2 Ιουλίου 2018

Η καλή πορεία της κουβανικής βιοτεχνολογίας

Ένα θεραπευτικό εμβόλιο κατά των στέρεων όγκων (σαρκώματα, καρκινώματα, λεμφώματα) είναι ένα από τα έργα προτεραιότητας του Κέντρου Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας φέτος. Τα αποτελέσματα της αρχικής φάσης μελέτης του, δίνουν νέες ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου. 

Σήμερα, πέντε από τα οκτώ έργα κορυφαίας προτεραιότητας του όμιλου BioCubaFarma ανήκουν στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) και επικεντρώνονται στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών μεγάλης επίδρασης στον πληθυσμό της Κούβας, αλλά και όλου του κόσμου, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. 

Αυτό δήλωσε ο Δρ Χεράνρνο Γκιγιέν Νιέτο, διευθυντής της Βιοϊατρικής Έρευνας του ιδρύματος, κατά τη διάρκεια του πρώτου Εργαστηρίου Ανταλλαγής Απόψεων CIGB και Μέσων Ενημέρωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην επαρχία Σάνκτι Σπίριτους για να συζητήσει τα κύρια έργα και τα αποτελέσματα του κέντρου που ιδρύθηκε πριν από 32 χρόνια. 


Όπως εξήγησε ο διευθυντής, προτεραιότητα του CIGB το 2018, είναι οι νέες συνθέσεις του Heberprot-P, ένα συνθετικό σκεύασμα για την καρδιακή ισχαιμία (CIGV-500), ένα φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (CIGB-840) , ο συνδυασμός του αυξητικού παράγοντα EGF με ένα σκεύασμα για τη θεραπεία της εγκεφαλικής ισχαιμίας (CIGB-845) και ένα θεραπευτικό εμβόλιο για στέρεους όγκους (CIGB-247). 


Για το τελευταίο, του οποίου η εμπορική ονομασία είναι η Savax, δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η φάση 1-Β και βρίσκεται στη δεύτερη φάση για να μελετήσει τον αντίκτυπό του στις ωοθήκες και στα ηπατοκαρκινώματα. Για να φτάσει αυτό το σημείο, είπε, η επίδρασή του ερευνήθηκε σε μια μικρή ομάδα 30 ασθενών σε προχωρημένα στάδια της νόσου με πολύ περιορισμένο προσδόκιμο όριο ζωής. Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, ανέφερε, όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η αύξηση του προσδόκιμου ζωής αυτών των ασθενών, μερικοί από τους οποίους εξακολουθούν να ζουν, αλλά και η συνολική μείωση των όγκων σε τέσσερις από αυτούς. 

Παρόλο που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της μελέτης και υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν από ειδικούς και ρυθμιστικές αρχές, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κουβανική βιοτεχνολογία βρίσκεται σε καλό δρόμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια