Ραούλ Ροντρίγκες |
Αβάνα, 18 Μαΐου (Prensa Latina) - Τα πρόσφατα μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κούβα, παρόλο που είναι θετικά, διατηρούν σε ισχύ τον σκληρό πυρήνα του αποκλεισμού, ιδίως τον νόμο Χέλμς - Μπάρτον και την αυθαίρετη ένταξη της Κούβας στη λίστα των χωρών που χορηγούν την τρομοκρατία.
Αυτό επεσήμανε ο ερευνητής Ραούλ Ροντρίγκες, διευθυντής του Κέντρου Ημισφαιρικών Σπουδών και ΗΠΑ του Πανεπιστημίου της Αβάνας (Cehseu), ο οποίος θεωρεί ότι ο Λευκός Οίκος επιμένει να διατηρεί σε ισχύ δύο από τις αποφάσεις που έχουν τις πιο αρνητικές συνέπειες για την Κουβανική οικονομία.
Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην Prensa Latina, ο Ροντρίγκες συμφώνησε ότι οι αποφάσεις του Λευκού Οίκου που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη μέρα, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια και τα εμβάσματα προς το έθνος της Καραϊβικής, καθώς και η επέκταση των προξενικών υπηρεσιών της Ουάσιγκτον στην Αβάνα, βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση .
Ωστόσο, ο ειδικός προειδοποίησε ότι είναι απαραίτητο να περιμένουμε τις συγκεκριμένες εκτελεστικές εγκυκλίους για την εφαρμογή αυτών των κατευθύνσεων, οι οποίες ενδέχεται να έχουν διαφορές, ανάλογα με το πολιτικό κλίμα.
Σχολίασε επίσης ότι οι νέες διατάξεις είναι πιθανόν να έχουν σχέση με την κριτική που δέχεται από προσωπικότητες της περιοχής, ότι η σημερινή κυβέρνηση διατήρησε την ιδια ακριβώς εχθρική και επιθετική πολιτική της εποχής του Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021).
Ενδεχομένως η Ουάσιγκτον, μπροστά στις ανθρωπιστικές επιπτώσεις των κυρώσεων στην Κούβα, να θέλει να καθαρίσει την εικόνα της ως επιτιθέμενου, αλλά με τα νέα μέτρα να συνεχιστεί η παπεμπόδιση της κουβανικής κυβέρνησης να λάβει κεφάλαια, εξήγησε ο Ροντρίγκες.
Κατά τη γνώμη του διευθυντή του Cehseu, με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να ενδυναμώσουν άμεσα τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα αλλαγής στη χώρα, που είναι ο πρωταρχικός στόχος της
κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πακέτο μέτρων που χαλαρώνουν ορισμένους από τους 243 περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021).
Αυτά περιλαμβάνουν την επανεκίνηση του Προγράμματος Οικογενειακής Επανένωσης και 20.000 θεωρήσεις εισόδου (visas) που συμφωνήθηκαν στις διμερείς μεταναστευτικές συμφωνίες.
Σκοπεύουν επίσης να επιτρέψουν επαγγελματικές και εκπαιδευτικές επαφές, την επέκταση των ταξιδιών στη χώρα αυτή με βίζα πολλαπλών εισόδων και την καθιέρωση πτήσεων προς τις επαρχίες, που επί του παρόντος περιορίζονται στην Αβάνα, καθώς και την κατάργηση του ορίου στα εμβάσματα των χιλίων δολαρίων κάθε τρεις μήνες.
Αυτές τα μέτρα έρχονται σχεδόν ένα χρόνο και τέσσερις μήνες μετά την είσοδο στον Λευκό Οίκο του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατά την προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε να αντιστρέψει τις πολιτικές του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ.
EEUU mantiene invariable núcleo duro del bloqueo, afirma analista (prensa-latina.cu)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου