23 Νοεμβρίου 2023

Η άγνωστη ιστορία των δεσμών του Bacardi με τη CIA

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο Ron Bacardí: ο "κρυφός" πόλεμος, συναντάμε μια ιστορία που είναι τόσο σκοτεινή και άγνωστη σε πολλούς. Αφηγείται την ιστορία των σχέσεων μεταξύ των βασικών διευθυντών και μετόχων της Εταιρείας Ron Bacardí, της ακροδεξιάς οργάνωσης
Cuban American National Foundation (CANF) και της CIA.

Ο συγγραφέας αποκαλύπτει αμέτρητες λεπτομέρειες που εξηγούν πώς ο Μπακάρντι χρησίμευσε ως αγωγός για τα κονδύλια της CIA σε μισθοφόρους, παραστρατιωτικούς στη Νικαράγουα, στην Αγκόλα και  σε Κουβανούς αντεπαναστάτες. Σε ένα απόσπασμα του βιβλίου μαθαίνουμε πώς η Bacardi Society στήριξε μια κουβανική αντεπαναστατική και τρομοκρατική οργάνωση: η Bacardi έδινε στην οργάνωση (Cuban Representation in Exile) δέκα χιλιάδες δολάρια το μήνα και πλήρωνε τον καθένα από τους πέντε ηγέτες εξακόσια δολάρια το μήνα, που ήταν η κύρια πηγή υποστήριξής της.

Ωστόσο, το βιβλίο αυτό υπερβαίνει τα όσα ήδη γνωρίζουμε για αυτές τις διαβόητες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες δρουν ατιμώρητα εναντίον λαών που αγωνίζονται απεγνωσμένα για μια καλύτερη ζωή.

Ο συγγραφέας φροντίζει να γνωρίζουν οι αναγνώστες τα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τη σχέση των πολυεθνικών με τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές και τη χρήση αυτών των ιδιωτικών εταιρειών από το κράτος για την εξυπηρέτηση της κρατικά κατευθυνόμενης τρομοκρατίας. 

Το έργο αυτό αποκαλύπτει τη βιτρίνα, ότι οι πολυεθνικές δεν είναι απλώς οικονομικές οντότητες που επιδιώκουν στόχους εμπορικής επέκτασης, αλλά είναι πολιτικές οντότητες που χρησιμοποιούνται από το κράτος για να εξασφαλίσουν μυστικές και παράνομες δραστηριότητες, είναι ένας κρυφός βραχίονας.

Ο Hernado Calvo Ospina, γεννημένος στο Κάλι της Κολομβίας το 1961, κάτοικος Γαλλίας, είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και μόνιμος συνεργάτης της Le Monde Diplomatique. Εξειδικευμένος στη γεωστρατηγική πολιτική των ΗΠΑ, ιδίως έναντι της Λατινικής Αμερικής, έχει συμμετάσχει σε ντοκιμαντέρ για το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι BBC, το γαλλογερμανικό ARTE και το γερμανικό ARD. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων δύο για τη λαϊκή χορευτική μουσική της Καραϊβικής και δοκιμίων όπως τα Dissidents or Mercenaries? και Ron Bacardi. Ο "κρυφός" πόλεμος, τα οποία έχουν εκδοθεί σε έντεκα γλώσσες.

Bacardí y la CIA: una historia que conocer - Siempre con Cuba



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια