9 Απριλίου 2018

Εορτασμός της εθνικής επετείου στην Ελληνική Πρεσβεία στην Αβάνα

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου στην Ελληνική πρεσβεία στην Αβάνα, με τη συμμετοχή 350 ανθρώπων ανάμεσά τους πάνω από 70 εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, από 17 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά, Ιαπωνία,Ινδία κ.α. Παραβρέθηκε επίσης υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της κουβανικής πολιτικής ηγεσίας: O Rogelio Sierra, Υφυπουργός Εξωτερικών Σχέσεων της Κούβας, ο Roberto León Richard, Αντιπρόεδρος του Κουβανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αθλητισμού, Εκπαίδευσης και Αναψυχής και ο Juan Carlos Marsan από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κούβας. Επίσης μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο Ρους. Το παρών έδωσε ο αρχιεπίσκοπος Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, Αθηναγόρας, εκπρόσωποι της ορθόδοξης εκκλησίας της Κούβας, πλήθος κόσμου και ;Έλληνες που διαμένουν στην Κούβα.



Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους η Ελληνίδα πρέσβης στην Κούβα κ. Στέλλα Μπεζιρτζόγλου, ευχαρίστησε για την παρουσία τους “σε αυτό τον υπέροχο χώρο που μας έχει προσφέρει ο ιστορικός της πόλης Dr. Eusebio Leal που μας τιμά με την αγάπη που αισθάνεται για την Ελλάδα” ,σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει ζήσει δύσκολες στιγμές τα τελευταία δέκα χρόνια, αναφερόμενη στην κρίση, στον πόλεμο της Συρίας και στα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας , επισημαίνοντας ότι “Με τον αγώνα της για ανεξαρτησία, η χώρα μου απέδειξε την ικανότητά της να επανασυνδεθεί με την χιλιετή ιστορία της, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια της. Οι Έλληνες εμπνεύστηκαν από τη Γαλλική Επανάσταση και από όλα τα αντιιμπεριαλιστικά και απελευθερωτικά κινήματα που την ακολούθησαν. Οι ήρωες της κουβανικής ανεξαρτησίας τον 19ο αιώνα εμπνεύστηκαν βαθιά από τον ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία. Οι θαυμαστές του κλασσικού ελληνικού πολιτισμού, παρακινήθηκαν από το παράδειγμα των Ελλήνων απελευθερωτών”.

Σημειώνοντας το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κούβας και τις αμοιβαίες επισκέψεις και επαφές κρατικών αξιωματούχων των δύο χωρών, τόνισε ότι “Η Ελλάδα ήταν μια από τις πιο ένθερμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προσέγγιση της Κούβας με την Ένωση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την εφαρμογή της Συμφωνίας Συνεργασίας και Πολιτικού Διαλόγου. Επιδιώκουμε σύντομα την πραγματοποίηση του πρώτου Συμβουλίου της Κούβας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία μας μέσω των Βρυξελλών στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βιώσιμης γεωργίας και του πολιτισμού”.

Κλείνοντας την ομιλία της η πρέσβης, είπε ότι ήρθε στην Αβάνα λίγες μόλις ημέρες μετά την έλευση του τυφώνα Ιρμα και υπήρξε μάρτυρας της μεγάλης αλληλεγγύης του κουβανικού λαού, της ανδρείας και της αποτελεσματικότητάς του στην αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής τόσο μεγάλης κλίμακας.

Δήλωσε επίσης ότι επισκέφτηκε πολλά μέρη και εντυπωσιάστηκε από την επιρροή του κλασσικού ελληνικού πολιτισμού στην Κούβα. "Τα αρχαία ελληνικά γλυπτά του Μουσείου Καλών Τεχνών είναι ένα εξαιρετικό κόσμημα. Το Μουσείο Dihigo, τα αντίγραφα κλασικών αγαλμάτων στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, αποτελεί ένα πολύ συγκινητικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι Κουβανοί προβάλλουν την Ελλάδα" και έκλεισε λέγοντας:

“Για όλους τους Έλληνες, η Κούβα είναι ένα όνειρο και για όλους τους Κουβανούς, η Ελλάδα είναι ένα όνειρο. Αυτή η μυστηριώδης και βαθιά σχέση συνεχίζεται και θα μας συντροφεύει για πάντα.  Ζήτω ο Κουβανικός λαός! Ζήτω ο Ελληνικός λαός!”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια