20 Ιανουαρίου 2020

Παρουσίαση βιβλίου - Oλεγκ Μουζίκα- 2 ΜΑΙΟΥ ΟΔΗΣΣΟΣ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ε.Σ.Η.Ε.Α - 23/1/2020 στις 19:30

H σύγκριση των όσων διαδραματίζονται στις μέρες μας στην Ουκρανία με τα γεγονότα του 1920-30 στη Γερμανία, αποκαλύπτει εκπληκτικές ομοιότητες.

Εκείνη την εποχή, στο απόγειο της γενικής δυσαρέσκειας σχετικά με την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, ένα κόμμα που αντιμετωπιζόταν από την πλειονότητα της κοινωνίας ως περιθωριακό, απόκτησε πολιτικό βάρος, ανέβηκε στην εξουσία και επέβαλε τη δικτατορία του. Αφού κατέλαβαν κρατικές θέσεις- κλειδιά, και ενώ ο Χίντεμπουργκ διατηρούσε ακόμα επισήμως το αξίωμα του Προέδρου, οι οπαδοί του εθνικοσοσιαλισμού μετέτρεψαν πολύ σύντομα τη χώρα τους σε ένα απολυταρχικό κράτος.

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα στην Ουκρανία: χάρη στην ανοχή των κορυφαίων αξιωματούχων της χώρας, οι κεντρικές κυβερνητικές θέσεις καταλαμβάνονται από τους οπαδούς της νεοναζιστικής ιδεολογίας, οι οποίοι, ενώ μέχρι χθες θεωρούνταν περιθωριακοί,  σήμερα επιβάλλουν την ιδεολογία του σοσιαλιστικού εθνικισμού σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής.

Το να αγνοήσουμε τους παραλληλισμούς ανάμεσα στη Γερμανία του Χίτλερ και στη σύγχρονη Ουκρανία, σημαίνει ότι επιτρέπουμε την εγκαθίδρυση ενός ναζιστικού κράτους στην καρδιά της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια