5 Δεκεμβρίου 2020

Κούβα στον καιρό του Covid - 19 ( 4/4 ) – του Νεκτάριου Αβραμάκη (+video)

Γιατί έχει σημασία να βοηθήσουμε την Κούβα  να ανταπεξέλθει στον αγώνα 
για την επιβίωση του σοσιαλισμού  στο νησί και όχι μόνον

Μιλώντας για την Κούβα και αναφέροντας την σαν παράδειγμα σοσιαλισμού, θα πρέπει δεδομένων τον καταστάσεων και δράσεων, που το νησί υφίσταται 61 χρόνια, να αναγνωρίσουμε ότι η Κούβα δεν είναι απλά, το παράδειγμα, αλλά η κηρία πηγή παραγωγής του σοσιαλισμού, τουλάχιστον σε όλη την περιοχή της Αμερικής.

Αυτή η αντίσταση της Κούβας, όχι μόνον κατά των εξωτερικών παραγόντων, αλλά και κατά της φθοράς που φέρνει ο χρόνος, εσωτερικά, σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα, είναι μοναδική. Είναι ηρωική. Το σοσιαλιστικό σύστημα της Κούβας, πρεσβεύει, αξίες που με τα χρόνια και της πολιτικές, έχουν χαθεί σε πολλά άλλα κράτη. Έχουν αλλοιωθεί και ξεπεραστεί από ένα ισοπεδωτικό σύστημα διαφορετικών και κυρίως υλιστικών αξιών που έχει διαμορφώσει κοινωνίες, που επιβιώνουν οι ισχυρότεροι, οι οικονομικά δυνατοί.

Η ουσία και το μεγαλείο αν θέλετε, του σοσιαλιστικού μοντέλου της Κούβας, δεν έγκειται μόνον, στην παροχή δωρεάν υγείας, παιδείας η και του δελτίου τροφίμων. Αλλά εξαπλώνεται ευρύτερα, στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου σαν σύνολο και όχι σαν μονάδες. Εδώ το γενικό συλλογικό καλό, υπερισχύει του ατομικού. 

Κεκτημένα, όπως η ισότητα η μη ύπαρξη ρατσισμού, φυλετικού η θρησκευτικού, είναι κατοχυρωμένα και απόλυτα σεβαστά.Σίγουρα η Κούβα σαν χώρα, του 1960, του 1989 του 2000 και του 20202, δεν είναι ίδια. Όπως και όλος ο Πλανήτης. Το μόνον που εξακολουθεί παγκόσμια να μένει ίδιο, είναι ουσιαστικά το δίπολο του καπιταλισμού και του σοσιαλισμού. Σε μια μάχη που είναι αιώνια. Η Κούβα, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την μάχη. Έναν ρόλο πολύ σημαντικό, φυλάσσοντας Θερμοπύλες, ενάντια σε εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς. Η επιβίωση του σοσιαλισμού στην Κούβα είναι ζωτικής σημασίας, για την επιβίωση του σοσιαλισμού και το σταμάτημα μιας φθίνουσας πορείας.

Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε όλοι μας, όσοι πρεσβεύουμε την αξία στον άνθρωπο και όχι στο χρήμα ότι βοηθώντας την Κούβα, βοηθάμε μέσο μακροπρόθεσμα, ιδέες, όπως ισότητα, ειρήνη, αλληλοβοήθεια ανθρωπιά, υγεία, κ.τ.λ.

Αν και ζω πολλά χρόνια εδώ και εργάζομαι εδώ, δεν είμαι ένας από αυτούς που θα σας πει, ότι τα πάντα είναι άριστα και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ελλείψεις κ.τ.λ. Δεν είμαι ένας άνθρωπος, που θα  κάνει προπαγάνδα. Αυτό θα το έκαναν, μονό θερμοκέφαλοι του παρελθόντος και άνθρωποι που σκοπός τους είναι η κατάρρευση του σοσιαλιστικού συστήματος της Κούβας, με την κατάλληλη εξωτερική βοήθεια, εκ των έσω. Μια θεωρία, μια λογική, ενός μήλου που θα σαπίσει. Όχι όμως, εδω δεν είναι έτσι. Προσπαθούν, το κράτος προσπαθεί με νύχια και δόντια. Εδώ  αλλάζει ότι πρέπει να αλλαχτεί. Μπορεί αργά, μπορεί δύσκολα, αλλά αλλάζει. Το κράτος σταθερά, επαναφέρει όσους, πίστεψαν ότι μπορεί να είναι πάνω από το κοινωνικό σύνολο όχι με νόμιμο τρόπο, στο δρόμο της ισότητας. Το θέλουν η όχι

Θα ήθελα να σας πω, ότι βασιζόμενος στην πραγματικότητα που ζω εδω και βάζοντας σε μια “ζυγαριά” τα συν και τα πλην, δεν μπορώ, παρά τα όποια προβλήματα – τα οποία σημειωτέον και προς τιμήν της παραδέχεται και η Κυβέρνηση ότι υπάρχουν – να  μην επισημάνω την πρόοδο και τα επιτεύγματα της Επανάστασης, όλα αυτά τα χρόνια και κάτω από πολύ δύσκολες καταστάσεις, ιδιαίτερα από το 1989 και μετά, με την πτώση της Σοβιετικής  Ένωσης. 

Άρα θεωρώ, ότι αξίζει η βοήθεια μας προς την Κούβα. Αν και θα σας προτρέψω, να διαβάσετε σχετικά με την Κούβα, για τα χρόνια πριν και μετά την Επανάσταση. Και να μην επικεντρωθείτε μόνο  στην Αβάνα, που τότε, το 1959 δεν ξεπερνούσε τις 300 - 400.000 σε έναν πληθυσμό συνολικά των 7.000.000 ανθρώπων, εάν δεν με απάτα η μνήμη μου. Διαβάστε για της επαρχίες, τους αγρότες, τον αναλφαβητισμό, της συνθήκες υγιεινής, της συνθήκες διαβίωσης, την παιδική θνησιμότητα. Όλα αυτά πριν την Επανάσταση.

Διαβάστε  για την απόβαση στον κόλπο των χοίρων, το εμπάργκο, τα δύσκολα χρόνια της περιόδου especial, όπως ονομάστηκε. Διαβάστε για τον Ιατρικό τομέα της Κούβας και την μοναδικότητα, πολλών από τα Κουβανικά φάρμακα, την υγεία γενικά, κ.τ.λ. μετά την Επανάσταση. Διαβάστε για την Κουβανική παιδεία και κοινωνική μεριμνά. Όλα αυτά θα βοηθήσουν, στο να κατανοήσετε το ποσό μεγάλο, είναι αυτό, που έγινε για τον άνθρωπο στην Κούβα. Αλλά κάτω από ποσό αντίξοες συνθήκες.

Αξίζει η βοήθεια μας στην Κούβα. Ελάτε, παρακαλώ στην άλλη μου Πατρίδα, στην άλλη μου Ελλάδα την Κούβα. Ταξιδέψτε, σε ένα παρελθόν, που έχει μείνει μέλλον, γνωρίστε έναν λαό, που έχει πολλά από εμάς τους Έλληνες. Ανθρωπιά, ευγένεια, αγάπη, αγώνες. tαξιδέψτε. Ελάτε. Δεν έχει σημασία, ποιο ταξιδιωτικό γραφείο θα σας φέρει, εάν είναι αυτό που εγώ συνεργάζομαι και βγάζω το ψωμί μου για να ζήσω η αν είναι άλλο. Σημασία έχει να έρθετε, ακόμα και τώρα που τα χρήματα είναι δύσκολα, δεν περισσεύουν.

Να έρθετε, γιατί σίγουρα φεύγοντας από την Κούβα, θα φύγετε με τα πιο βαθιά συναισθήματα, όχι μόνον για το ταξίδι στο χρόνο, αλλά για το ταξίδι που θα κάνετε μέσα στον άνθρωπο, ακόμα και μέσα σε εσάς.

Από την Κούβα, θα φύγετε τόσο  “πλούσιοι” με έναν πλούτο που θα σας συντροφεύει σε όλη σας την ζωή. Αρκεί να έρθετε. Να έρθετε στην Κούβα μου, την Κούβα σας.

Με εκτίμηση

NA


Παρέμβαση στη διαδικτυακή εκδήλωση "BLOCK COVID UNBLOCK CUBA"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια