13 Ιανουαρίου 2022

Καζακστάν, η φερόμενη εργατική εξέγερση "αλά ουκρανικά"

Σε δύο μόλις ημέρες, η φερόμενη εργατική εξέγερση  ξεπέρασε σε στρατιωτική οργάνωση όλες όσες έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.  Οι στρατιωτικές ενέργειες του «πλήθους» φανέρωναν εμπειρία, και σχέδιο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ  σε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία.  Επειδή όμως η επιστημονική φαντασία δεν είναι εκ προοιμίου επαναστατική: 

Προφανώς τα φτωχά στρώματα του Καζακστάν έχουν πολλούς λόγους να εξεγείρονται. Η πλειοψηφία όμως των εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, με 1500 $ μηνιαίο μισθό, μάλλον δεν ανήκουν σε αυτά, σε μια χώρα με τις ιδιαιτερότητες του Καζακστάν.

 

  • Με λιγότερα αυτοκίνητα ανα 1000 κατοίκους από πολλές αναπτυσσόμενες χώρες (π.χ 20% λιγότερα από την Αλβανία) και με ομολογουμένως φθηνή χρήση καυσίμου κίνησης (ακόμα και μετά την αύξηση, αυτή η τιμή παρέμενε σχεδόν τρεις φορές χαμηλότερα από την αντίστοιχη π.χ της Ουκρανίας (σε αναλογία ευρώ περίπου 0,08 σεντς)  δεν δικαιολογούνταν τέτοια αντίδραση, ιδίως από προνομιακά στρώματα
  • Το 1970 το Καζακστάν κατοικείται στην πλειοψηφία του από Ρώσους, αποτέλεσμα της εσωτερικής εποίκησης της εποχής, που ακολουθούσε τον σχεδιασμό της ΕΣΣΔ για την μετατροπή του στον σιτοβολώνα της. Η απώλεια των εδαφών του όπως είδαμε παραπάνω καθώς και η δημιουργία ενός κέντρου δοκιμών πυρηνικών όπλων στην πόλη Σεμέι, όπως και ο λιμός της δεκαετίας του ’30 είχαν δημιουργήσει ένα έντονο αντισοβιετικό αίσθημα. 
  • Το Καζακστάν δεν υπήρχε ως χώρα πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ, δημιουργήθηκε μετά το 1991 στα όρια που είχε ως Λαϊκή Δημοκρατία εντός της ΕΣΣΔ, αναζητώντας το παρελθόν του στην τουρανική καταγωγή της πλειοψηφίας σήμερα των μουσουλμάνων κατοίκων του
  • Τα μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά ανοίγματα προς όλες τις κατευθύνσεις είχε ως αποτέλεσμα την δραστηριοποίηση στη χώρα πάνω από 38.000 ΜΚΟ  και φυσικά το παντού παρών Ίδρυμα Σόρος.
  • Ο Μουχτάρ Αμπλιάζοφ, από το Παρίσι αυτοαποκαλείται ηγέτης της «εξέγερσης» των ημερών, είναι τραπεζίτης και κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων, το Καζακστάν ύστερα από πιέσεις των δυτικών εταίρων του, τον άφησε σχεδόν να διαφύγει στο εξωτερικό.  Αυτές τις μέρες έδωσε αρκετές συνεντεύξεις σε δυτικά ΜΜΕ καλώντας τον κόσμο να εναντιωθεί στην ρωσική επέμβαση !!! 
  • Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Καζακστάν γνώριζαν όπως φαίνεται ότι οποιαδήποτε διαμαρτυρία θα την εκμεταλλεύονταν «παράγοντες» του εξωτερικού. Παρατηρούσαν εδώ και καιρό τις ίδιες διαδικασίες με όλες όσες έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στα γειτονικά με την Ρωσία κράτη. Διαδικασίες οι οποίες φαίνεται ότι δεν παρουσιάζουν καμία εξειδίκευση ανα χώρα, αλλά στερούνται και φαντασίας τελικά, λες και βγήκαν από εγχειρίδιο παντός καιρού και νόσου.
  • Από το 2017 ήδη πολλοί αναλυτές προειδοποιούσαν για μια προσπάθεια βαλκανοποίησης της Κεντρικής Ασίας, ενταγμένη σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της ρωσικής περιφέρειας.
  • Ο CSTO είναι σίγουρο ότι έχει έρθει για να μείνει. Κάποιοι τον αναφέρουν ως το «Ρωσικό ΝΑΤΟ». Με τη διαφορά ότι το ΝΑΤΟ, των τριάντα χωρών, διεξάγει μακροχρόνιους, ατελείωτους πολέμους χωρίς να επιλύει τελικά κανένα πρόβλημα. Οι έξι χώρες του CSTO αντιμετώπισαν την απειλή σε δυο μέρες.

Oλόκληρο το εξαιρετικά κατατοπιστικό και ενδιαφέρον κείμενο του Ν.Γκλεζάκου:


Το ποσοστό των Ρώσων κατοίκων ανά περιοχή


2 σχόλια:

  1. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει, αυτή είναι η ανάλυσή σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι δεν είναι αυτή η ανάλυσή μας. Αυτή είναι η σταχυολόγηση κάποιων σημείων που εμείς θεωρούμε κομβικά, του κειμένου του οποίου ο σύνδεσμος παρατίθεται στο τέλος, και βεβαίως, μας βρίσκει σύμφωνους. Παρατίθενται επίσης στην αρχή δύο σύνδεσμοι από μεταφρασμένα άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Granma, τα οποία επίσης μας βρίσκουν σύμφωνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια