3 Ιουνίου 2018

Ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κούβα, χιλιάδες εκκενώθηκαν και σημαντικές υλικές ζημιές (+video)

Aβάνα, 29 Μάη (Prensa Latina) -  Χιλιάδες άνθρωποι εκκενώθηκαν και σημαντικές υλικές ζημιές καταγράφονται σήμερα στις κεντρικές και δυτικές περιοχές της Κούβας σαν αποτέλεσμα των πλημμυρών που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, που προκάλεσε η υποτροπική καταιγίδα Alberto. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών αρχών στην επαρχία Sancti Spiritus, όπου την προηγούμενη ημέρα κατέρρευσε η γέφυρα της περιοχής Σάσα ντε Μέδιο,  15 χιλιάδες άνθρωποι περίπου, παραμένουν σε καταφύγια καθώς και σε φιλικά και συγγενικά σπίτια. 

Σημειώθηκαν επίσης ζημιές σε περισσότερες από 120 κατοικίες όπως επίσης και κατολισθήσεις, Για λόγους ασφαλείας δεν λειτούργησε το αστικό, επαρχιακό και εθνικό δίκτυο συγκοινωνίας στην περιοχή και δεν θα λειτουργήσει μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. 

Την πληγείσα περιοχή επισκέφτηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Πολιτικής Άμυνας Ραμόν Πάρδο, ο οποίο κάλεσε να ενταθούν στο έπακρο τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας του πληθυσμού και των περιουσιών. Σοβαρές επιπτώσεις από το πέρασμα της καταιγίδας είχαν και οι επαρχίες Σιενφουέγος και Βίγια Κλάρα. 

Σε πρώτη φάση, τέθηκαν σε συναγερμό οι ομάδες και υποομάδες εργασίας της Πολιτικής Άμυνας, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές. 

Οι τελευταίες αναφορές από την περιοχή λένε ότι αν και την Τρίτη μειώθηκαν , παρ ότι συνεχίστηκαν κατά οι διαστήματα βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες παραμένουν και επιδεινώνεται η κατάσταση καθώς τις τελευταίες 24 ώρες έπεσαν 400 χιλιοστά βροχής, ποσότητα ρεκόρ για αυτή την εποχή του έτους. 

Περισσότεροι από 11.000 κάτοικοι της περιοχής εκκενώθηκαν και αναφέρθηκαν πτώσεις δένδρων, κατολισθήσεις καθώς και ότι οι δεξαμενές νερού υπερχείλισαν. 

Από πλευράς τους, οι αρχές της Βίγια Κλάρα ανέφεραν ότι αυτός είναι ο πιο ζεστός μήνας τα τελευταία εξήντα χρόνια, κατάσταση που προκάλεσε την εκκένωση 16.000 ανθρώπων. 

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας της επαρχίας, μέχρι τώρα έπεσαν 300 κυβικά χιλιοστά νερού και το ύψος του νερού στα φράγματα παραμένει υψηλό. 

Το ορεινό χωρίο Μανικαράγουα που επλήγη ιδιαίτερα, καθώς και 10 ορεινά χωριά, εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί ότι κατέρρευσαν 30 κατοικίες από κατολισθήσεις και μεγάλες καταστροφές στον αγροτικό τομέα. 

Σχετικά μικρότερες ζημιές καταγράφτηκαν και στην δυτική επαρχία Ματάνσας, συνέπεια της υποτροπικής καταιγίδας Alberto, της οποίας η περιοχή συννεφιάς και βροχής εκτείνεται μέχρι την επαρχία Καμαγουέι. 

Από τη Δευτέρα, η Εθνική Εταιρεία Λεωφορείων και η Ένωση Σιδηροδρόμων της Κούβας αποφάσισαν να αναστείλουν τα δρομολόγια από και προς αυτές τις επαρχίες΄ λόγω διακοπής της κυκλοφορίας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο σε αρκετά σημεία, μέτρο που θα διατηρηθεί σε ισχύ όσο παραμένουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

Τις επόμενες ώρες, το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας προβλέπει ισχυρές και τοπικά έντονες βροχοπτώσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια