3 Ιανουαρίου 2018

1,6% αύξηση του ΑΕΠ της Κούβας το 2017

Ρικάρντο Καμπρίσας

Μιλώντας στην κουβανική Εθνοσυνέλευση ο υπουργός Οικονομίας Ρικάρντο Καμπρίσας γνωστοποίησε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 1,6% το 2017, παρά τις διαφορετικές δυσμενείς συνθήκες που αντιμετώπισε η χώρα.

Μεταξύ των κλάδων με τις καλύτερες επιδόσεις, ξεχωρίζουν οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η γεωργία. Σύμφωνα με τον Καμπρίσας Ρους, τις οικονομικές επιδόσεις επηρέασαν επίσης, η μη εκπλήρωση (του πλάνου) εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η διαθεσιμότητα καυσίμων και επιπλέον, η μη εκτέλεση ορισμένων επενδυτικών προγραμμάτων και οι συνέπειες της οξείας ξηρασίας και οι επιπτώσεις του τυφώνα Ίρμα.

“ Ο τυφώνας Ίρμα έπληξε 12 επαρχίες προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Οι κατοικίες που επλήγησαν υπερβαίνουν τις 179.000, ζημιές υπέστησαν περισσότερες από 2.900 εγκαταστάσεις υγείας και εκπαίδευσης, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στις ηλεκτρικές, οδικές, υδραυλικές, ξενοδοχειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές της χώρας”. 

Οι συνολικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα ανήλθαν σε 13.000.585.000 πέσος, ωστόσο “ή άμεση δράση του λαού , των οργανώσεων και των ηγετών τους” επέτρεψε την ταχεία αποκατάσταση τομέων, όπως ο τουρισμός και η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.


Ο Καμπρίσας επεσήμανε επίσης τις επιβλαβείς επιδράσεις του συνεχιζόμενοι εμπορικού, οικονομικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα και η άνοδος στην εξουσία μιας νέας κυβέρνησης έχει εντείνει αυτή την πολιορκία και την επίδρασή της σε έδαφος εκτός των ΗΠΑ.

Σε άλλα σημεία της παρέμβασή του ο κυβερνητικός αξιωματούχος παρέθεσε τα παρακάτω στοιχεία: 
  • Η αύξηση του ΑΕΠ ανά τομέα ήταν: Τουρισμός: 4,4%, Μεταφορές και επικοινωνίες: 3%, Γεωργία: 3% Κατασκευές: 2,8%. 
  • Η παραγωγή καυσίμων δεν εκπληρώθηκε κατά 38.000 τόνους και η εισαγωγή καυσίμων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήταν πολύ έντονη. Η συμμετοχή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας κινήθηκε στο 4,25%, έναντι του στόχου για 4,65%. 
  • Η κύριες αγροτικές παραγωγές παρουσιάζουν μια θετική τάση, ιδιαίτερα τα καπνά, τα λαχανικά, τα φασόλια το βοδινό και χοιρινό κρέας. Δεν αυξάνεται η παραγωγή αυγών και φρέσκου γάλακτος, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της ξηρασίας και του τυφώνα Ίρμα. 
  • Το Σχέδιο Επενδύσεων αναμένεται να κλείσει στο 90,8%, λόγω την καθυστέρησης στην εισαγωγή προμηθειών και πόρων και λόγω καθυστέρησης στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης. 
  • Οι Mεταφορές εκπληρώθηκαν κατά 94,8% και η βελτίωση στον τομέα μεταφοράς προσώπων είναι αισθητή. 
Τέλος, ο Καπρίσας ανέφερε ότι: 
  • H κουβανική οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2% το 2018, ενώ αναμένεται να συνεχιστεί η τεταμένη κατάσταση στη διαθεσιμότητα συναλλάγματος. 
  • Προτεραιότητα θα δοθεί στις επενδύσεις υποδομής, στα εισοδήματα σε συνάλλαγμα, στα έργα στην Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, στον τουρισμό, στις σιδηροδρομικές μεταφορές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
  • Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην διασφάλιση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, στην επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας, στην παραγωγή τροφίμων, στη σοδειά της ζάχαρης, και στη διασφάλιση βασικών κλάδων για τον πληθυσμό, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός”. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια