11 Απριλίου 2020

“Parole” - το (βορειο)αμερικάνικο πρόγραμμα εξαγοράς Κουβανών γιατρών

Στις 16/11/2014 το editorial της νεοϋορκέζικης εφημερίδας The New York Times περιέγραφε το πρόγραμμα Cuban Medical Professional Parole Program -CMPPP (Πρόγραμμα επιτήρησης κουβανών ιατρικών επαγγελματιών), το οποίο ξεκίνησε το 2006 επί προεδρίας Τζόρτζ Μπους του νεότερου, στα πλαίσια της εντατικοποίησης του οικονομικού πολέμου κατά της Κούβας με στόχο την αποδυνάμωση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας. 

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμα εχθρική μεθόδευση των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας, με στόχο την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Στόχος του προγράμματος ήταν να δελεάσει Κουβανούς ιατρούς που υπηρετούν σε ανθρωπιστικές αποστολές στο εξωτερικό να αυτομολήσουν στις ΗΠΑ, μέσω των κατά τόπους αμερικανικών πρεσβειών και πρώτος επικεφαλής τοποθετήθηκε ο σκληροπυρηνικός κουβανός εξόριστος Εμίλιο Γκονσάλες

Το άρθρο της σύνταξης σχολιάζει ότι "είναι υποκριτικό για τις ΗΠΑ να επαινούν τη συνεισφορά των κουβανών γιατρών που στέλνονται από την κυβέρνησή τους σε διεθνείς ανθρωπιστικές κρίσεις όπως ο σεισμός της Αϊτής (2010), ενώ εργάζονται για να αντατρέψουν αυτή την κυβέρνηση διευκολύνοντας τις λιποταξίες". 

Εκτός από τους NY Times, μια εφημερίδα ακόμα λιγότερο φιλική προς την Κούβα, η El Nuevo Herald (ισπανόφωνη έκδοση της Miami Herald), ουσιαστικό φερέφωνο του κουβανών εξόριστων του Μαϊάμι, έγραψε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο άρθρο της: "Κάθε σαββατοκύριακο, ο Ντουβιέρ Γκόμες, κουβανός γιατρός ειδικευμένος στη γυναικολογική ογκολογία, εργάζεται ως διανομέας φαγητού ενός εστιατορίου της 8ης Οδού (Calle 8) του Μαϊάμι"


Ο Γκόμες, 40 ετών, έφυγε το 2012 από την Κούβα με ειδική άδεια, μαζί με την επίσης γιατρό σύζυγό του και την κόρη του, φιλοδοξώντας να ασκήσει την ιατρική στο Μαϊάμι. Παρότι έχει ένα πολύ καλό βιογραφικό και μαθαίνει αγγλικά, δεν έχει καταφέρει να πάρει άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος και να βρει εργασία αντάξια με τα προσόντα του, όπως εκατοντάδες ακόμα συμπατριώτες του. 

Σύμφωνα με τον Χούλιο Σέσαρ Αλφόνσο, πρόεδρο τοπικής οργάνωσης αλληλεγγύης, τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρωθεί στη Νότια Φλόριδα περισσότεροι από 5.000 γιατροί και νοσηλευτές, από τους οποίους πάνω από 90% είναι κουβανοί (ως συνέπεια του προγράμματος CMPPP), και ετεροαπασχολούνται σε εστιατόρια, καθαρίζοντας κτίρια ή ως οδηγοί ταξί. 

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν την άλλη όψη του φαινομένου της στοχευμένης και επιδοτούμενης "διαρροής εγκεφάλων" από την Κούβα: Οι ΗΠΑ όχι μόνο στερούν αυτούς τους επιστήμονες από την Κούβα και άλλες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, αλλά επιπλέον τους εξαπατούν με υποσχέσεις λαμπρής καριέρας και μεγάλων εισοδημάτων. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ από τις υποσχέσεις. Και αυτό δεν το λένε κουβανικά ή φιλοκουβανικά μέσα, αλλά όργανα έως τώρα της αντικουβανικής προπαγάνδας όπως οι New York Times και η El Nuevo Herald. 

Tο 2014 η διαρροή Κουβανών γιατρών προς τις ΗΠΑ έφτασε στον αριθμό ρεκόρ των 1.278 ατόμων, ωστόσο η κουβανική κυβέρνηση αντί να περιορίσει, αύξησε τις αποστολές γιατρών στον εξωτερικό και μάλιστα εγγυήθηκε στους Κουβανούς γιατρούς που επιστρέφουν στο νησί, τη θέση που είχαν πριν φύγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας. 



Μέχρι το 2018 είχαν αποφοιτήσει από την Λατινοαμερικανική Σχολή Ιατρικής της Αβάνας (ELAM), 29.000 γιατροί προοριζόμενοι να επανδρώσουν τα συστήματα υγείας των φτωχών ή αναπτυσσόμενων χωρών τους, μεταξύ των οποίων, 1.000 από την Αϊτή, 800 από το Ανατολικό Τιμόρ και ..... 172 από τις ΗΠΑ που η πλειοψηφία από αυτούς εξασκούν ιατρική σε φτωχές γειτονιές και προωθούν κοινοτικά προγράμματα. 

Επίσης, η Κούβα έχει επίσης δημιουργήσει εννέα σχολές ιατρικής στην Αφρική, με Κουβανούς καθηγητές και την κουβανική μέθοδο,ενώ το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα είναι εκείνο της Βενεζουέλας, όπου έχουν αποφοιτήσει 22.000 Κοινοτικοί Ιατροί και περίπου 20.000 σπουδάζουν τώρα (2018). 

Συμπέρασμα: 
Αν έχεις το πραγματικό ηθικό πλεονέκτημα, δεν φοβάσαι τίποτα!


Ξενόγλωσσες πηγές
Μεταφράσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια