22 Δεκεμβρίου 2023

Το μέλλον συζητείται στους δρόμους της Κούβας

Αβάνα, 21 Δεκεμβρίου (Prensa Latina)
Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο, από την αύξηση των μισθών των γιατρών και των εκπαιδευτικών μέχρι την αναπροσαρμογή των τιμών των καυσίμων. αποτελούν σήμερα αντικείμενο συζήτησης ston πληθυσμό σε ολόκληρη την Κούβα.

Παρουσιάζοντας ο επικεφαλής της κυβέρνησης τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2024,κατά τη διάρκεια της δεύτερης τακτικής συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης, ανέφερε τα καλά νέα για τις πρόσθετες πληρωμές στους εργαζόμενους στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, οι οποίες έτυχαν θετικής υποδοχής από τους πολίτες.

Διαβεβαίωσε ότι, αν και δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν οι μισθοί όλων των εργαζομένων στους τομείς αυτούς, πρόθεση είναι η αύξηση του εισοδήματός τους, η ηθική τόνωση και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης.

Στην περίπτωση της υγείας, θα θεσπιστεί αμοιβή για νυχτερινή υπηρεσία, πρόσθετη αμοιβή για έκθεση και πολυπλοκότητα, έτη υπηρεσίας και μέγιστη προσπάθεια. Στην εκπαίδευση, θα λάβουν πρόσθετες αμοιβές για την προϋπηρεσία και την υπερφόρτωση της διδασκαλίας.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση να αυξηθεί η τιμή των καυσίμων είναι ένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν περισσότερο από τον πληθυσμό, μια μεταβολή που περιγράφεται από τις αρχές ως αναγκαία για την οργάνωση των εσωτερικών ανισορροπιών της χώρας,

Ο Αλμπέρτο, πωλητής γλυκών σε μια γωνιά του δρόμου στη συνοικία Plaza de la Revolución της πρωτεύουσας, σχολίασε ότι η ανακοίνωση αυτού του μέτρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε πολλές υπηρεσίες και σε συσσώρευση προϊόντων.

Θα μπορούσε να έχει διάφορες συνέπειες, διότι κανένας τομέας της οικονομίας δεν μένει ανεπηρέαστος από τα καύσιμα, είπε.

Έχουν ανακοινωθεί διάφορα μέτρα σε αναζήτηση λύσεων για τα εθνικά προβλήματα, αλλά αυτό είναι ίσως το μέτρο που συζητιέται ευρύτερα από τους Κουβανούς.

Σύμφωνα με τις απόψεις πολλών ειδικών, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να γίνει περισσότερο αισθητός σε μια χώρα με αυξανόμενο πληθωρισμό, που προσπαθεί να βάλει σε τάξη το οικονομικό της σύστημα και αντιμετωπίζει τον οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και εμπορικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο και μακροβιότερο στην ιστορία.

Παρά ταύτα, η κουβανική ηγεσία παραμένει προσηλωμένη στο να δώσει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα των βασικών παροχών για το σύνολο του πληθυσμού, ιδίως στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Ενώπιον του Κοινοβουλίου, ο Κουβανός υπουργός Οικονομικών και Τιμών, Βλαντιμίρ Ρεκέιρο, διαβεβαίωσε ότι η μέγιστη πρόβλεψη συνολικών δαπανών για το 2024 είναι 480,7 δις πέσος, που αντιπροσωπεύει ποσοστό αύξησης 37%.

 Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτού του υπουργείου, το ποσό αυτό εξασφαλίζει τους κύριους τομείς και τα κοινωνικά προγράμματα, όπως η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η βοήθεια και η κοινωνική ασφάλιση, και περιλαμβάνει επίσης τις απαιτήσεις χρηματοδότησης από τον επιχειρηματικό τομέα και τις δαπάνες που συνδέονται με το δημόσιο χρέος.

Ο Ρεκέιρο εξήγησε ότι το 63% των συνολικών δαπανών θα διατεθεί σε αυτούς τους τομείς προτεραιότητας το επόμενο έτος, γεγονός που, όπως είπε, ενισχύει τον ισχυρό κοινωνικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού και τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μιλώντας στη Συνέλευση, ο Μαρέρο  τόνισε τη δέσμευση να συνεχίσει να εργάζεται για την αύξηση των δεικτών της εθνικής οικονομίας και μαζί με αυτούς της ποιότητας ζωής.

Στον δρόμο, πολλοί σχολιάζουν τις πιθανές συνέπειες των αλλαγών που προβλέπονται για το 2024, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα αποσκοπούν στην ενίσχυση της αναγκαίας οικονομικής ανάκαμψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια