6 Μαΐου 2013

Οι ΗΠΑ και η τρομοκρατία

Dr. Salvador Capote.

Η μέχρι τώρα επίσημη εκδοχή ήταν ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να βοηθούν τους Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν καθώς και  στην οργάνωση και  εξοπλισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα σαν απάντηση στην σοβιετική εισβολή σε αυτή την χώρα.
 Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη. Ο πρώην διευθυντής της CIA Robert Gates, στα απομνημονεύματά του που δημοσιεύτηκαν  το 1996, παραδέχεται ότι  οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ ξεκίνησαν τον βρώμικο πόλεμο στο Αφγανιστάν, 6 μήνες πριν την σοβιετική εισβολή στο τέλος του 1979. 

Αυτός ο ισχυρισμός του Gates επιβεβαιώθηκε το 1998 από τον Zbigniew Brzezinski, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Κάρτερ, σε συνέντευξή του στο «Le Nouvel Observateur»: 


«Η πραγματικότητα, που κρατήθηκε μυστική μέχρι σήμερα, είπε ο  Brzezinski , είναι εντελώς διαφορετική: Στις 3 Ιουνίου 1979 ο πρόεδρος Κάρτερ υπέγραψε την πρώτη Οδηγία για μυστική βοήθεια στους αντίπαλους του φιλοσοβιετικού καθεστώτος της Καμπούλ. Και ακριβώς την ίδια μέρα έγραψα ένα σημείωμα  προς τον πρόεδρο, στο οποίο εξέφραζα την γνώμη ότι αυτή η βοήθεια θα οδηγούσε σε σοβιετική στρατιωτική επέμβαση».

Η βοήθεια των  ΗΠΑ προς τον μουσουλμανικό φονταμενταλισμό, που προκάλεσε την σοβιετική επέμβαση  και συνεχίστηκε επί πολλών βορειοαμερικάνικων κυβερνήσεων, είχε τραγικές συνέπειες πρώτα από όλα στο Αφγανιστάν, που «πλήρωσε» με 1,8 εκατ.νεκρούς και 2,6 εκατ. πρόσφυγες. 

Το τέρας της τρομοκρατίας, του οποίου την ευθύνη προέλευσης δεν μπορούν να αρνηθούν οι ΗΠΑ,  γύρισε μπούμεραγκ στις ίδιες τις ΗΠΑ στις 11 Σεπτέμβρη. Η  διασπορά και η ενίσχυση της Αλ Κάιντα σε πολλές χώρες, επιβεβαιώνει αυτό που είχα πει παλιότερα, μόνο οι νεκροί έχουν δει το τέλος αυτού του πολέμου.

Το 1980 οι ΗΠΑ παραβιάζουν (για άλλη μια φορά) τις συμφωνίες για τη μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων προκειμένου να εξασφαλίσουν την συμμετοχή του Πακιστάν στον βρώμικο πόλεμο του Αφγανιστάν κατά την σοβιετική επέμβαση, όπως προκύπτει από ένα ακόμα σημείωμα του Brzezinski προς τον πρόεδρο Κάρτερ:

«Αυτό (η βοήθεια στην Πακιστανική κυβέρνηση για την ενίσχυση της αντισοβιετικής εξέγερσης) απαιτεί την αναθεώρηση της πολιτικής μας για το Πακιστάν: περισσότερες εγγυήσεις προς την κυβέρνηση, περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και δυστυχώς, την απόφαση ότι η πολιτική  ασφαλείας μας σχετικά με το Πακιστάν δεν μπορεί να υπαγορεύεται από την πολιτική μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».

Οι ΗΠΑ πούλησαν την ψυχή τους στον διάβολο συμμαχώντας με την Σαουδική Αραβία και τον ηγέτη της στρατιωτικής δικτατορίας του Πακιστάν από το 1977 έως το 1988 Mohammed Zia-ul-Haq  (πέθανε σε ένα μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα στις 17 Αυγούστου, 1988).

Η CIA προσπαθούσε να αποφύγει το γεγονός ότι το Πακιστάν είχε και τα δικά του εθνικά συμφέροντα, προσπαθώντας να αποφύγει την περικύκλωση από μία εχθρική Ινδία και ένα προ-σοβιετικό Αφγανιστάν, να αποφύγει την ανάπτυξη ενός ανεξάρτητου κινήματος των Παστούν και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για εξέγερση στο Κασμίρ κατά της Ινδίας.

 Μετά την άνοδο των Ταλιμπάν το 1994, Πακιστάν και Σαουδική Αραβία συνέχισαν να τους υποστηρίζουν μυστικά, και οι ΗΠΑ μετά πολύ καιρό διαπίστωσαν ότι προμήθευσαν με όπλα και δισεκατομμύρια δολάρια τους ίδιους τους εχθρούς τους. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια