1 Ιουνίου 2017

Κούβα: 2.153 υπεραιωνόβιοι ζουν στο νησί της Επανάστασης



Στην Κούβα, μια χώρα με συνολικό πληθυσμό 11,2 εκατομμύρια κατοίκους περίπου, ζουν 2.153 άνθρωποι ηλικίας άνω των 100 ετών, 3 από τους οποίους είναι μεταξύ 113 και 115 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη και αντιστοιχούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Juventud Rebelde, από αυτόν τον υπεραιωνόβιο πληθυσμό, οι 1.200 είναι γυναίκες και η γεωγραφική τους κατανομή στο εσωτερικό του νησιού εντοπίζεται στις ανατολικές επαρχίες του νησιού, με εξαίρεση την Αβάνα.  Έτσι, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Αβάνα ζουν 249 υπεραιωνόβιοι, στο Σαντιάγο ντε Κούβα 245 και στην επαρχία Ολγίν 190, σύμφωνα με τα στοιχεία του κουβανικού Υπουργείου Δημόσιας Υγείας (MINSAP). Aκολουθούν η Βίγια Κλάρα (183), Λας Τούνας (150), Κάμαγουέι (126), Γκουαντάναμο (118), Πιναρ ντελ Ρίο (109), Σάνκτι Σπίριτους (107) και Ματάνσας (102), ενώ ουραγοί στους υπεραιωνόβιους είναι η Ίσλα ντε λα Χουβεντούδ (12), η Αρτεμίσα (59), το Μαγιαμπέκε (59), Σιέγο ντε Άβιλα (60) και Σιενφουέγος (84).

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε το Μάρτη, παρουσιάζει την κουβανή Μαρία Εμίλια Κεσάδα Μπλάνκο, 116 ετών, ως την γηραιότερη  κάτοικο του νησιού και ως την τέταρτη γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, αν και δεν αναφέρεται στις διεθνείς καταχωρήσεις.

Ο δρ. Αλμπέρο Φερνάντες, επικεφαλής του Τμήματος Τρίτης Ηλικίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας του MINSAP, δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι μια από τις αμερικανικές χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού, με πάνω από 2,2 εκατομμύρια κατοίκους άνω των 60 ετών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% του πληθυσμού.

Επεσήμανε επίσης, ότι σήμερα το 87% των κουβανών ξεπερνά τα 60 χρόνια ζωής και την επόμενη δεκαετία θα φτάσει στο 90%.

“Είναι ένα παράδειγμα επιτυχούς γήρανσης του πληθυσμού, γιατί επιβιώνουν περισσότεροι από όσους πεθαίνουν και οι πιο πολλοί έχουν αναπτύξει μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να φτάσουν σε μεγάλη ηλικία. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι δεν παρουσιάζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, αναπηρίες ή απόλυτη εξάρτηση”, δήλωσε ο Φερνάντες.

Οι αιτίες της κουβανικής μακροζωίας είναι τόσο η αύξηση της υπογονιμότητας όσο και η μείωση της θνησιμότητας σε συνδυασμό με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την κάλυψη των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Καθώς οι υπεραιωνόβιοι είναι ένα πολύ ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού, σημείωσε ο Φερνάτες, τους εξασφαλίζεται τρίμηνη ιατρική παρακολούθηση και σε πιο κρίσιμες περιπτώσεις μηνιαία.

Οι πάνες ακράτειας, τα αρθρωτά κρεβάτια και τα αναπηρικά αμαξίδια, είναι τα είδη με την μεγαλύτερη ζήτηση από τους αιωνόβιους, καθώς επίσης και τα ακουστικά βαρηκοΐας,από τα οποία η Κούβα θα αγοράσει φέτος 7.000 ακόμα.

Στο νησί λειτουργούν 149 γηροκομεία, δυναμικότητας 11.801 κλινών, 269 “casas de abuelos” (σπίτια των παππούδων) δυναμικότητας 9.563 θέσεων (ημερήσιας διαμονής) και 59 κέντρα Γεροντολογίας στα οποία εργάζονται 305 ειδικευμένοι γιατροί.

“Στο βαθμό που αυξάνεται ο ηλικιωμένος πληθυσμός της χώρας, πρέπει να αυξήσουμε επίσης τους γεροντολόγους γιατρούς στο σύστημα υγείας”, δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου, τονίζοντας ότι είναι “ζωτικής σημασίας πρωτοβουλία” να περάσουμε το μήνυμα σε πάνω από 1.500 φαρμακεία σε όλη τη χώρα.

Η άλλη πλευρά του προβλήματος είναι ότι στην Κούβα καταγράφηκαν το περασμένο έτος 116.872 γεννήσεις (8.192 λιγότερες από το 2015) και πρόσφατα ψηφίστηκαν νόμοι προώθησης κινήτρων για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας , του “βασικού δημογραφικού προβλήματος” της χώρας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια