26 Οκτωβρίου 2020

Κούβα στον καιρό του Covid 19 ( 1/4 ) - του Νεκτάριου Αβραμάκη

 Ιατρική αλλά και Πολιτική αντιμετώπιση του Covid 19 από το Κουβανικό Κράτος

Κούβα. Ακόμα και σε τόσο δύσκολες εποχές για την ανθρωπότητα, ενδόμυχα, όταν ακούς Κούβα περιμείνεις κάτι το διαφορετικό, κάτι το ιδιαίτερο από εκεί .Ίσως γιατί στην Κούβα, έγινε η πιο όμορφη Επανάσταση.

Αλήθεια είναι, ότι η Κούβα, δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση σε τίποτα και σίγουρα είναι ένα δυνατό παράδειγμα, σε ότι αφορά την πρόοδο της στον τομέα της Ιατρικής και βιοτεχνολογίας.

Με τα πρώτα σημάδια παγκοσμίως  της εξάπλωσης του Covid -19, η Κούβα άρχισε τις προετοιμασίες τόσο σε ότι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και τις πολιτικές που θα έπρεπε να ακολουθηθούν για την καταπολέμηση του Covid 19.

Αρχικά μέτρα, μεταξύ άλλων, που διατηρούνται μέχρι σήμερα, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η απολύμανση χεριών, η απόσταση  μεταξύ των ανθρώπων και η αποφυγή του συνωστισμού.

Στην συνέχεια, κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, επίσης νυχτερινών κέντρων, καφέ, μπαρ, δημόσιων πισινών, παύση συγκοινωνιών, αστικών και υπεραστικών, κ.τ.λ.

Όλα αυτά τα μέτρα, ακλούθησαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το κλείσιμο των συνόρων και η προσωρινή παύση του Τουρισμού.

Είναι αλήθευα ότι ο κρατικός μηχανισμός, λειτουργεί μέχρι σήμερα με ίσως τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως, βάσει αναλογίας πληθυσμού, σε άτι αφορά την αντιμετώπιση του Covid 19.

Σωστό θα ήταν να αναφέρουμε, άτι τα κρούσματα δεν είναι πολλά και σε αναλογία ελάχιστοι οι θάνατοι κυρίως ανθρώπων που ήταν μιας σχετικής ηλικίας  ή και υπέφεραν και από αλλά νοσήματα.

Εντυπωσιακός είναι δε και ο αριθμός, όλων αυτών που νόσησαν, αλλά θεραπευτήκαν, μέσα από τα φάρμακα και τις φροντίδες του Ιατροφαρμακευτικού συστήματος της Κούβας, το οποίο όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μου,  είναι δωρεάν.

Οι δε Κουβανοί Γιατροί, αλλά και το λοιπό ιατρικό προσωπικό, θεωρούνται σήμερα στην Κούβα και όχι μόνον στην Κούβα,  Ήρωες.

Επίσης  έγιναν εντατικές προσπάθειες κατασκευής ενός Κουβανικού εμβολίου κατά του ιού. Ενός εμβολίου που βρίσκεται  σήμερα στην δεύτερη φάση, εάν δεν κάνω λάθος,  δοκιμών, δίνοντας ενθαρρυντικά σημάδια αποτελεσματικότητας.

Επίσης  κάποια , ήδη από πολύ καιρό, σε παραγωγή και χρήση Κουβανικά φάρμακα, όπως το Ιnterferón Alfa 2 B, χορηγούνται από διάφορες χώρες, σαν μέσο  θεραπείας για τον Covid 19.

Μπορούμε εύκολα και μέσω των αριθμών, να κατανοήσουμε ότι εδώ στην Κούβα το σοσιαλιστικό Ιατρικό σύστημα ή μοντέλο, όπως και να το αναφέρουμε, κατάφερε να αποδείξει, - παρά τα εμφανή προβλήματα ελλείψεων πόρων, παλαιάς στην πλειοψηφία νοσοκομειακής υποδομής, προβλήματα με το εμπάργκο, κ.τ.λ– ότι είναι αποτελεσματικότερο και ικανότερο στην πράξη, από πολλά ιατρικά συστήματα πιο προηγμένων τεχνολογικά και οικονομικά κρατών. Καπιταλιστικών εάν θέλετε κρατών.

Όσο δε αφορά το Ιατρικό και λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό, πιστεύω ότι η εγχώρια και η διεθνής αναγνώριση του έργου που προσέφερε και προσφέρει, δεν παίρνει αμφισβήτηση.

Εδώ  στην Κούβα, εξακολουθούμε κάθε βράδυ στις 21:00 να απευθύνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα χειροκρότημα, από τα μπαλκόνια, της πόρτες των σπιτιών μας, σαν ελάχιστη ένδειξη, σεβασμού και συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν.

Σε ότι αφορά της πολιτικές αποφάσεις, σίγουρα και πάντα κρίνοντας από τα αποτελέσματα, μπορούμε να πούμε με υπευθυνότητα ότι η Κυβέρνηση, έλαβε γρήγορα και εφάρμοσε την στρατηγική και τα μέτρα που είχε προγραμματίσει. Με συνέπεια και συνέχεια, αν και κάποια δεν ήταν αρεστά σε πολλούς, όπως π.χ,   η παύση του τουριστικού τομέα, αλλά ήταν απαραίτητα.

Επίσης στην Κυβέρνηση θα πρέπει να πιστωθεί και η επάρκεια σε Ιατροφαρμακευτικό υλικό, για την κάλυψη και την θεραπεία των κρουσμάτων του Covid 19.

Τονίζοντας δε ότι κάποιο από το υλικό, καλύπτεται μόνον από εισαγωγές σε σκληρό συνάλλαγμα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα των πράξεων, των αριθμών, αλλά και αποτελεσμάτων, καθώς και η ικανότητα ενός κράτους με χαμηλούς οικονομικούς  πόρους, να μπορεί να εφαρμόζει της σοσιαλιστικές πολιτικές του.

Και σε αυτήν την περίπτωση του Covid 19, οι αριθμοί εδώ στην Κούβα, αντιπροσωπεύουν ανθρώπους και μιλούν από μονοί τους.

***

2/4  -  Νομισματική Αλλαγή και αύξηση μισθών στην Κούβα - (7/11/2020)

3/4 - Κούβα στον καιρό του Covid 19 ( 3/4 ) - του Νεκτάριου Αβραμάκη - (23/11/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια