8 Ιουνίου 2017

Ο Φιδέλ Κάστρο για τον Αλιέντε


* ομιλία του Φ. Κάστρο για τον Αλιέντε στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, 28 Σεπτέμβρη 1973
* άρθρο του Φ. Κάστρο, “Σαλβαδόρ Αλιέντε, ένα παράδειγμα που θα μείνει στην ιστορία”, 26 Ιουνίου 2008
μετάφραση από τα ισπανικά Χρυσάνθη Παρτσανάκη
επιμέλεια, πρόλογος, επίμετρο Δημήτρης Καλτσώνης
Αξίζει να πεθάνεις για όλα εκείνα τα πράγματα χωρίς τα οποία δεν αξίζει να ζεις
Σαλβαδόρ Αλιέντε
Αυτοί ανακάλυψαν όπλα πολύ έξυπνα, αλλά οι επαναστάτες ανακαλύψαμε ένα όπλο ισχυρό, πολύ πιο ισχυρό: τον άνθρωπο που σκέφτεται και αισθάνεται!
Φιδέλ Κάστρο
Περιεχόμενα
  • Πρόλογος
  • Η ομιλία του Φ. Κάστρο για τον Αλιέντε στην πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα, 28 Σεπτέμβρη 1973
  • Άρθρο του Φ. Κάστρο, “Σαλβαδόρ Αλιέντε, ένα παράδειγμα που θα μείνει στην ιστορία”, 26 Ιουνίου 2008, εφημ. Γκράνμα
  • Παράρτημα 1: Φιδέλ Κάστρο: βιογραφικό σημείωμα
  • Παράρτημα 2: Βιβλία με ομιλίες και κείμενα του Φιδέλ Κάστρο στα ελληνικά
  • Επίμετρο: Η κυβέρνηση Αλιέντε, το κράτος και η οικονομία

Πρόλογος

Σε αυτόν τον τόμο παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, σε μετάφραση της Χρυσάνθης Παρτσανάκη, δύο σημαντικά ντοκουμέντα.  
Το πρώτο είναι η ιστορική ομιλία του Φιδέλ Κάστρο στις 28 Σεπτέμβρη 1973, λίγες μόνο μέρες μετά το αιμοσταγές πραξικόπημα Πινοσέτ στη Χιλή και τη δολοφονία του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η ομιλία εκφωνήθηκε ενώπιον ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών στην πλατεία της επανάστασης στην Αβάνα. Παρούσα ήταν επίσης η χήρα του Σαλβαδόρ Αλιέντε.
  
Πρόκειται για συγκλονιστική ομιλία που αποκαλύπτει την ταξική ουσία του πραξικοπήματος αλλά δίνει με τον συναρπαστικό τρόπο του Φιδέλ Κάστρο και την ουσία της πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας υπό τον πρόεδρο Σ. Αλιέντε. Στην ομιλία του ο Φιδέλ Κάστρο αποκαλύπτει και σοβαρές, άγνωστες τότε και άγνωστες ακόμη και σήμερα στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, πλευρές και λεπτομέρειες της φασιστικής επιθετικότητας και του ρόλου της κουβανέζικης επανάστασης στην αντιμετώπισή της. Περιγράφει λεπτό προς λεπτό την ηρωϊκή άμυνα του προέδρου Αλιέντε και των συντρόφων του στο προεδρικό μέγαρο, με το όπλο στο χέρι. Δίνει επίσης λεπτομερώς τις ύπουλες επιθέσεις των πραξικοπηματιών ενάντια στους Κουβανούς διπλωμάτες και πολίτες που βρίσκονταν στη Χιλή.
  
Το δεύτερο ντοκουμέντο είναι ένα άρθρο που έγραψε ο Φιδέλ Κάστρο το 2008 με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Αλιέντε. Στο άρθρο αυτό, πέρα από τα ενδιαφέροντα βιογραφικά στοιχεία για τον Αλιέντε, περιλαμβάνονται αποκαλυπτικά αποσπάσματα από την ιδιωτική αλληλογραφία του Κάστρο με τον Αλιέντε την περίοδο της προεδρίας του τελευταίου. Αναδύονται έτσι ανάγλυφα πολύ σημαντικές και άγνωστες πλευρές της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια