23 Αυγούστου 2022

Ξεκίνησε η πώληση συναλλάγματος στα κουβανικά ανταλλακτήρια

Η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία θα είναι 120 κουβανικά πέσος για ένα δολάριο και θα ληφθούν υπόψη τα εμπορικά περιθώρια στη διαφορά αγοράς και πώλησης.

Η κυβέρνηση της Κούβας ενέκρινε την έναρξη της πώλησης ξένου νομίσματος σε φυσικά πρόσωπα σε 37 Ανταλλακτήρια (Cadecas), αρχής γενομένης από αυτήν την Τρίτη, με επίσημη ισοτιμία ενός δολαρίου (USD) για 120 κουβανικά πέσος (CUP).

Η υπουργός πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας (BCC), Μάρτα Σαμπίνα Ουίλσον Γκονζάλες, εξήγησε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Mesa Redonda, ότι οι επιλεγμένες μονάδες ανταλλακτηρίων αντιστοιχούν σε πρωτεύουσες επαρχιών και ορισμένους επιλεγμένους δήμους, όπως στην περίπτωση του ειδικού Δήμου la Isla de la Juventud  και θα γίνεται μέσω του Λαϊκού Ταμιευτηρίου (ΒΠΑ).

Διευκρίνισε επίσης ότι αρχικά οι πράξεις θα γίνονται μόνο σε μετρητά και ότι η διαφορά μεταξύ της αξίας της αγοράς και της πώλησης θα εξαρτηθεί από τα εμπορικά περιθώρια. που τοποθετεί την πώληση ενός ευρώ περίπου στα 125,11 CUP, και του δολαρίου στα 123,60 CUP για όσους επιθυμούν να τα αποκτήσουν, με διακυμάνσεις στις αργίες όπως συμβαίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου.


Oμοίως, ανέφερε ότι στην παρούσα φάση, αν κάποιος αγοράσει μετρητά σε κάποιο ανταλλακτήριο, πρέπει στη συνέχεια να πάει στην τράπεζα εάν επιθυμεί να τα καταθέσει σε έναν λογαριασμό σε MLC -με εξαίρεση το δολάριο-. και η προσφορά θα εξαρτάται από την τιμή που δόθηκε προηγουμένως από την Cadeca (ανταλλακτήριο).

Για το λόγο αυτό, και δεδομένου ότι η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, θα πωλούνται το πολύ 100 δολάρια ΗΠΑ ή το ισόποσο σε άλλο νόμισμα και επιπλέον θα υπάρχει ενημέρωση για τη διαθεσιμότητα καθώς και τον αριθμό των ατόμων που θα εξυπηρετεί η κάθε εγκατάσταση σε καθημερινή βάση.

Λόγω των οικονομικών συγκυριών που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, καθορίστηκε ότι προς το παρόν δεν θα πωλείται ξένο συνάλλαγμα στα αεροδρόμια, με στόχο να επωφεληθούν περισσότερα άτομα.

#MercadoCambiarioCuba https://t.co/rFsRluINtO


Με τον ίδιο τρόπο, στη διαδικασία αγοράς που εφαρμόστηκε πριν από 20 ημέρες  δεσμεύτηκαν δέκα φορές περισσότερα ξένα νομίσματα από ό,τι σε ένα μήνα με την προηγούμενη ισοτιμία, με το ευρώ να είναι το νόμισμα με τη μεγαλύτερη ανταλλακτική κίνηση.

Να ανακτηθεί ο έλεγχος της αγοράς συναλλάγματος

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της κουβανικής οικονομίας, Αλεχάντρο Γκιλ, σημείωσε ότι η έγκριση της αγοράς και πώλησης συναλλάγματος στον πληθυσμό επιδιώκει να ανακτηθεί ο κρατικός έλεγχος στην αγορά συναλλάγματος.

  Deben existir un conjunto de medidas para que disminuya la tasa de cambio, equilibrios macroeconómicos, aumento de la productividad, entre otros, pero se irá avanzando en la adquisición de la capacidad de compra de la MN. #EconomíaCubana @MEP_CUBA https://t.co/qxXQ7bd21t


Σχετικά με αυτό το μέτρο, εξήγησε ότι ενσωματώνει ένα σύνολο δράσεων που εφαρμόζονται για την τόνωση της εθνικής οικονομίας και την παροχή μεγαλύτερης αγοραστικής δύναμης στο κουβανικό, το νόμισμα που προέρχεται από το μισθό.

Αναφορικά με το δολάριο, ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός αποκλεισμός των ΗΠΑ εξακολουθεί να απαγορεύεται στην Κούβα η χρήση του σε διεθνείς συναλλαγές, γι' αυτό και επανεπικυρώνεται η απόφαση να μην γίνεται δεκτό από κάρτες με δυνατότητα αγοράς σε νομίσματα ελεύθερα μετατρέψιμο (MLC).




Πηγή: TeleSUR


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια