11 Νοεμβρίου 2023

Διακεκριμένοι νομικοί στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του αποκλεισμού της Κούβας

Διακεκριμένοι νομικοί από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες συγκροτούν το Διεθνές Δικαστήριο κατά του οικονομικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα πριν από 60 και πλέον χρόνια.

Σύμφωνα με το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP), θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα του Βελγίου.

Το δικαστήριο αυτό έχει την υποστήριξη αυτών των εκπροσώπων του νομικού κόσμου και οργανώσεων από την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο πρόεδρος του ICAP, Φερνάντο Γκονζάλες Γιόρτ, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Ο Νόρμαν Πάετς μέλος της Δημοκρατικής Εταιρείας Νομικών και σημαντικό σημείο αναφοράς στη γερμανική δικαιοσύνη και στην υπεράσπιση δίκαιων αιτημάτων σε όλο τον κόσμο, είναι ο κύριος δικαστής, δήλωσε ο πρόεδρος της ICAP.

Ο Γκονζάλες Γιόρτ υπογράμμισε στον Τύπο την αξία της δράσης, διότι αν και πρόκειται για ένα Δικαστήριο πολιτικού χαρακτήρα και όχι νομικά δεσμευτικό, ο φάκελος με τις καταγγελίες που θα έχουν προηγουμένως τεκμηριωθεί και η τελική απόφαση θα εκτυπωθεί και στη συνέχεια. θα διανεμηθεί ψηφιακά σε πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης και του ΟΗΕ.

Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι θα γίνει ένα θεμελιώδες εργαλείο εργασίας για τις κοινωνικές και αλληλέγγυες οργανώσεις, τους δημοσιογράφους, τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης και τους πολιτικούς στον αγώνα για την εξάλειψη αυτής της γενοκτονικής πολιτικής.

Επιπλέον, είπε, θα προσθέσει νέες φωνές στην υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της κυριαρχίας και της ελευθερίας των λαών.

Ο πρόεδρος της ICAP τόνισε ότι οι Βρυξέλλες επιλέχθηκαν ως έδρα του δικαστηρίου επειδή είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι επίσης ένας τόπος με ένα δίκτυο θεσμών που έχει δημιουργηθεί για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της, οι οποίοι επίσης επηρεάζονται από τον εξωεδαφικό χαρακτήρα του αποκλεισμού και, ως εκ τούτου, βλέπουν την κυριαρχία τους να παραβιάζεται.

Οι συμμετέχοντες νομικοί θα παρουσιάσουν προφορικά και γραπτά επιχειρήματα για να καταγγείλουν πώς η οικονομική, εμπορική και χρηματοπιστωτική πολιορκία παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα στη ζωή, την υγεία, την διατροφή, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, μεταξύ άλλων, του κουβανικού λαού, δήλωσε ο Ριγομπέρτο Σάρσα Ρος, διευθυντής Ευρώπης του ICAP.

Αποτελεί επίσης παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της ελευθερίας του εμπορίου και της δημοκρατίας άλλων λαών, πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι οργανώσεων αλληλεγγύης, επιχειρηματίες, προσωπικότητες και Κουβανοί που ζουν στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχουν επίσης ως μάρτυρες, εξήγησε ο Σάρσα Ρος.

Επισήμανε επίσης ότι θα προσφέρουν τις μαρτυρίες τους ως θύματα των εξωεδαφικών επιπτώσεων αυτής της εχθρικής πολιτικής και των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων που απορρέουν από την ένταξη της Κούβας στον κατάλογο των χωρών που η Ουάσινγκτον θεωρεί χορηγούς της τρομοκρατίας.

Τέλος σημείως, ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι συσσωρευμένες απώλειες λόγω του οικονομικού, χρηματοπιστωτικού και εμπορικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Κούβα υπερβαίνουν σήμερα τα 150,4 δις δολάρια, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του χρυσού, το ποσό φτάνει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.


Prestigiosos juristas en Tribunal Internacional contra bloqueo a Cuba - Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια