29 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΥΒΑ 1965-2015: To Kόμμα, σπονδυλική στήλη του έθνους


Απόσπασμα της ομιλίας του Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, δεύτερου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και αντιπροέδρου των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, στην εκδήλωση στο θέατρο του Υπουργείου Επικοινωνιών στην Αβάνα, για την 50η επέτειο ίδρυσης της πρώτης ΚΕ του κόμματος και της εφημερίδας Γκράνμα.

Το σημερινό Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας είναι ώριμος καρπός της Επανάστασης, της οποίας η ρίζα βρίσκεται στο κόμμα που ίδρυσε ο Μαρτί το 1892 για να οργανώσει τον απαραίτητο πόλεμο και άμεσος πρόγονός του είναι το κόμμα που οργάνωσαν ο Μέγια, ο Μπαλίνιο και ο Ρουμπέν την δεκαετία του 1920.

Εκείνο το πρώτο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας προστέθηκε μαζί με το Επαναστατικό Κίνημα 26 Ιούλη και το Επαναστατικό Διευθυντήριο 13 Μάρτη, στον αγώνα που οδήγησε στην πτώση της αιματοβαμμένης δικτατορίας του Μπατίστα.
Με τον νίκη του 1959 γεννήθηκε η ντε φάκτο ένωση αυτών των τριών πολιτικών δυνάμεων, χωρίς να λείπουν οι δυσκολίες. Πολύ σύντομα ξεκίνησαν να εμφανίζονται ορισμένες θέσεις αλλά και σεχταριστικά λάθη.

Μετά την εξάλειψή τους και με βάση τις ιδέες του Φιντέλ, η διαδικασία της κομματικής οικοδόμησης άρχισε να ενισχύεται μέσω της αναδιοργάνωσης των πυρήνων βάσης.


Εφαρμόστηκαν δύο θεμελιακοί κανόνες στο πως θα αποφασίζεται ποιος θα γίνεται μέλος του Κόμματος: Κατ' αρχήν θα παίρνεται η γνώμη των εργαζομένων σχετικά με το ποιους θεωρούν οι ίδιοι υποδειγματικούς εργαζόμενους. Έπειτα από αυτούς, οι αντίστοιχοι οργανισμοί του κόμματος θα επιλέγουν εκείνους που έχουν τις κατάλληλες αρετές για να είναι μέλη του κόμματος.

Την αξέχαστη στιγμή της ίδρυσης, στις 3 Οκτώβρη 1965, ο Φιντέλ είπε:


Eίναι απαραίτητο το όνομα του κόμματος να λέει όχι αυτό που είμασταν χθες, αλλά αυτό που είμαστε σήμερα και αυτό που θέλουμε να είμαστε αύριο. [...] Αυτό το κόμμα γεννήθηκε από δύο ουσιαστικούς, θεμελιακούς, ανεκτίμητους παράγοντες: την ένωση όλων των επαναστατών και ένα επιστημονικό δόγμα, μια πολιτική-επαναστατική φιλοσοφία, τον μαρξισμό – λενινισμό. [...] Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας μεγάλωσε, ενισχύθηκε και θα διαρκέσει αιώνια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας θα αποτελεί πάντα την σπονδυλική στήλη της αντίστασης του κουβανικού έθνους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια