18 Ιουνίου 2022

Πόσα και ποια Κομμουνιστικά Κόμματα καταδικάζουν τη Ρωσία ;

O Ρωσο-νατοικός πόλεμος στην Ουκρανία έχει διχάσει βαθιά,  την  έτσι κι αλλιώς, σε οξεία και μακρόχρονη κρίση κομμουνιστική αριστερά.

Στη χώρα μας η μεγάλη πλειοψηφία των κομμουνιστικών κομμάτων και οργανώσεων ακολουθεί την καθεστωτική - νατοϊκή θέση και μέσω "ουδετερότητας" ή "ίσων αποστάσεων" καταδικάζει τη "ρωσική εισβολή" στην Ουκρανία.  


  • Ωστόσο, όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς, η πλειοψηφία των Κομμουνιστικών Κομμάτων δεν ακολουθεί αυτή τη στάση.
  • Επιπλέον, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα καταγράφει στον πληθυσμό της ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά συμπάθειας με τη Ρωσία. 
  • Είναι εμφανής η διαφορά της στάσης των ΚΚ του "Παγκόσμιου Νότου" (Λατινική Αμερική, Ασία, Αφρική) με αυτή των ΚΚ των μητροπόλεων (Ευρώπης, Αμερικής).
  • Τα μαζικότερα ΚΚ των πολυπληθέστερων χωρών είναι σε αυτόν τον άξονα του λεγόμενου "Παγκόσμιου Νότου" (Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βιετνάμ, Λάος, Βόρεια Κορέα κλπ) που δεν καταδικάζει τη Ρωσία.
  • Με απλή αριθμητική, από τα 90 κόμματα που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη των ΚΚ (2018), μόνο τα 29 υπέγραψαν την κοινή ανακοίνωση καταδίκης της Ρωσίας (του ΚΚΕ) και προστέθηκαν ακόμα 12 που δεν είχαν πάρει μέρος στη διάσκεψη του 2018. 
  • 61 από τα 90 κόμματα δεν την υπέγραψαν (KK Κούβας, Βιετνάμ, Κίνας, Λάος, Λευκορωσίας, Γεωργίας, ΗΠΑ, Ινδίας, Ινδίας (μλ) , Ουκρανίας, ΑΚΕΛ Κύπρου, Κόμμα Εργασίας Βόρειας Κορέας ΚΚ Ρώσικης Ομοσπονδίας, Ένωση ΚΚΣΕ, ΚΕΚΡ, Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, κ.α).

 

Επομένως, αν λάβουμε ως βάση τα 90 (από τα πάνω από 200) ΚΚ που συμμετείχαν στη διεθνή διάσκεψη του 2018, περίπου το 1/3 εξ αυτών συνυπέγραψαν την κοινή δήλωση των ΚΚ, που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και καταδικάζει τη Ρωσία.

Δεν είναι λίγο και πάντως αρκεί για να δώσει τη χαριστική βολή στα εναπομείναντα μετα τριτο διεθνιστικά φερόμενα ΚΚ. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι εποχές δεν τελειώνουν με συνέδρια και διασπάσεις, τελειώνουν (και αρχίζουν) με πολέμους. ( Ξημέρωσαν οι "γκαστρωμένες νύχτες" ). 


Κομμουνιστικά Κόμματα που ΔΕΝ υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση καταδίκης της Ρωσίας



Eίναι λοιπόν πολύ φυσιολογική η οξεία αντιπαράθεση απόψεων  και τακτικής που εκδηλώθηκε τόσο ανάμεσα στο εμπλεκόμενα ΚΚ, όσο και μεταξύ των κομμουνιστών γενικότερα:



Έλληνες αντιφασίστες κομμουνιστές αποτύπωσαν στον τοίχο του Σκοπευτηρίου της
Καισαριανής, την περήφανη γιαγιά Άννα που σήκωσε το ανάστημά της απέναντι
στον μπαντερρικό ναζισμό-φασισμό.


2 σχόλια:

  1. Ευτυχώς που έξω πάμε καλά. Γιατί αν περιμέναμε από τους εγχώριους συντρόφους άστα να πάνε. Από όσες ανακοινώσεις διάβασα των ελληνικών κομμάτων με ταξική αναφορά, μόνο το ΕΕΚ, η ΚΕΔ, ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ και η ΛΑΕ είχαν βγάλει αξιοπρεπείς ανακοινώσεις για το Ουκρανικό.
    Οι υπόλοιποι τα γνωστά: μιλούν για ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ίσων αποστάσεων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρόλα αυτά ο "εργατικός αγώνας" δεν είναι οργάνωση, η ΛΑΕ ως κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη συμμετείχε από κορυφαίες θέσεις σε μια κυβέρνηση που γέμισε την Ελλάδα αμερικάνικες βάσεις και οι Τροτσκιστές ΕΕΚ και ΚΕΔ ήταν αυτοί που σαν χώρος είχαν λανσάρει την μενταμοντερνιά του "δεν διαλέγουμε ιμπεριαλισμό" από την εποχή που ακόμη η ΕΣΣΔ υφίστατο σαν απτή πραγματικότητα και όχι σα νοσταλγικός μύθος όπως σήμερα.
    Οπότε μάλλον αξιοπρεπής δεν είναι κανείς τελικά, πέραν μεμονωμένων αγωνιστών, που τουλάχιστον όμως είναι αρκετοί μέσα στο σύνολο της ελληνικής αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια