9 Σεπτεμβρίου 2020

Ρωσική εταιρεία ξεκινά εκσκαφή πετρελαιοπηγής στην Κούβα

Σύμφωνα με δήλωση της κρατικής εταιρείας, η Zarubezhneft JSC ξεκίνησε με επιτυχία το πρώτο οριζόντιο πηγάδι σε λειτουργία ροής, με αρχική ροή πετρελαίου 52 τόνους την ημέρα στην περιοχή Boca de Jaruco στη Δημοκρατία της Κούβας. Η μοναδικότητα του έργου έχει σχέση με την πολυπλοκότητα της παραγωγής σε αυτό, επιπλέον λαδιού (τύπου 35.000 mPa*s. 

Το έργο στο Boca de Jaruco είναι ένα από τα πιο υψηλής τεχνολογίας έργα της Zarubezhneft. Υλοποιείται σε συνεργασία με την κουβανική εταιρεία Cupet από το 2011 και έκτοτε έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στην ανάπτυξη και την παραγωγή.

Χάρη σε μια τεχνολογία βελτίωσης του πετρελαίου που αναπτύχθηκε από κοινού με το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Καζάν (Περιοχή Βόλγα) (KFU η Zarubezhneft κατάφερε να μειώσει την αναλογία του εκχυόμενου ατμού στο παραγόμενο προϊόν σχεδόν στο μισό. Αυτή η τεχνολογία εφαρμόζεται και σε παρόμοια έργα που υλοποιούνται σε άλλες χώρες. 

Η τεχνολογία χρήσης της καταλυτικής υδρόλυσης για διύλιση πετρελαίου “in situ” είναι κατοχυρωμένη στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αρ. 2717849. Τα αποτελέσματα της χρήσης του δημοσιεύθηκαν επανειλημμένα σε μεγάλα ρωσικά και ξένα περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων αναγνωρισμένων εκδόσεων όπως το Fuel and Processes, το 2018-2020. 

"Το έργο Boca de Jaruco στη Δημοκρατία της Κούβας είναι ένα σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής της εταιρείας για να διατηρήσει την τεχνολογική ηγεσία στη βιομηχανία, πράγμα που συνεπάγεται τη δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων για την παραγωγή πετρελαίου", λέει ο Sergey Kudryashov, Διευθύνων Σύμβουλος της Zarubezhneft JSC. “Φέτος ξεκινήσαμε ένα νέο στάδιο επιχειρήσεων με την έναρξη του πρώτου οριζόντιου πηγαδιού. Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τις επιπλέον διαδικασίες παραγωγής πετρελαίου σε αυτό το έργο και επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη ακόμη μεγαλύτερων αποτελεσμάτων στο μέλλον. Το έργο περιλαμβάνει νέες εξελίξεις και τεχνικές λύσεις από εθνικούς κατασκευαστές, καθώς και εξοπλισμό ικανό να λειτουργεί σε ένα επιθετικό περιβάλλον και σε υψηλές θερμοκρασίες". 

Τον Οκτώβριο του 2019, ο τότε πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitri Medvedev, εγκαινίασε το έργο γεώτρησης αυτής της οριζόντιας πηγής εξαγωγής βαρέως αργού στο Boca de Jaruco, βόρεια της επαρχίας Mayabeque.


Κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής τον Οκτώβριο, ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Zarubezhneft, Serguéi Kudriashov, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης της χώρα του ότι η παραγωγή που επιτεύχθηκε σε αυτή την κοινή επιχείρηση με το CUPET, “Πρώτα απ 'όλα, θα καλύψει την εσωτερική ζήτηση. θα εξισορροπήσει την εγχώρια κατανάλωση, η οποία σήμερα στην Κούβα είναι υψηλότερη από την παραγωγή».

Διευκρίνισε επίσης ότι ο στόχος της Zarubezhneft είναι να κάνει την παραγωγή πετρελαίου αποτελεσματική, ενώ η κουβανική εταιρεία θα λάβει αποφάσεις σχετικά με το πού να κατευθύνει το πετρέλαιο. 

Σύμφωνα με τον Kudriashov, το έργο στη Boca de Jaruco μπορεί τώρα να ονομαστεί διερευνητικό, αλλά σε δύο χρόνια η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει 30 πετρελαιοπηγές. 

Στη συνέχεια, η εταιρεία εξήγησε ότι ο όγκος των επενδύσεων σε αυτήν τη φάση θα είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και ο συσσωρευμένος όγκος παραγωγής τα επόμενα 10 χρόνια θα μπορούσε να φτάσει τα δύο εκατομμύρια τόνους. 

O Κομαντάντε της Κουβανικής Επανάστασης Ramiro Valdés μαζί με τον Medvedev, 
κατά τα εγκαίνια του εργοστασίου εξόρυξης πετρελαίου στη Boca de Jaruco, 
Cuba. Φωτογραφία: Foto: Ismael Francisco/ Cubadebate

Σημ.

Η Zarubezhneft JSC είναι μια   σημαντική στρατηγικής σημασίας  ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με πλούσια ιστορία και μοναδική εμπειρία 50 ετών σε ξένες οικονομικές δραστηριότητες. Στα έργα της περιλαμβάνονται την υπεράκτια εργασία στο Βιετνάμ υπό την  JV Vietsovpetro,  στο  Okrug Nenets υπό την JC RUSVIETPETRO & PSA , στην Κούβα και επιχειρήσεις στο τμήμα διύλισης και μάρκετινγκ στην επικράτεια της Δημοκρατίας Σέρπσκα (Βοσνία-Ερζεγοβίνη).

Η Cupet, αποτελείται από 41 εταιρείες, πέντε από τις οποίες μικτές, είναι ο κρατικός οργανισμός της Κούβας που είναι επιφορτισμένος με την  προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών στην εθνική αγορά. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό της  χαρτοφυλάκιο, η Κούβα παρουσιάζει συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου που ισοδυναμεί με 3,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως (22 εκατομμύρια βαρέλια), εκ των οποίων 2,6 εκατομμύρια τόνοι (16,3 εκατομμύρια βαρέλια) αργού πετρελαίου και περίπου 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κούβας στον Κόλπο του Μεξικού, υπάρχουν αρκετές χαρτογραφημένες προοπτικές, οι οποίες εκτιμάται ότι περιέχουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καλής ποιότητας.

cubadebate.cu 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια