12 Ιουνίου 2017

Πέθανε ο Fernando Martínez Heredia, διακεκριμένος κουβανός διανοούμενος


Πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Αβάνα σε ηλικία 78 ετών, ο διακεκριμένος κουβανός καθηγητής, δοκιμιογράφος και ιστορικός Fernando Martínez Heredia.

Ο Martínez Heredia γεννήθηκε στις 21 Γενάρη 1939 στην επαρχία Γιαγουαχάι, στό Σάνκτι Σπίριτους στην Κούβα. Δίδαξε ως καθηγητής μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και έκανε διαλέξεις για διάφορα κοινωνικά θέματα σε διάφορους οργανισμούς της χώρας, καθώς και σε 19 ακόμα χώρες όπου εργάστηκε ως προσκεκλημένος καθηγητής ή ερευνητής.  Μόνιμος ερευνητής της κουβανικής και της λατινοαμερικανικής πραγματικότητας , πήρε μέρος σε κοινωνικές μελέτες του Πανεπιστημίου της Αβάνας, των Κέντρων Μελετών για την Δυτική Ευρώπη, την Αμερική, του Διεπιστημονικού Ερευνητικού Κέντρου Ανθρωπιστικών Επιστημών και του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστήμιο του Μεξικό. Διατέλεσε διευθυντής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Αβάνας και του περιοδικού του “Pensamiento Crítico” (Κρητική Σκέψη).  Ήταν επιστημονικός συνεργάτης της Λατινοαμερικάνικης Σχολής Κοινωνικών Επιστημών της Κούβας , μέλος της πανεπιστημιακής Έδρας “Ερνέστο Τσε Γκεβάρα” και του Σεμιναρίου Προβλήματα του Σύγχρονου Κόσμου του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικό.  Εργάστηκε στο Κουβανικό Ινστιτούτο Πολιτιστικών Ερευνών “Juan Marinello”, του οποίου ήταν διευθυντής μέχρι τον θάνατό του, καθώς και πρόεδρος της πανεπιστημιακής έδρας “Antonio Gramsci”. Είχε λάβει το Εθνικό Βραβείο Κοινωνικών Επιστημών.





Ο Fernando Martínez Heredia προεδρεύει στο πάνελ κατά την παρουσίαση  της ελληνικής εισήγησης στη Διεθνή Συνάντηση "Με όλους για το καλό όλων"  που οργάνωσε η  Πολιτιστική  Εταιρεία Χοσέ Μαρτί της Κούβας, τον Γενάρη του 2016 στην Αβάνα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια