1 Μαΐου 2021

Kούβα: Πρωτομαγιάτικη (ψηφιακή) Παρέλαση από και σε κάθε γωνιά του νησιού και του κόσμου - [ video ]

 

Το θέμα είναι ότι με πανδημία ή χωρίς πανδημία, στην Κούβα των έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων, γίνεται η μεγαλύτερη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του κόσμου, στην οποία ο ύμνος της Τρίτης Διεθνούς όχι μόνο ηχεί αλλά και σημαίνει πολλά και ουσιαστικά πράγματα. Για όλους μας.

Φέτος η Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα δεν είχε η γνωστή της πρωτομαγιάτικη όψη με τα εκατομμύρια εργαζόμενων και λαού να την γεμίζουν γιορτάζοντας. Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης η δράση στην πλατεία πραγματοποιήθηκε από ολιγομελή αντιπροσωπεία ανώτατου επιπέδου.

Ωστόσο, όλοι αναρωτιόμαστε πως θα ήταν η ψηφιακή πρωτομαγιάτικη παρέλαση που είχε εξαγγελθεί για το Σάββατο 1η Μαίου από τις 8 το πρωί (3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας), στα πλαίσια της διήμερης (30/4 -1/5)  ψηφιακής Διεθνούς Συνάντησης Αλληλεγγύης. Σημειωτέο ότι αυτό το φόρουμ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 2 Μαίου στο  Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας,  και συμμετέχουν εκατοντάδες ξένοι που έχουν βρεθεί στην Αβάνα για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς.

Στις 2 και πλέον ώρες που κράτησε η ψηφιακή παρέλαση, η κουβανική τηλεόραση μας μετέφερε σε κάθε επαρχία της χώρας σε δεκάδες χώρους εργασίας, ερευνητικά και εκπαιδευτικά κέντρα, οργανισμούς, γειτονιές, και ενδιάμεσα, χαιρετισμοί από συνδικαλιστές από όλο τον κόσμο.

Έχοντας πάρει ήδη  μέρος σε αρκετές πρωτομαγιές στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, φέτος συνειδητοποίησα ότι  την πρωτομαγιά, όλο το νησί γίνεται μία  τεράστια Πλατεία. 

Φέτος μπόρεσα να αντιληφθώ αυτό που έλεγαν οι κουβανοί μας φίλοι, ότι αυτό το ποτάμι λαού που κατακλύζει κάθε χρόνο την Πλατεία, δεν είναι καν ολόκληρη η επαρχία της Αβάνας. Τολμώ λοιπόν να πω, ότι φέτος το ευχαριστήθηκα καλύτερα. 

Το θέμα είναι ότι με πανδημία ή χωρίς πανδημία, στην Κούβα των έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων γίνεται η μεγαλύτερη Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του κόσμου, στην οποία ο ύμνος της Τρίτης Διεθνούς, όχι μόνο ηχεί, αλλά και σημαίνει πολλά και ουσιαστικά πράγματα. 

Για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια