6 Νοεμβρίου 2013

Σχεδόν 4 δις δολάρια οι απώλειες στο εξωτερικό εμπόριο της Κούβας εξ αιτίας του βορειοαμερικάνικου αποκλεισμού (εμπάργκο)

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου και Εξωτερικών Επενδύσεων της Κούβας (Mincex), μέχρι τον Απρίλιο του 2013 το εξωτερικό εμπόριο έχει χάσει περίπου 4 δις δολάρια, εξ’ αιτίας του βορειοαμερικάνικου αποκλεισμού (bloqueo). Ο επικεφαλής του τμήματος εμπορικής πολιτικής του Υπουργείου με τον Αμερικανικό Βορρά, Pedro Luís Padrón, εξήγησε στον Τύπο, ότι αυτό το νούμερο είναι 10% μεγαλύτερο, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Είπε επίσης, ότι τα βασικά στοιχεία που καταγράφονται, αφορούν έσοδα που θα μπορούσε να έχει η χώρα από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και αντιπροσωπεύουν το 78% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου. Δήλωσε επίσης, ότι ο εξωτερικός τομέας της Κουβανικής οικονομίας είναι ένας από τους βασικούς στόχους του αποκλεισμού ενάντια στην χώρα, που θα καταγγελθεί εκ νέου  στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.


Μια επιπλέον πληροφορία είναι ότι το κόστος χρηματοδότησης, εξαιτίας του εμπορικού κινδύνου που διατρέχουν άλλες χώρες, αυξήθηκε στο 76% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, λόγω των πιέσεων που εξασκούν οι βορειοαμερικανικές αρχές προς τρίτους, για να εμποδίσουν χρηματο-οικονομικές δοσοληψίες με την Κούβα. Επίσης, και τα έξοδα των ναύλων και των ασφαλίσεων των εμπορευμάτων, λόγω της γεωγραφικής ανακατανομής του εξωτερικού εμπορίου του νησιού, αυξήθηκαν κατά 24%.

Σε κάποιο σχόλιο, στο Prensa Latina, ο Padrón επιβεβαίωσε ότι η μεγαλύτερη συνέπεια του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοοικονομικού αποκλεισμού είναι το επιπλέον κόστος των εξαγωγών και εισαγωγών από τρίτες και μακρινές αγορές.

Αυτό εμποδίζει, επιπροσθέτως, το να κατευθυνθούν αυτοί οι χρηματικοί πόροι που ξοδεύονται, σε τομείς άμεσης προτεραιότητας, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι μεταφορές, που θα ωφελούσαν τον κουβανικό λαό. Έφερε σαν παράδειγμα την κουβανική επιχείρηση Alimport, που από το 2001 αγοράζει αγροτικά προϊόντα από την βορειοαμερικάνικη αγορά, αλλά υποχρεώνεται να το κάνει μέσω τρίτων, χωρίς να χρησιμοποιεί το δολάριο και χωρίς απευθείας πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό βορειοαμερικανικό σύστημα.

Για την Alimport, διατηρείται το καθεστώς του να μην μπορεί να εξάγει στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και οι περιορισμοί στα καράβια που μεταφέρουν κουβανικά φορτία προς άλλους προορισμούς, τα οποία πρέπει να επιστρέψουν άδεια στα λιμάνια τους, πράγμα που ανεβάζει την τιμή των ναύλων και τον μόνο τελευταίο χρόνο προκάλεσε χασούρα 28 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην μικτή επιχείρηση Havana Club Internacional, χάνοντας περίπου 73 εκατομμύρια δολάρια, εξαιτίας της απαγόρευσης να πουλήσει το ρούμι της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εκτίμηση βασίζεται στην θέση που τοποθετεί η συγκεκριμένη οικονομική μονάδα το ρούμι της στην διεθνή αγορά (μάρκα Premium), και στο ότι η βορειοαμερικάνικη αγορά αντιπροσωπεύει σχεδόν το 42% του προορισμού γι’ αυτές τις μάρκες.

Ο Padrón κατέδειξε, πως εφαρμόζεται ο αποκλεισμός για πάνω από 50 χρόνια, με μηχανισμούς που παραβιάζουν τις αρχές που διέπουν τις οικονομικές, εμπορικές, νομισματικές και διεθνείς χρηματοοικονομικές σχέσεις, καθώς και τις πολυάριθμες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών. 

Πηγή: Cubadebate
Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο blog prensa-rebelde.blogspot.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας