9 Απριλίου 2021

#Un Block Cuba GR - Συνεχίζεται η πανευρωπαϊκή καμπάνια, πλησιάζουν τις 3.000 οι υπογραφές από Ελλάδα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από την 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του ελληνικού #unblockCuba

Την περασμένη Δευτέρα 29/3 πραγματοποιήθηκε (διαδικτυακά) η 2η Συνάντηση Εργασίας για την προώθηση στην Ελλάδα της πανευρωπαϊκής καμπάνιας #unblockCuba. Στη συνάντηση συμμετείχαν: εκπρόσωποι συνδικαλιστικών κινήσεων, εργατικών, επιστημονικών και πολιτιστικών σωματείων, δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων, επιτροπών γειτονιάς και κοινωνικών ιατρείων, αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων, επιτροπών φιλίας και αλληλεγγύης με άλλους λαούς, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης, bloggers, νυν & πρώην βουλευτές, διατελέσαντες υπουργοί κ.α.
Συνδέθηκαν πάνω από 40 άτομα και συλλογικότητες από πολλές περιοχές της χώρας με διάθεση αλληλεγγύης στην Κούβα και με άμεσο στόχο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο αίτημα για άμεση άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβαςπου διαρκεί αδιάλειπτα 60 χρόνια, και ο οποίος ειδικά σε συνθήκες πανδημίας γίνεται πραγματικά δολοφονικός.

Έγιναν πολυάριθμες και μεστές τοποθετήσεις. Αναδείχτηκε και ευρύτερα το θέμα των παράνομων, μονομερών κυρώσεων, κυρίως από τις ΗΠΑ, ενάντια σε σχεδόν 60 χώρες. Ενώ παρουσιάστηκαν μηνύματα και από άλλους φορείς που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να συνδεθούν.

Η καμπάνια#unblockCubaέχει ορίζοντα κορύφωσης την φετινή ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ για την καταδίκη του αποκλεισμού που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι παρακάτω ΑΞΟΝΕΣ/ΣΤΟΧΟΙ ΔΡΑΣΗΣ:

1) Συνεχίζουμε την προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών με κάθε τρόπο στο κείμενο καταδίκης του αποκλεισμού που βρίσκεται στη διαδίκτυο (επισυνάπτεται ως παράρτημα). Υπογραφές συγκεντρώνουμε είτε με προώθηση του σχετικού link, είτε τυπώνοντας το κείμενο και μαζεύοντας χειρόγραφες υπογραφές, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες.

2) Με βάση το ίδιο κείμενο απευθυνόμαστε όπου εκτιμούμε σε: σωματεία, συλλόγους, δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια, επιτροπές, κινήσεις κλπ προκειμένου να το υιοθετήσουν ως ψήφισμα. Φυσικά κάθε συλλογικότητα μπορεί αν εκτιμά να το συμπληρώσει ή τροποποιήσει. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσο γίνεται περισσότερα από αυτά τα ψηφίσματα ως και τις 29 Απρίλη προκειμένου να διαβιβαστούν στο ICAP (Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας με τους Λαούς) ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Όλα τα ψηφίσματα που θα συγκεντρωθούν διεθνώς θα διαβιβαστούν στον Λευκό Οίκο.

3) Κάθε συλλογικότητα που το επιθυμεί μπορεί να προσθέσει το λογότυπο/υπογραφή της στην αφίσα/banner του ελληνικού #unblockCuba. Παρακαλούμε εφόσον επιθυμείτε να στείλετε άμεσα αρχείο με το λογότυπο σας (πρώτη προθεσμία η 10η Απρίλη) προκειμένου να προστεθούν όλα ενιαία στην αφίσα και να σταλεί σε όλους σας με σκοπό να την αξιοποιήσετε όπως θέλετε (εκτύπωση για τα γραφεία χώρους δράσης σας, ανάρτηση σε σελίδες blogκοινωνικά δίκτυα).

4) Προώθηση στον ιστότοπο/blog και στα μέσα δικτύωσης κάθε συλλογικότητας της σχετικής ειδησεογραφίας / ενημέρωσης (δράσεις, μεταφράσεις, αντιπληροφόρηση).

5) Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω προτάθηκε η δημιουργία μια λίστας επικοινωνίας μέσω emailκαι μιας αντίστοιχης ομάδας στο fb. Όσοι/ες από τους συμμετέχοντες/ουσες επιθυμούν να συμπεριληφθούν αλλά δεν έχουν ακόμα δώσει τα σχετικά στοιχεία επικοινωνίας να τα αποστείλουν το συντομότερο στο email josemartigr@gmail.com. Το ίδιο ισχύει και για φορείς/συλλογικότητες που δεν συμμετείχαν αλλά επιθυμούν να ενταχθούν τώρα. Στο email josemartigr@gmail.com

6) Κρατάμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις (πχ αυτοκίνητο/μότο/ποδήλατο-πορείες) εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Θα ενημερωθούμε όλοι μέσα από τις λίστες/ομάδες που προαναφέρθηκαν.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ

I. Προετοιμάζονται ήδη κάποιες διαδικτυακές εκδηλώσεις και προβολές καλλιτεχνικής φύσης όπως π.χ. ψηφιοποίηση και διαδικτυακή προβολή της θεατρικής παράστασης “Che”, υποτιτλισμός και προβολή της ταινίας El ojo del Canario. Είναι χρήσιμη η συμβολή όλων μας στην προετοιμασία, εμπλουτισμό, υλοποίηση και προβολή των σχετικών δραστηριοτήτων. Εδώ εντάσσεται και η αξιοποίηση/προβολή του υπό έκδοση βιβλίου «Ο Χοσέ Μαρτί και οι Έλληνες»

II. Θα φτιαχτεί profile frame για το fb «ΟΧΙ στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ – #unblockCuba» (όπως έχουμε δει πρόσφατα πχ το «δεν είναι αθώοι») το οποίο μπορούμε να προωθήσουμε όλοι.

III. Ξεχωριστή θέση έχει η προώθηση από όλους μας της πρωτοβουλίας για το Νόμπελ στους Γιατρούς της ΚΟΥΒΑΣ

IV. Όποια συλλογικότητα αποφασίσει κάποια επιπλέον εκδήλωση/δράση αλληλεγγύης προς την Κούβα μπορεί να την εντάξει στην παρούσα καμπάνια. Η εκδήλωση να φέρει το hashtag #unblockCuba καθώς και το banner. Επίσης καλό είναι να ενημερώνεται όλη η λίστα για τη στήριξη και προβολή της.

V. Όπου υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε παρέμβαση σε ΜΜΕ (ραδιοφωνικών εκπομπών, εντύπων και εφημερίδων) για τη γνωστοποίηση της καμπάνιας.

VI. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιεραρχείται μια προσπάθεια να κληθούν ευρωβουλευτές και βουλευτές να εκφραστούν δημόσια με δηλώσεις ενάντια στην επιχείρηση σκλήρυνσης της στάσης της ΕΕ κατά την Κούβας που συστηματικά προωθούν ακροδεξιοί/αντιδραστικοί κύκλοι το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει ήδη μια ομάδα που θα κάνει κάποιες επαφές, αν θέλει κάποιος να βοηθήσει μπορεί να το δηλώσει.

VII. Παρά τις πιθανές τεχνικές δυσκολίες να διερευνηθεί η δυνατότητα ζωντανής διαδικτυακής εκδήλωσης με συμμετοχή κουβανού γιατρού.,

2/4/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας