27 Μαΐου 2022

Διακήρυξη της 21ης Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ALBA-TCP

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και οι αρχηγοί των αντιπροσωπειών των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της Δικής μας Αμερικής -Συνθήκη Εμπορίου των Λαών (
ALBA-TCP), που συναντήθηκαν στην Αβάνα της Κούβας, στις 27 Μαΐου 2022, στην 21 τους Σύνοδο Κορυφής:

1. Επικυρώνουν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση του ALBA-TCP ως εργαλείο ένωσης των λαών μας, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συνεργασίας και της οικονομικής συμπληρωματικότητας. με τη γνήσια περιφερειακή ολοκλήρωση υπό την ηγεσία της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) και με τις αρχές της Διακήρυξης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης. 

2. Υποστηρίζουν τις διακηρύξεις των χωρών της  Δικής μας Αμερικής  να υλοποιήσουν μια αλλαγή στις ημισφαιρικές σχέσεις, με βάση τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυρίαρχης ισότητας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις, της μη χρήσης ή απειλής τη χρήση βίας, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αυτοδιάθεση των λαών.

3. Επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στην πολυμέρεια ως το κύριο μέσο για την αντιμετώπιση των πολύπλευρων και πολύπλοκων παγκόσμιων προκλήσεων μέσω της συλλογικής δράσης.

4. Καταγγέλλουν τις αξιώσεις της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, για να κρατήσουν την περιοχή διχασμένη ανάλογα με τα ηγεμονικά τους συμφέροντα.

5. Απορρίπτουν τον αυθαίρετο, ιδεολογικό και με πολιτικά κίνητρα αποκλεισμό αρκετών χωρών μας από τη λεγόμενη Σύνοδο Κορυφής των Αμερικών, που θα πραγματοποιηθεί στο Λος Άντζελες τον Ιούνιο. Αυτή η μονομερής απόφαση συνιστά μια σοβαρή ιστορική οπισθοδρόμηση στις ημισφαιρικές σχέσεις που προσβάλλει τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

6. Υποστηρίζουν το δικαίωμα όλων των χωρών της ηπείρου να προσκληθούν και να συμμετάσχουν στην εν λόγω εκδήλωση υπό ίσους όρους και τονίζουν ότι η χώρα υποδοχής της συνάντησης στο Λος Άντζελες δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει αποκλεισμούς ή όρους που παραβιάζουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους.

7. Καταγγέλλουν επίσης τη μεταχείριση διακρίσεων από τις ΗΠΑ, ως χώρας υποδοχής της λεγόμενης Συνόδου Κορυφής των Αμερικών, σε βάρος πολλών εκπροσώπων της γνήσιας κοινωνίας των πολιτών της ηπείρου μας.

8. Τονίζουν ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις με αποκλεισμούς δεν συμβάλλουν στην επίλυση οποιασδήποτε από τις επείγουσες προκλήσεις της ολοκλήρωσης ή περιφερειακών και παγκόσμιων απειλών.

9. Υποστηρίζουν και εκτιμούν τη θαρραλέα και αξιοπρεπή θέση που έλαβαν οι κυβερνήσεις, οι κοινωνικοί παράγοντες, οι οργανώσεις και οι αδελφοί λαοί της ηπείρου μας, οι οποίοι απέρριψαν σθεναρά και με διάφορους τρόπους τους αποκλεισμούς από τη συνάντηση στο Λος Άντζελες.

10. Απορρίπτουν την επιβολή μονομερών εξαναγκαστικών μέτρων κατά της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας και τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό κατά της Κούβας, κατά παράβαση των σκοπών και των αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο Διεθνές Δίκαιο.

11. Επαναδιεκδικούν την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, με βάση το σεβασμό στην ιδεολογία των ηρώων και των ιδρυτών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

12. Υποστηρίζουν τις γνήσιες προσπάθειες για την προώθηση του διαλόγου με σεβασμό, στη βάση της ανοχής και της ειρηνικής συνύπαρξης και τη συνεργασία μεταξύ όλων των χωρών της Αμερικής, ανεξαιρέτως, για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που επηρεάζουν το ημισφαίριο.



 ALBA-TCP repudia las exclusiones y trato discriminatorio en la Cumbre de las Américas | Cubadebate



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια