23 Οκτωβρίου 2020

Ετήσια Έκθεση της Κούβας στη Γ.Σ του ΟΗΕ για τον αποκλεισμό της από τις ΗΠΑ - "Η λυπητερή" / "La dolorosa"

Κατά την περίοδο αναλύεται στην έκθεση (4/2019-3/2020), ο αποκλεισμός προκάλεσε απώλειες στην Κούβα της τάξης των 5.570.300.000 $.

Αυτό αντιστοιχεί σε μία αύξηση 1.226.000.000 $ συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο Για πρώτη φορά, το συνολικό ποσό των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτήν την πολιτική υπερβαίνει το όριο των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που δείχνει το βαθμό στον οποίο ο αποκλεισμός έχει ενταθεί σε αυτή τη φάση. Τα αποτελέσματα που υπολογίστηκαν δεν περιλαμβάνουν τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, καθώς πραγματοποιήθηκαν μετά την κρινόμενη περίοδο και θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα παρουσιαστεί το επόμενο έτος.  Σε τρέχουσες τιμές, οι συσσωρευμένες ζημιές κατά τη διάρκεια σχεδόν έξι δεκαετιών εφαρμογής αυτής της πολιτικής φτάνουν το ποσό των 144.413.400.000 $. Λαμβάνοντας υπόψη την υποτίμηση του δολαρίου έναντι της αξίας του χρυσού στη διεθνή αγορά, ο αποκλεισμός προκάλεσε μετρήσιμες ζημίες άνω του ενός 1.098.800.000.000 $.  πηγή

H σημασία της επαναλαμβανόμενης  υιοθέτησης της Έκθεσης της Κούβας στον ΟΗΕ 

H πολιτική σημασία αυτής της ετήσιας ομόφωνης απόφασης (πλην ΗΠΑ, Ισραήλ και κάποιων λίγων διάτονων δορυφόρων) της διεθνούς κοινότητας είναι ξεκάθαρη.  Όμως δεν πρόκειται μόνο γι' αυτό. 

Ο Φουλχένσιο Μπατίστα φεύγοντας με το αεροπλανάκι του από την Κούβα τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς του 1959, είχε στις βαλίτσες του όλο το ταμείο του κράτους, που κάποιες πηγές το υπολογίζουν (μαζί με αυτά που είχε ήδη βγάλει έξω) σε 100 δις δολάρια. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέσμευσε τους λογαριασμούς του Κουβανικού κράτους στις ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, κάθε πονεμένος που προσφεύγει στα βορειοαμερικανικά δικαστήρια κατά της Κούβας, αποζημιώνεται από αυτά τα λεφτά. Και σε αυτούς τους λογαριασμούς υπάρχει ακόμη και σήμερα, 60 χρόνια μετά, υπόλοιπο. 

Η μαφία στην Αβάνα, μέχρι την 1η Γενάρη 1959, κέρδιζε από τα καζίνο και τα ξενοδοχεία 1.000.000 $ την ημέρα,, ένα μέρος από αυτά τα συσσωρευμένα κέρδη τα επένδυσε στην καταστροφή της Κουβανικής Επανάστασης, για να μπορέσει να τα αποκτήσει ξανά. Η ποτοβιομηχανία BACARDÍ, η οποία σέρνει την Κούβα στα δικαστήρια για να της αφαιρέσει το δικαίωμα να ονομάζει ρούμι το κουβανικό ρούμι Ηabana Club, προφανώς βγάζει, μέχρι και σήμερα, πολύ περισσότερα κέρδη από αυτή την αντικουβανική δραστηριότητα, από το υποτιθέμενο «ρούμι» που παράγει, καθώς ρέουν γενναιόδωρα τα εκατομμύρια των  αντικουβανικών προϋπολογισμών των ΗΠΑ (USAID κ.α). 

Όλα αυτά, προστιθέμενα στον ετήσιο αντικουβανικό ποταμό εκατομμυρίων των ΗΠΑ, μάλλον βγάζουν χαλαρά κάθε χρόνο το ετήσιο ΑΕΠ της Κούβας. Ο αποκλεισμός των ΗΠΑ αποτελεί ένα σύνθετο δίκτυο νόμων, εκτελεστικών εντολών, εμπλεκόμενων υπηρεσιών κλπ πρώτα και κύρια στις ίδιες τις ΗΠΑ, πέρα από την εξωεδαφική, δηλ. την εμπλοκή τους, με και σε, άλλες χώρες. 

Ωστόσο και η Κουβανική Επανάσταση, όλα αυτά τα χρόνια, δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Έχει θωρακίσει νομικά την Κούβα  με όρους διεθνούς δικαίου, με ότι σημασία μπορεί να έχει αυτό. 

Οι απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών, π.χ, που έγιναν τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, κρίθηκαν και “αποζημιώθηκαν” από τα κουβανικά δικαστήρια, τα οποία ήταν και είναι αρμόδια για να κρίνουν αυτές τις υποθέσεις. Οι τυχόν απαιτήσεις τρίτων κατά του Κουβανικού Κράτους, αντιστρέφονται και συνδέονται με την απαίτηση της Κούβας κατά των ΗΠΑ για αποζημίωση για την οικονομική ζημιά που της προκαλούν οι ΗΠΑ με τον αποκλεισμό. 

Γι’ αυτό έχει και “νομική αξία”, η σχετική διεθνής νομιμοποίηση που αποκτά η απαίτηση της Κούβας μέσω αυτής της Ετήσιας Έκθεσης στον ΟΗΕ. Δεδομένης της σημασίας που μπορεί να έχει αυτό, καθώς το βασικό είναι η στήριξη και ανυποχώρητη πάλη του κουβανικού λαού για την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεσή του. 

Πάντως, αυτό το κοντέρ έχει γράψει μέχρι σήμερα : 1.226.000.000 $ (το φετινό ποσό, σίγουρα και της επόμενης χρονιάς λόγω Covid, έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 5 δις $). Αν αυτά τα ποσά επικαιροποιηθούν σε τιμές προ υποτίμησης του δολαρίου έναντι του χρυσού, ξεπερνούν το 1 τρις $

YΓ: Όταν ηττηθεί ο ιμπεριαλισμός, οι ΗΠΑ Θα πρέπει να αποζημιώσουν την Κούβα δίνοντάς της την πολιτεία της Φλώριντα. Με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να αποδώσουν στο Μεξικό την πολιτεία της Καλιφόρνια, κλπ, κ.α. Τότε τα αστέρια της γιάνκικης σημαίας θα αραιώσουν πολύ …..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια