28 Αυγούστου 2014

USAID: Μυστική επιχείρηση κατά της Κούβας

του Stuart J. Hooper

Οι επιπτώσεις της δράσης των παράνομων υπονομευτικών ομάδων "βοήθειας" και "ανάπτυξης"  θα  μπορούσε να είναι καταστροφικές. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Associated Press (AP)  αναφέρει λεπτομερώς την ιστορία ενός Κουβανού που γνώρισε ξένους επισκέπτες  στο Πανεπιστήμιο  και άρχισε να πιστεύει ότι  ήταν  φίλοι του. Αλλά αυτοί οι επισκέπτες, ήταν στην πραγματικότητα, σε μυστική αποστολή  του “Βορειοαμερικάνικου Οργανισμού για την Διεθνή Ανάπτυξη” (USAID).

Η εταιρεία “Creative Associates”, είχε προσληφθεί από του USAID  με σκοπό να προσλάβει νεολαίους από το Περού, την Βενεζουέλα και την Κόστα Ρίκα και να τους στείλει στην Κούβα για να εντοπίσουν άτομα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αντικομουνιστικές δράσεις. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που δημιούργησε το  κουβανικό Twitter (ZunZuneo) , μία ακόμα προσπάθεια για να υποκινήσουν εξέγερση στο νησί. Ο USAID δημιούργησε ένα έργο με βιτρίνα την πρόληψη του AIDS, μέσω του οποίου οι νεαροί πράκτορες εργάζονταν για να εντοπίσουν εκείνους που θα μπορούσαν να συμμετέχουν  σε δράσεις κατά της κυβέρνησης του Ραούλ Κάστρο.


Η επιχείρηση  ξεκίνησε την δράση της το  2009 και οι νεολαίοι εκπαιδεύτηκαν στην χρήση ορισμένων  συνθηματικών επικοινωνίας, όπως:
·      
   “Πονάει το κεφάλι μου”, που σημαίνει “Μπορεί να μας παρακολουθούν”.
"“Γύρνα σπίτι νωρίτερα, η αδερφή σου είναι άρρωστη”, που σημαίνει “Φύγε το συντομότερο δυνατόν”


Σε μια δήλωση του USAID αναφέρθηκε ότι η οργάνωση  “έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την επιθυμία του λαού της Κούβας να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του”.  Παρ’ ότι,  στην πραγματικότητα, μοιάζει με δέσμευση, για ένα μέλλον καθορισμένο και προς το συμφέρον της κυβέρνησης των Ηνωμένων   Πολιτειών.

Ένα από τα πρόσωπα που εμφανίζονται στην έκθεση του AP είπε ότι  αισθανόταν “χειραγωγημένος”,  όμως στην πραγματικότητα, ήταν κάτι παραπάνω από χειραγωγημένος,  ουσιαστικά, βρισκόταν σε τρομερό κίνδυνο!  Μετά από την παρακολούθηση μερικών ταχύρυθμων σεμιναρίων,  αναμένονταν ότι αυτοί οι νέοι θα έκαναν δουλειά εξειδικευμένου αξιωματούχου της CIA, κάτι το οποίο δεν ήταν εύκολα κατορθωτό, κάποιος γενικά άπειρος και χωρίς προετοιμασία, να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με τις κουβανικές αρχές.

Ο  USAID είχε το θράσος να υποστηρίξει σε κάποια ανακοίνωση, ότι  αυτή η επιχείρηση δεν ήταν μυστική ή συγκαλυμμένη. Αν είναι έτσι, αναρωτιόμαστε γιατί δεν συνεχίστηκε η βορειοαμερικάνικη βοήθεια και έβαλε την ταμπέλα “Στρατολογία για την Εξέγερση”  στην θέση της ταμπέλας “Έργο για την Πρόληψη του AIDS”.   

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να ανατρέψουν κυρίαρχες κυβερνήσεις είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά το επιπλέον πρόβλημα είναι ότι αυτό υπονομεύει πλήρως  και το έργο των οργανισμών και των προγραμμάτων της πραγματικής βοήθειας. Τώρα, ακόμη και τα πιο αξιοπρεπή και αξιόπιστα μέλη αυτών των ομάδων, θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται καχύποπτα  ότι κάνουν κάτι για λογαριασμό τρίτων, ή στην καλύτερη περίπτωση, να αντιμετωπίσουν από τους ντόπιους  ερωτήσεις του είδους “δουλεύεις για την CIA ? ”. Aυτό,  δημιουργεί πίεση, τόσο στους χορηγούς των ενισχύσεων, όσο και στους λήπτες της βοήθειας και παρακωλύει τις προσπάθειες να φτάσει η βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο.  Από την άλλη, αποδυναμώνεται η θέση όλων των ΜΚΟ και  βλάπτεται σοβαρά η φήμη του USAID.

Αντί λοιπόν να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ο USAID, είναι να ζητήσει συγνώμη που έθεσε σε κίνδυνο αυτούς τους νέους εμπλέκοντάς τους σε αυτή την επικίνδυνη αποστολή. Ο “AID”  ( στα αγγλικά Βοήθεια) αναμφίβολα δεν βοηθά πάντα. Όταν όμως, εμπλέκεται σε τόσο κραυγαλέα παράνομες επιχειρήσεις, σίγουρα δεν βοηθάει ποτέ.



Μεταφράστηκε στα ισπανικά από το Cubadebate από το αγγλικό 21St Century Wired

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια