10 Ιουνίου 2021

Περού: O Καστίγιο κέρδισε την εκλογή αλλά εξακολουθεί να περιμένει την επίσημη ανακήρυξη του νικητή / Η Φουτζιμόρι κατεβάζει τους οπαδούς της στους δρόμους ισχυριζόμενη νοθεία

Με το 99,99% καταμετρημένες κάλπες (2 λείπουν) ο υποψήφιος για την Προεδρία του Περού, Πέδρο Καστίγιο ,επικράτησε επί της ακροδεξιάς υποψήφιας Κέικο Φουτζιμόρι, η οποία εμφανίζονταn να προηγείται (στο αρχικό 42% των εκλογικών τμημάτων (από αστικά κέντρα) .

Η Εθνική Υπηρεσία Εκλογικών Διαδικασιών (ONPE) παρουσίασε την εξέλιξη ης καταμέτρησης μέσω του ιστότοπού της, έτσι ώστε ο πληθυσμός να μπορεί να παρακολουθεί την διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Με βάση αυτή την τελευταία ενημέρωση, ο υποψήφιος του κόμματος Peru Libre, Καστίγιο, έλαβε 8.778.540 έγκυρες ψήφους, που αντιστοιχούν στο 50,22% των έγκυρων ψήφων.

Οι υποστηρικτές του αριστερού συνδικαλιστή Πέδρο Κάστίγιο και της δεξιάς ναρκο-υποψήφιας Κέικο Φουτζιμόρι βγήκαν στους δρόμους της Λίμα την Τετάρτη, σε κλίμα έντασης λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της καταμέτρησης της ψηφοφορίας της Κυριακής, την οποία κέρδισε αναμφισβήτητα ο Καστίγιο.

Με πανό που έγραφαν «Κομμουνισμός όχι, δημοκρατία ναι», «Με την ψήφο μου μην τα βάζεις» και «Μέχρι την τελευταία ψήφο», χιλιάδες οπαδοί της Φουζιμόρι συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Κάμπο ντε Μάτε, στην περιοχή Χεσούς Μαρία της Λίμα περιμένοντας την εξαγγελθείσα συνέντευξη τύπου της υποψήφιάς τους , στην οποία υποτίθεται ότι θα έδινε «λεπτομέρειες» για τις «ενδείξεις νοθείας» που κατήγγειλε τη Δευτέρα.

Από την πλευρά τους, χιλιάδες υποστηρικτές του Καστίγιο πραγματοποίησαν ολονύχτια περιφρούρηση που ξεκίνησε την Τρίτη το βράδυ στο κέντρο της πρωτεύουσας, μπροστά από το κτίριο της Επιτροπής των Εθνικών Εκλογών (JNE), υπεύθυνο για την εξέταση των καλπών και των αμφισβητούμενων ψήφων.

Η ένταση επανήλθε το απόγευμα, μετά από αρκετές εκκλήσεις για ηρεμία και αφού ο Καστίγιο διακήρυξε τη νίκη του παρά το γεγονός ότι τα τελικά επίσημα αποτελέσματα δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Andina., η Βιολέτα Μπερμούδες, πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, ζήτησε σε συνέντευξη τύπου "να γίνει σεβαστή η λαϊκή θέληση" και ζήτησε  με έμφαση από τους υποψήφιους "να καλέσουν τους υποστηρικτές τους να σεβαστούν τις δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς¨.

"Θα ζήσουμε μια πολύ κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή εάν δεν γνωρίζουμε ότι όλοι πρέπει να είμαστε συνυπεύθυνοι για την ειρήνη και την ηρεμία" σε αυτές τις συνθήκες που "ποτέ δεν είχαμε αυτή την εμπειρία μιας χώρας χωρισμένης στα δύο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Επισκοπικής Συνόδου του Περού, Πέδρο Μπαρέτο, τονίζοντας ότι "δημοκρατία είναι να δέχεσαι τα επίσημα αποτελέσματα"¨.

Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας απορρίπτει διάφορες εκκλήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων "σε καθαρά εκλογικά ή πολιτικά θέματα" και κάλεσε τους πολίτες να "σεβαστούν τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας". Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης, ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν είναι αυτόνομες και εξαρτώνται από την συνταγματική εξουσία, επομένως κάθε έκκληση για παραβίαση αυτής της εντολής δεν συνάδει με μια δημοκρατία¨.

"Είμαστε σίγουροι για τη νίκη, αλλά επαγρυπνούμε¨", δήλωσε ο γενικός συντονιστής της εκλογικής εκστρατείας του Perú Libre και Πρόεδρος του Κινήματος Pachamama, (Μάνα Γη) Τέο Μπερού,, επισημαίνει ότι ελπίζει ότι δεν θα παραβιαστεί η λαϊκή θέληση, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την πραγματοποίηση ενός Διεθνούς Συνεδρίου Γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια