25 Απριλίου 2022

Νέοι πόροι και πλεονάσματα ή ποιος χρηματοδοτεί τον πόλεμο

        
«Θείος Βάνιας» πια, αντι Mac Donald’s
στη Ρωσία με…παρόμοιο σήμα
Με δυο κουβέντες, με την πολιτική των κυρώσεων η Δύση όχι μόνο χρηματοδοτεί το κόστος των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά αφήνει στον αντίπαλο κι ένα τεράστιο κέρδος.  Αν αυτό δεν είναι ήττα, τότε τι είναι;  Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Μιλώντας πιο πάνω για πόρους και πλεονάσματα, εκεί που η Δύση πραγματικά πυροβόλησε όχι τα πόδια της αλλά το ίδιο της το κεφάλι είναι στον τομέα της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Bloomberg και Platts η ετήσια επίσημη παραγωγή της Ρωσίας είναι για το 2022:

Αργό πετρέλαιο: 11 εκ βαρέλια/μέρα ή 4+ δις βαρέλια/χρόνο - από αυτά εξάγονται περίπου 2 δις βαρέλια σαν αργό ενώ ένα άλλο ποσό περίπου 1 δις εξάγεται με τη μορφή διυλισμένων προϊόντων ή έχοντας μετατραπεί σε πετροχημικά πολυμερή. Με μια μέση τιμή 40€/βαρέλι υπολογίζεται ότι το εισόδημα για το 2021 έφτασε τα 120 δις €.

Φυσικό αέριο: 765 εκ. Κυβικά/χρόνο. Οι εξαγωγές ΦΑ για το 2021 υπολογίζεται ότι με μια μεσοσταθμική τιμή 17€/MWh έφτασαν το 2021 τα 60 δις €.

Τα νούμερα ζαλίζουν και γίνονται ΑΣΥΛΛΗΠΤΑ αν υπολογίσει κανείς την αύξηση τιμών (110€/βαρέλι το αργό και 120€/MWh το ΦΑ) λόγω της κατάστασης και τις επιπλέον ροές στον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας (εφόσον το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι κρατική ιδιοκτησία). 
Πρακτικά η Δύση ενισχύει τη Ρωσική κρατική οικονομία με ΕΠΙΠΛΕΟΝ έσοδα περίπου 634 δις το χρόνο : + 210 δις € από την τιμή του αργού και με + 424 δις € από την τιμή του ΦΑ!
Παράλληλα πλουτίζουν κι άλλες «Δυνάμεις του Κακού» κατά τους Δυτικούς όπως Ιράν, Βενεζουέλα, για να μην πω και το Qatar. Κι όλο αυτό το νέο εισόδημα ΠΑΕΙ κατευθείαν στους ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ όλων αυτών ενώ επιβαρύνει αφάνταστα τους προϋπολογισμούς της Δύσης, το κόστος παραγωγής και φυσικά την τσέπη των καταναλωτών δημιουργώντας μια τρομακτική αστάθεια κι ελλείμματα στην οικονομία τους.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση σχεδόν σε κάθε τομέα πρώτων υλών τόσο για τη βιομηχανική παραγωγή όσο και την κατανάλωση μιας και η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα νικελίου, αλουμινίου, τιτανίου και δεκάδων άλλων μετάλλων καθώς και άνθρακα και σιτηρών. Για όλα αυτά οι τιμές έφτασαν στα ύψη φορτώνοντας με νέα κέρδη τα ρωσικά κρατικά ταμεία και με δυσβάστακτα βάρη τις δυτικές οικονομίες.

Με δυο κουβέντες, με την πολιτική των κυρώσεων η Δύση όχι μόνο χρηματοδοτεί το κόστος των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά αφήνει στον αντίπαλο κι ένα τεράστιο κέρδος. Αν αυτό δεν είναι ήττα, τότε τι είναι; Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Ολόκληρο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια