1 Απριλίου 2021

Η Κούβα παρυσφύει στην τελευταία “Εξέγερση στην Καταλονία”; Μια ανθολογία ανοησίας - (video - ελληνικοί υπότιτλοι)


(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ CC ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ, ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ)
José Manzaneda, coordinador de Cubainformación.- Το εξώφυλλο (1), το άρθρο της σύνταξης (2) και δύο ολόκληρες σελίδες της ισπανικής εφημερίδας ABC της 22 Μαρτίου αφιερώνονται στην Κούβα και αποτελούν μια από τις πιο φινετσάτες ανθολογίες αντικουβανικής ανοησίας των τελευταίων χρόνων.

Βασικά, η εφημερίδα κατηγορεί την Κούβα –την οποία δεν αναφέρει ως κυβέρνηση, αλλά ως «Καστρισμό», «κομμουνιστικό καθεστώς» ή «δικτατορία της Αβάνας»- ότι ασκεί παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική, όχι μόνο του ισπανικού κράτους, αλλά και σε χώρες όπως η Χιλή, όπου είναι «ένας εκ των υποκινητών» της σημερινής κοινωνική «εξέγερσης».

Στην ισπανική επικράτεια διαβάζουμε, "Ο Καστρισμός χρησιμοποιεί τους συλλόγους του για να υποστηρίξει το Καταλανικό και Βασκικό κίνημα ανεξαρτησίας", όπου "παρυσφύει" σε "βίαιες ομάδες" και είναι "ενεργό τμήμα - διαβάσουμε - της εξέγερσης ενάντια στη Ισπανική συνταγματική Ισπανική τάξη» στην Καταλονία.

"Οι πράκτορες του καθεστώτος «θα ενεργούσαν – κρατηθείτε - μέσω των πενήντα "Συλλόγων Κουβανών κατοίκων στην Ισπανία». Δεν υπάρχει ίχνος αποδείξεων για αυτές τις κατηγορίες, οι οποίες αν ήταν αληθείς, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο. Οι μαρτυρίες; Κάποιες μυστηριώδεις και άγνωστες «κοντινές πηγές στο καθεστώς».

Αλλά ας περάσουμε στην ανθολογία ανοησίας. Το ABC μας λέει, για παράδειγμα, ότι το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας με τους Λαούς, το ICAP, είναι ένας «ισπανοκουβανικός οργανισμός φιλίας». Πρώτος λαγός! Το ICAP είναι ένας οργανισμός του νησιού, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τις πάνω από δύο χιλιάδες οργανώσεις φιλίας με την Κούβα στις πέντε ηπείρους: Δεν είναι μία από αυτές τις ενώσεις, ούτε αφορά μόνο την «ισπανοκουβανική αλληλεγγύη»(3) .

Διαβάζουμε επίσης ότι από το ICAP "εξαρτώνται" οι "πάνω από 50 ενώσεις Κουβανών που κατοικούν στην Ισπανία". Καινούργιο τραγουδάκι ! Το ICAP σχετίζεται με τις ενώσεις φιλίας και αλληλεγγύης, όχι με εκείνες της κουβανικής μετανάστευσης, οι οποίες φροντίζονται - ποτέ δεν "κηδεμονεύονται", όπως ισχυρίζεται - από άλλο θεσμικό όργανο, την Διεύθυνση Προξενικών Υποθέσεων και Κουβανών Κατοίκων (4).

Τρίτον, ο πρόεδρος του ICAP, Fernando González Llort, δεν πέρασε «13 χρόνια φυλακή στις ΗΠΑ», αλλά 17 (5) και δεν ήταν ο «ηγέτης» του δικτύου Red Avispa, του οποίου ηγείτο ο Gerardo Hernández Nordelo .(6) Αυτό το δίκτυο δεν «παρακολουθούσε τους αντιφρονούντες της Φλόριντα», αλλά βάρβαρους τρομοκράτες, μερικούς με αποδεδειγμένους δεσμούς με το εμπόριο ναρκωτικών και κατάφεραν να εξουδετερώσουν εκατό σχεδιαζόμενες ένοπλες επιθέσεις στο νησί. (7).

Η ABC διαβεβαιώνει επίσης ότι ο υπάλληλος του ICAP Alfredo Catalá είναι «κάτοικος της χώρας μας», όταν για αρκετά χρόνια το Ινστιτούτο δεν έχει προσωπικό στην ισπανική επικράτεια. Επιπλέον, όταν είχε, ήταν για σύντομα χρονικά διαστήματα.

Και άλλες ανοησίες: το άρθρο αναφέρει ότι «ο ηγέτης της Ένωσης Κουβανών κατοίκων στη Βαλένθια» είναι ο David Rodríguez, όπως και η «προκάτοχός του» Rocío Raya. Μας εξηγεί η ABC πώς δύο μη Κουβανοί καθοδηγούν μια ένωση κουβανών μεταναστών. Nέο ολίσθημα: Και οι δύο ανήκουν στη Βαλενθιανή Ένωση Φιλίας με την Κούβα "José Martí", δηλαδή σε μια ομάδα αλληλεγγύης (8). Αυτό το χάος της ABC προσπαθεί να βάλει νέες τρικλοποδιές στις διπλωματικές σχέσεις της Κούβας με την Ισπανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συντονισμό με διαδικτυακά μέσα που χρηματοδοτούνται και διευθύνονται από τον Λευκό Οίκο. Ένα από αυτά πανηγύρισε για αυτήν την «αποκάλυψη» της ABC ως «σημάδι επιδείνωσης των σχέσεων Ισπανίας -Κούβας» (9).

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μια τέτοια παραπληροφόρηση που υπογράφεται από τον επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της εφημερίδας, Alexis Rodríguez, μπορεί να επιτύχει έναν τέτοιο στόχο. Αλλά ότι θα συνεχίσουν να προσπαθούν, δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Ζουν από αυτό.

Γραφικά και επεξεργασία βίντεο: Itsanse Rivera, Συντονισμός υπότιτλων: Antonio Garcia Moreno, Ελληνικοί υπότιτλοι: Red Solid@ria Griega.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια