν 300 κιλά μαριχουάνας, μεγάλα χρηματικά ποσά, δορυφορικά τηλέφωνα και άλλα μέσα επικοινωνίας, πυροβόλα όπλα, ένας ψεύτικος αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά του εμπορεύματος στο κουβανικό έδαφος, ένα ταχύπλοο και άλλα μέσα.

Στην επιχείρηση του Minint   που εξάρθρωσε τη συμμορία διακίνησης ναρκωτικών, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα ναυτικά και χερσαία μέσα. δήλωσαν κουβανοί αξιωματικοί δίωξης των ναρκωτικών.
 
Η Κούβα τηρεί αυστηρή ποινική πολιτική για το έγκλημα της διακίνησης ναρκωτικών, ο ποινικός κώδικας της οποίας προβλέπει ποινές που κυμαίνονται από τέσσερα έως 30 χρόνια φυλάκισης, ισόβια κάθειρξη ή θανατική ποινή.

(Από τo Prensa Latina)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια