1 Νοεμβρίου 2023

Η ΓΣ του ΟΗΕ συζητά και πάλι το ψήφισμα της Κούβας για τον τερματισμό του αποκλεισμού


Η Κούβα και ένας καλύτερος κόσμος, χωρίς αποκλεισμό
Η Κούβα και ένας καλύτερος κόσμος, χωρίς αποκλεισμό

Πόλη του Μεξικού (Prensa Latina) Στις 1 και 2 Νοεμβρίου, η Κούβα θα παρουσιάσει ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη με αίτημα τον τερματισμό του γενοκτονικού αποκλεισμού κατά του λαού μας. 

Για 31η φορά, η διεθνής κοινότητα θα καταγγείλει και θα πάρει θέση για να τερματιστεί η μακροβιότερη, πιο ανελέητη, παράνομη και επαίσχυντη πολιορκία που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Η ανθρωπότητα δεν είχε ακούσει ακόμη τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να εκφωνεί την ομιλία του 
 "Έχω ένα όνειρο", ο άνθρωπος δεν είχε ταξιδέψει στο φεγγάρι, η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς δεν είχε πραγματοποιηθεί, το διαδίκτυο δεν υπήρχε, δεν γνωρίζαμε τους Beatles, αλλά ο λαός της Κούβας υπέφερε ήδη από τις συνέπειες του αποκλεισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το 80% των Κουβανών γνωρίζει μόνο μια χώρα κάτω από τις επιπτώσεις των εμπορικών και οικονομικών πολιτικών μέγιστης πίεσης που επιβάλλει ο βόρειος γείτονάς της. Γενιές παιδιών έχουν μεγαλώσει με τους οικονομικούς περιορισμούς, την εμπορική παρενόχληση, τον πολιτιστικό πόλεμο και την περικύκλωση των μέσων ενημέρωσης που συνεπάγεται η επιλογή μιας  πορείας κυριαρχίας,  τόσο κοντά στην κορυφαία αυτοκρατορία του κόσμου.

Ένας ακήρυχτος πόλεμος κατά της οικονομίας, της κοινωνίας, της καθημερινής ζωής και του ονείρου για πρόοδο 11 εκατομμυρίων Κουβανών, που δεν έχει σταματήσει ούτε μια μέρα- αντίθετα, τελειοποιεί τις μεθόδους του για να μας στερήσει εξοπλισμό, ανταλλακτικά, τεχνολογία, προμήθειες, φάρμακα και τρόφιμα.

Στις 6 Απριλίου 1960, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Lester D. Mallory σε ένα μυστικό υπόμνημα, καθόρισε μια γραμμή που ακολουθήθηκε κατά γράμμα από τις διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις: "(...) Όλα τα δυνατά μέσα πρέπει να τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή για να αποδυναμωθεί η οικονομική ζωή (...) αρνούμενοι στην Κούβα χρήματα και προμήθειες για να μειωθούν οι ονομαστικοί και πραγματικοί μισθοί, με στόχο να προκληθεί πείνα, απελπισία και ανατροπή της κυβέρνησης.

Η ζημία που προκλήθηκε από τις πολιτικές αυτές, μόνο μεταξύ Μαρτίου 2022 και Φεβρουαρίου 2023, ανήλθε σε 4.8 δις  δολάρια. Αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός, μόλις το ένα τρίτο αυτού του ποσού θα κάλυπτε το οικογενειακό καλάθι που προσφέρει η Κούβα στο σύνολο του πληθυσμού. Μια εβδομάδα χωρίς τους περιορισμούς του αποκλεισμού,  θα επέτρεπε την αγορά 206 λεωφορείων, 6 τρένων, ενός αεροπλάνου και ενός Φέρυ.

Ο χειρουργικός σχεδιασμός των μέτρων αποκλεισμού σημαίνει ότι δεν υπάρχει Κουβανός που να μην υφίσταται τους περιορισμούς που επιβάλλουν αυτές οι απάνθρωπες πολιτικές. Αυτή τη στιγμή, 20.000 οικογένειες περιμένουν διαγνώσεις γενετικών ασθενειών που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επειδή η τεχνολογία που απαιτείται για το σκοπό αυτό περιέχει κατά 10% ανταλλακτικά από ΗΠΑ, των οποίων η εισαγωγή απαγορεύεται στην Κούβα.

Οι διώξεις των τραπεζών σε όλο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη χώρα μας, τα πρόστιμα στις ναυτιλιακές εταιρείες και σε διάφορους φορείς, οι εκστρατείες εκφοβισμού και συκοφάντησης κατά της ιατρικής συνεργασίας και του τουριστικού τομέα και η συμπερίληψη στον μονομερή και ψευδεπίγραφο κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, αποτελούν μέρος των προκλήσεων που επιβάλλουν τα 243 καταναγκαστικά μέτρ από τον Πρόεδρο Τραμπ., τα οποία ενίσχυσαν τον αποκλεισμό και παραμένουν ακόμα σε ισχύ.

Όταν μιλάμε για τις συσσωρευμένες επιπτώσεις, οι αριθμοί και η οικονομική ζημία μετράνε πολύ, αλλά το ίδιο ισχύει και για τις ιστορίες ζωής και την προσπάθεια υπεράσπισης του δρόμου που έχουμε επιλέξει. Οι Κουβανοί επανεφευρίσκουμε τους εαυτούς μας μπροστά στις αντιξοότητες και τους περιορισμούς. Στη διάρκεια αυτών των 60 χρόνων αποκλεισμού, η Κούβα βοήθησε 165 έθνη με ιατρικές αποστολές, έσωσε περισσότερες από 10.035.000 ζωές και βοήθησε αδελφές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δημιούργησε εμβόλια, προστάτευσε το λαό της, εκπαίδευσε γιατρούς και άπλωσε το χέρι της. Παρά την επιθετικότητα, η αλληλεγγύη υπερισχύει.

Έχουμε λάβει την ίδια αλληλεγγύη από τους λαούς του κόσμου στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας. Μπροστά σε αυτό το αίσχος, δεν έγινε κάτι διαφορετικό, και σε λίγες ώρες  το επιβεβαιώσαμε εκ νέου.

Στις 1 και 2 Νοεμβρίου η Κούβα θα παρουσιάσει ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη με αίτημα τον τερματισμό του γενοκτονικού αποκλεισμού κατά του λαού μας. Για 31η φορά, η διεθνής κοινότητα θα καταγγείλει και θα πάρει θέση για να τερματιστεί η μακροβιότερη, πιο ανελέητη, παράνομη και επαίσχυντη πολιορκία που γνωρίζει η ανθρωπότητα.

Η παγκόσμια κραυγή για σεβασμό των Κουβανών και του διεθνούς δικαίου συμβαδίζει με την κατάργηση όλων των μονομερών κυρώσεων και του αποκλεισμού που επιβλήθηκε πριν από έξι δεκαετίες. Ένας τέτοιος δεινόσαυρος της πολιτικής, δεν θα έπρεπε ποτέ να υπάρξει  ένα  τέτοιο συνονθύλευμα νόμων που έχουν ενσταλάξει τόσο μίσος  σε εναν ολόκληρο λαό.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια