24 Απριλίου 2023

Τα Συνδικάτα της Κούβας και τα Υπουργεία υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ήρθε η ώρα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών να λάβουν τη θεμελιώδη θέση που τους αναλογεί στις εργασιακές υποθέσεις της Κούβας.

Για πολλά χρόνια, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας ήταν ντοκουμέντα που σχεδόν πάντα βρίσκονταν στο ράφι στη συντριπτική πλειονότητα των χώρων εργασίας, σε πολλούς από τους οποίους "ξυπνούσαν" όταν καταρτιζόταν η επόμενη, καθώς η πρώτη αποτελούσε τη βάση -ενίοτε αντίγραφο- εκείνης που κατ' ευφημισμόν θα έμπαινε σε ισχύ.



Πάνω από μία φορά έχω ακούσει ανθρώπους να λένε: "Δεν νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο διανέμονται οι "ωφέλειες"*    στην εταιρεία μου είναι σωστός,  θα έπρεπε να διανέμονται με τον τάδε τρόπο". Τότε έχω αναρωτηθεί γιατί αυτό και άλλα σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων λεπτομερειών που αφορούν τα συστήματα πληρωμών, δεν περιλαμβάνονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία σύμφωνα με το νόμο απαιτεί τη συναίνεση των εργαζομένων του χώρου.

Το παράδειγμα δεν είναι τραβηγμένο, καθώς αποτελεί συχνό φαινόμενο, παρά τη γνωστή - και πολύπαθη - ανάγκη διαπραγμάτευσης και συμφωνίας για πολλά θέματα μεταξύ διοικήσεων και συνδικάτων, από τα ανώτατα επίπεδα της διεύθυνσης.

Ο νόμος 116 του 2013, ο Εργατικός Κώδικας στη χώρα μας, ορίζει ότι η συμφωνία πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μερών σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία, ως εκ τούτου, η υπογραφή αυτή την Παρασκευή στην έδρα του Κεντρικού Συνδικάτου της Κούβας  (CTC)  των Γενικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανοίγει το δρόμο ώστε τα ντοκουμέντα που θα προκύψουν να έχουν αποτελεσματικότερο αντίκτυπο στην εργασία της σοσιαλιστικής κρατικής επιχείρησης.

Παρουσία του Μανουέλ Μαρέρο Κρους, Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας, και του Γενικού Γραμματέα της CTC, Ουλίσες Γκουιλάρτε ντε Νασιμιέντο  , αμφότεροι μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, οι γραμματείς των εθνικών συνδικάτων και των υπουργείων και των ινστιτούτων που εκπροσωπούν, υπέγραψαν το έγγραφο, την κανονιστική βάση για την ενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων σε κάθε χώρο εργασίας.

* "ωφέλειες" (utilidades), ο ορος που χρησιμοποιείται στην κουβανική πολιτική οικονομία στη θέση των δικών μας "κερδών"  (ganancias).

Firman sindicatos nacionales y ministerios lineamientos para negociación colectiva • Trabajadores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια