19 Αυγούστου 2020

Ερνέστο ΤΣΕ Γκεβάρα: PASAJES DE LA GUERRA REVOLUCIONARIA / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ (ΚΟΥΒΑ)

Συγγραφέας: Ernesto Che Guevara

Η σειρά των αφιερωματικών αναρτήσεων που ξεκίνησε σε αυτόν τον ιστότοπο τον Αύγουστο του 2020 θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021 και θα ενοποιείται στην ετικέτα: " Στιγμιότυπα του Επαναστατικού Πολέμου ". Θα καταβληθεί προσπάθεια εμπλουτισμού των αναρτήσεων με ενεργά link αναρτήσεων τόσο από τον ίδιο τον ιστότοπο (Cuba de Corazón), όσο και από άλλες πρωτότυπες πηγές..


To υλικό του βιβλίου δημοσιεύτηκε τμηματικά από τον Φεβρουάριο του 1961 έως το 1972 στην κουβανική περιοδική έκδοση "Verde Olívo" (χακί), όργανο των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων (FAR) της Κούβας. Εκδόθηκε σε βιβλίο για πρώτη φορά το 1997 από το κουβανικό εκδοτικό "Editora Politica" και επανεκδόθηκε το 1998,2000 (2) , 2001, 2002, 2003, 2004 , μέχρι το 2007, όπως αναφέρεται στην έκδοση του 2007 που έχουμε στα χέρια μας. Μετά την αρχική έκδοση, εκδόθηκε επίσης σε πολλές χώρες και γλώσσες.

Στο εισαγωγικό κομμάτι του βιβλίου, παρουσιάζεται ένα Χρονολόγιο (Gronología) των σημαντικότερων γεγονότων του επαναστατικού πολέμου (1952-1959) και τα παραρτήματα, ένα γλωσσάρι (σελ. 313-349) με τα ονόματα και σύντομα βιογραφικά στοιχεία μαχητών του Επαναστατικού Στρατού.

Tέλος, σχεδόν μια δεκαετία μετά, ήρθε η ώρα να ευχαριστήσουμε δημόσια την "Coque" (γιαγιά της Μerlin Alexandra) από το Santo Domingo, επαρχία Villa Clara - σήμερα συνταξιούχο δασκάλα - που δούλεψε για χρόνια στα ορεινά χωριά της Villa Clara στην "Campaña de Alfabetización" (Εθνική Εκστρατεία εκμάθησης ανάγνωσης και γραφής"), και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μας τροφοδοτεί με επαναστατικό υλικό, την αγάπη και τη φιλία της. Η  Coque  μας δώρισε αυτό το βιβλίο το καλοκαίρι του 2011, όταν μας φιλοξένησε στο σπίτι της, με την βεβαιότητα - αν και τα ισπανικά μας ήταν τότε πολύ φτωχά -  ότι θα καταλάβουμε την αξία αυτού του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια