24 Δεκεμβρίου 2018

Η Κούβα επικυρώνει και συνταγματικά ότι “Μόνο στο σοσιαλισμό και στον κομμουνισμό ο άνθρωπος κατακτά την αξιοπρέπειά του”

Αβάνα, 21 Δεκεμβρίου (PL)Το προτεινόμενο κείμενο του νέου Συντάγματος της Κούβας που παρουσιάστηκε σήμερα στους βουλευτές, καθορίζει τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό ως οδηγούς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής διαδικασίας του έθνους της Καραϊβικής.

Στο προοίμιο του Σχεδίου Συντάγματος υπογραμμίζεται ότι η Κούβα δεν θα επιστρέψει ποτέ στον καπιταλισμό, ένα καθεστώς  εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, και η πεποίθηση ότι “μόνο στο σοσιαλισμό και στον κομμουνισμό ο άνθρωπος κατακτά την αξιοπρέπειά του”.


Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Συμβουλίου του Κράτους, Ομέρο Ακόστα, η ενσωμάτωση του όρου κομμουνισμός ισχυροποιεί (το Σύνταγμα) και σημαίνει το ιδανικό που εμπνέει την κουβανική κοινωνία και επιπλέον αντικρούει κάθε απόπειρα διαστρέβλωσης αυτού του θέματος. 

Τo κείμενο του Συντάγματος εμπλουτίστηκε στη λαϊκή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε από τις 13 Αυγούστου έως τις 15 Νοεμβρίου και επιβεβαιώνει την εθνική ενότητα και την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας ως θεμελιώδεις πυλώνες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής τάξης πραγμάτων του έθνους.

Στο ζήτημα των διεθνών σχέσεων επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι σχέσεις με οποιοδήποτε κράτος δεν θα αποτελέσουν ποτέ αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό εξαναγκασμό, απειλή ή επίθεση.

Το σχέδιο συντάγματος περιλαμβάνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στον προγραμματισμό, τη ρύθμιση, τη διαχείριση και τον έλεγχο της οικονομίας, καθώς και την προώθηση από το Κράτος της προόδου της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη.

ΟΙ τροποποιήσεις που έγιναν ενισχύουν το ρόλο της εργατικής τάξης και του επιστημονικού τομέα στην πρόοδο της χώρας, θεωρεί ο Ακόστα.

Υπήρξαν επίσης αλλαγές στη σειρά που τίθενται οι μορφές ιδιοκτησίας, δίνοντας έμφαση και θέτοντάς στην πρώτη θέση την σοσιαλιστική, ως ιδιοκτησία όλου του λαού και το ρόλος του κράτους ως εκπρόσωπο  του ιδιοκτήτη λαού. 

Ακολουθεί η συνεταιριστική, η ιδιωτική, η μικτή, αυτή των οργανισμών και οι συλλογικές συνεταιριστικές μορφές (προστέθηκαν στην πρόταση) και τέλος, η προσωπική ,κατά σειρά.

Επίσης, περιλαμβάνεται η αλληλεπίδραση όλων των μορφών ιδιοκτησίας κάτω από τις ίδιες συνθήκες και το κράτος ρυθμίζει και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Μετά τη συζήτηση που έγινε στην τακτική σύνοδο του νομοθετικού σώματος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, το τελικό κείμενο τέθηκε στους βουλευτές προς έγκριση.

Στη συνέχεια,θα τεθεί για έγκριση ενώπιον του λαού στο δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο του 2019.

Στη παραπάνω Σύνοδο, συμμετείχαν ο  πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, και ο πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια