18η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση των κινημάτων αλληλεγγύης με την Κούβα - Σλοβενία 23-25/11/2018

Ο Σύνδεσμος Φιλίας της Σλοβενίας - Κούβας, εκπληρώνοντας την απόφαση της 17ης Συνάντησης Αλληλεγγύης με την Κούβα που πραγματοποι...

24 Φεβρουαρίου 2014

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Κριτικές Σημειώσεις στην Πολιτική Οικονομία

« Πριν από 40 χρόνια, αυτό που πολύ αργότερα επρόκειτο να συμβεί εκεί, κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί τότε. Όμως εμείς, είχαμε ανάμεσά μας έναν μάντη και αυτός ο μάντης ήταν ο Τσε ».
Φιντέλ Κάστρο Ρουζ

Ομιλία σε συγκέντρωση της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών Κούβας,  Απρίλιος 1997Το βιβλίο «Κριτικές Σημειώσεις στην Πολιτική Οικονομία» περιλαμβάνει άρθρα, ομιλίες, παρεμβάσεις του Τσε – πολλά αδημοσίευτα μέχρι τότε – και εκδόθηκε πρώτη φορά το 2005 και επανεκδόθηκε το 2012 από τις «Εκδόσεις Κοινωνικών Επιστημών», το «Κέντρο Μελετών Γκεβάρα» και τις  «Εκδόσεις Ocean Press» στην Αβάνα.

Σύμφωνα με τους εκδότες (ΝOTA EDITORIAL):Η έκδοση των Οικονομικών Σημειώσεων του Τσε  στο βιβλίο «Κριτικές Σημειώσεις στην Πολιτική Οικονομία» ήταν εδώ και χρόνια ένα από τα πιο αναμενόμενα κείμενά του και πιθανά αυτό που έχει συγκεντρώσει την μεγαλύτερη πολεμική. Στις σκέψεις που επεξεργάζεται από τα χειρόγραφά του ακόμα, σχετικά με τις ιδιομορφίες της περιόδου μετάβασης και   την σημασία της  για την ιστορία  και την εξέλιξη του μαρξισμού , παρατηρούνται   κριτήρια πολύ αιχμηρά,  σχετικά με τον αντίκτυπο  που έχουν πάνω στην μαρξιστική σκέψη. Πολλές φορές προσπάθησε να υπερπηδήσει δύσκολα εμπόδια  δίνοντας την μάχη ενάντια στον δογματισμό, το μονοπώλιο της θεωρίας και την έλλειψη επιστημονικής ανάλυσης για την προώθηση του σοσιαλισμού ”.

Σχεδόν  150 από τις 400 σελίδες του βιβλίου καταλαμβάνουν οι σημειώσεις της εκτεταμένης ανασκευής μιας σειράς σημείων  του Εγχειριδίου Πολιτικής Οικονομίας της ΕΣΣΔ  PREGUNTAS SOBRE LAS ENSEÑANZAS DE UN LIBRO FAMOSO [MANUAL DE ECONOMÍA POLÍTICA, ACADEMIA DE CIENCIAS DE LA URSS] ) .  Περιλαμβάνονται επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, τα υλικά από τις περιοδικές συζητήσεις  στο Υπουργείο Βιομηχανίας με τα πολιτικά, οικονομικά και διοικητικά στελέχη της βιομηχανίας. 

Αυτή η σχετικά αθέατη πλευρά του Τσε, το πλούσιο θεωρητικό του έργο για τα ζητήματα της μετάβασης από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό  αποτελεί κληρονομιά και ανεκτίμητο όπλο για τους σημερινούς αγωνιστές που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό  εμπνευσμένοι από τα κομμουνιστικά ιδανικά φιλοδοξώντας να χαράξουν τους νέους επαναστατικούς δρόμους.