23 Μαΐου 2022

Ζαχάροβα - Οι ΗΠΑ δεν «χαλάρωσαν» τους περιορισμούς ενάντια στη Κούβα

Σχόλιο της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα για τη μερική χαλάρωση των Αμερικανικών περιορισμών κατά της Κούβας.
21.05.22
Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάργηση μιας σειράς περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Κούβας που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 16 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Αυτές περιλαμβάνουν την επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τις επαρχίες του νησιού, την επανέναρξη του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης, την άρση του ισχύοντος σκληρού ορίου για τα εμβάσματα, την επέκταση των προξενικών υπηρεσιών, τη δυνατότητα επίσκεψης συγγενών στην Κούβα και τη χαλάρωση των οικονομικών και τεχνολογικών περιορισμών στον μη κρατικό τομέα της Κούβας.

Πάντα ζητούσαμε την άρση του πρωτοφανούςς παράνομου και απάνθρωπου εμπάργκο κατά της Αβάνας, το οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν πριν από 60 χρόνια και εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, σε πείσμα σχεδόν όλου του κόσμου, των εκκλήσεων των ίδιων των Αμερικανών μέσω των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Η πίεση των κυρώσεων στην Κούβα δεν αποτελεί μόνο κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και ένα από τα κύρια μέσα της τρέχουσας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Θα επιμένουμε πάντοτε σε αυτές τις εκτιμήσεις αρχών.

Επισημαίνουμε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και γενικά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι ευκαιριακά και περιορισμένης εμβέλειας. Δεν αίρουν τη σκληρή οικονομική πολιορκία που έχει επιβληθεί στην Αβάνα, δεν αντιμετωπίζουν τους προηγούμενους περιορισμούς που ίσχυαν για ένα ευρύ φάσμα οργανισμών της Κούβας και δεν προσφέρουν ευκαιρίες για τον τουρισμό. Η Κούβα παραμένει αδικαιολόγητα στον κατάλογο των χωρών που η Ουάσινγκτον απαριθμεί ως «χορηγούς της τρομοκρατίας». Στη περίπτωση της Κούβας εφαρμόστηκε επίσης η παραδοσιακή συγκρουσιακή μέθοδος των «υποδείξεων περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», βασισμένη φυσικά σε παραποιημένα μηνύματα.

Όπως και οι Κουβανοί φίλοι μας, έτσι κι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να επισημάνουμε ότι, με αυτή τη γενική προσέγγιση, στα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουμε περισσότερο τη συνέχεια των στόχων και των μέσων της προηγούμενης μεροληπτικής πορείας απέναντι στην Κούβα, παρά οποιαδήποτε ένδειξη σχετικής έστω βελτίωσης της πολιτικής σκέψης της Ουάσιγκτον και της μετάβασής της στη σωστή πλευρά της ιστορίας στον τομέα αυτό.

Είμαστε πεπεισμένοι, μεταξύ άλλων και ενόψει των πολυάριθμων καταστροφικών εκφάνσεων που έχουν παρατηρηθεί στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Κούβας, ότι η πραγματική φύση και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει η Ουάσιγκτον θα είναι δυνατόν να κριθούν μόνο μετά την εφαρμογή τους στην πράξη.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι Κουβανοί φίλοι μας θα συνεχίσουν, με την έμφυτη αξιοπρέπειά τους, να ακολουθούν τη γραμμή αρχών τους σε όλα τα σχετικά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια