8 Μαΐου 2018

Πέντε Κουβανοί αντιφασίστες πέθαναν στο Μαουτχάουζεν


"ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΒΑΝΟΥΣ ΜΑΧΗΤΈΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΩΝ, ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΟΥΤΧΑΟΥΖΕΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"


Από το 1938 έως το 1945, 190.000 άνθρωποι από 40 χώρες, μεταφέρθηκαν στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, και πάνω από 90.000 από αυτούς εξοντώθηκαν.

Το στρατόπεδο χτίστηκε το 1938 από 300 κρατούμενους που μεταφέρθηκαν από το Νταχάου της Γερμανίας, στο χώρο ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου κοντά στην μικρή πόλη Μαουτχάουζεν.

Μετά το τέλος του ισπανικού εμφυλίου, 7.685 Ισπανοί μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο, εκ των οποίων επιβίωσαν μόλις οι 2.421. Ανάμεσά τους, οι Ρομπέρτο Κορτεζόν Μαρτίνεζ, Φέλιξ Γιάνος Αλόνσο, Αλμπέρτο ​​Σάντσες Μαρτίνες, Χοσέ Λουίς Πέρεζ Αρότσα και Μανουέλ Σόλα Καστίγιο, Κουβανοί μαχητές που συνελήφθησαν στη Γαλλία όταν την κατέλαβαν οι φασιστικές- ναζιστικές ορδές και στη συνέχεια τους έστειλαν στο Μαουτχάουζεν ως απάτριδες. 

Πάνω από 1.400 Κουβανοί αντιφασίστες πολέμησαν στον ισπανικό εμφύλιο και 3 στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο μέσα από τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια