5 Ιουλίου 2022

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κούβα

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για μια φτωχή χώρα, χωρίς πόρους και χωρίς ορυκτά καύσιμα, είναι να χρησιμοποιήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την ανάπτυξη του έθνους, ειδικά τα ηλιακά φωτοβολταϊκά» 
Μιγκέλ Ντίας Κανέλ

Σήμερα, το 95% της εθνικής παραγωγής ενέργειας πραγματοποιείται από ορυκτά καύσιμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επείγουσα προώθηση έργων για την αλλαγή του ενεργειακού χάρτη της Κούβας προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας .

Από το 2014, η χώρα μας έχει Πολιτική για την προοπτική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και την αποτελεσματική χρήση τους, ώστε να διασφαλίζεται μια ασφαλής μετάβαση, φιλική προς το περιβάλλον και ορθολογισμός στη χρήση των πόρων.

Όπως είπε στο Cubadebate ο Rosell Guerra Campaña , διευθυντής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (FRE) του Υπουργείου Ενέργειας και Ορυχείων, το 2021 οι FRE συνεισέφεραν 994.000 μεγαβατόρες (MWh) καθαρής ενέργειας και έτσι δεν καταναλώθηκαν 273.000 τόνοι ορυκτών καυσίμων και 800.000 τόνοι CO2 δεν εκπέμφθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Η κύρια πηγή που χρησιμοποιείται στη χώρα είναι τα ηλιακά φωτοβολταϊκά, μια τεχνολογία που έχει εγκατεστημένη ισχύ 238 MW σε ηλιακά πάρκα, τα οποία είναι ικανά να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν περίπου 200.000 κουβανικές οικογένειες.

Ομοίως, έχει επιτευχθεί η μέχρι σήμερα εγκατάσταση 1.188 ηλιακών αντλιών, «ιδιαίτερα για το νερό που χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία, αλλά και για τον πληθυσμό και την άρδευση», ενός σχεδίου που καλύπτει  7.000 περίπου από τις  2.644 μονάδες βιοαερίου και τους 34.000 ηλιακούς θερμοσίφωνες, «ένας αριθμός που είναι ακόμη μικρός με βάση τα σχέδιά μας».
Ο ίδιος ο διευθυντής επεσήμανε κατά τη διάρκεια της δεύτερης Διεθνούς Έκθεσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας την παραγωγή 12 MW φωτοβολταϊκής ηλιακής ενέργειας σε στέγες βιομηχανιών και κρατικών κτιρίων, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί στα 900 MW.

Την παρουσία περισσότερων από 160.000  κατοικιών που λαμβάνουν ηλεκτρική ενέργεια από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ηλιακών μονάδων και περίπου 600 ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούν , τα οποία εφοδιάζονται με ηλιακούς συλλέκτες και μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι στόλοι εταιρειών όπως η ETECSA και η Aguas de La Habana.

Έχοντας επίγνωση ότι είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το επιθυμητό και τι μπορεί να επιτευχθεί σε αυτή την κατεύθυνση, οι μελλοντικές προβλέψεις είναι να επιτευχθεί συνολική αλλαγή στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, επιτυγχάνοντας τη συμμετοχή του 100% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας«για τις οποίες εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να εγκατασταθούν περισσότερα από 10.000 MW σε ηλιακά φωτοβολταϊκά, περίπου 1.800 MW σε αιολική ενέργεια και να αξιοποιηθεί η δασική βιομάζα και η προερχόμενη από το ζαχαροκάλαμο για την εγκατάσταση 612 MW».

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη η Πολιτική, επομένως θα καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της κατά προτεραιότητα υλοποίησης προγράμματος ενεργειακής απόδοσης.

Σε αυτή  την κατεύθυνση, η κουβανική κυβέρνηση είχε στόχο να φτάσει έως το 2030 στο 24% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καθαρής ενέργειας , αλλά στη συνέχεια αναπροσάρμοσε το στόχο στο 37%.



Ωστόσο, η μεγαλύτερη φιλοδοξία είναι να φτάσει στο 100% και αυτό απαιτεί μεγάλο όγκο επενδύσεων, αλλά και τη διασύνδεση όλων των οικονομικών τομέων του νησιού για να επιτύχουμε επιτέλους την ανεξαρτησία από τα ορυκτά καύσιμα.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντιας-Κανέλ διαβεβαίωσε ότι «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για μια φτωχή χώρα, χωρίς πόρους και χωρίς ορυκτά καύσιμα, είναι να χρησιμοποιήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την ανάπτυξη του έθνους, ειδικά τα ηλιακά φωτοβολταϊκά».

Το ενεργειακό ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα λόγω της τρέχουσας τεταμένης κατάστασης που χαρακτηρίζεται από την επιδείνωση της κατάστασης των θερμικών σταθμών παραγωγής , ανέφερε ο πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στη II Διεθνή Έκθεση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα.





Cuba en Datos: El ineludible cambio de la matriz energética que necesitamos | Cubadebate



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια