15 Απριλίου 2014

Επιβεβαιώνονται τα σχέδια πολιτικής χρήσης του ZunZuneo*

Παρ’ ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει ότι η σκοπιμότητα του προγράμματος τύπου twitter για την Κούβα  που   χρηματοδοτούσε με κάθε μυστικότητα ήταν «ουδέτερη», τα έγγραφα που παρουσιάζονται από το   Associated Press (AP) αποδεικνύουν ότι ο στόχος των προσχεδιαζόμενων  μηνυμάτων ήταν  καθαρά πολιτικός.

Τα πρώτα μηνύματα που χλεύαζαν την κουβανική κυβέρνηση δημιουργήθηκαν από έναν γελοιογράφο που εργαζόταν για λογαριασμό του εν λόγω κοινωνικού δικτύου και διαψεύδουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι το πρόγραμμα δεν είχε πολιτικό περιεχόμενο.

Η αποκάλυψη των εγγράφων έγινε τη στιγμή που ο διευθυντής της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), Rajiv Shah, κατέθετε –κάποιες στιγμές με επιθετικότητα- την περασμένη Τρίτη στο Κογκρέσο, ότι το πρόγραμμα προοριζόταν μόνο για να αυξήσει την ροή πληροφοριών προς την Κούβα.

Μια έρευνα του Associated Press την περασμένη εβδομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα, γνωστό ως ZunZuneo, παρέκαμψε τους ψηφιακούς περιορισμούς της Κούβας και δημιούργησε μία πλατφόρμα μηνυμάτων κειμένου με φαινομενικά αθώο περιεχόμενο με απώτερο στόχο να δημιουργήσει μία πλατφόρμα για πολιτική επιρροή.

Το πρόγραμμα προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές οι οποίοι δεν ήξεραν ότι υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, που προσπάθησε να αποκρύψει την συμμετοχή της.

Η Marie Harf, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «Κανένας δεν θα εργαστεί σε ένα σχέδιο ή θα το  διηύθυνε ,που έχει προωθήσει υλικό με πολιτικό περιεχόμενο. Όταν ξεκίνησε, αυτοί που το διηύθυναν διακινούσαν πληροφορίες για τον καιρό και αθλητικές ειδήσεις για να το καθιερώσουν, ποτέ όμως, πολιτικό υλικό».

Σχετικές (ισπανόφωνες) πηγές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια