5 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΟΥΒΑΣ (UJC) : «Το κύριο καθήκον μας είναι να διαμορφώνουμε επαναστάτες»

Συνέντευξη-συζήτηση με την τοπική Επιτροπή Βάσης στο Διεθνές Κάμπινγκ «Χούλιο Αντόνιο Μέγια» (CIJAM)
Ραϊντέλ Μιγκέλ Καστίγιο Πέρες , Νταμιάν Ναβάρο ,
 Ράντι Ντίας Αρσουάγα ,  Xαβιέρ Ρογουεϊφέρο Φερέρ

Κάθε χρόνο το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Μπριγάδας «Χοσέ Μαρτί» περιλαμβάνει επίσημο δείπνο προς τιμήν της στο Σπίτι της Φιλίας. Στην εκδήλωση αυτή παρευρίσκονται πάντα για να τιμήσουν και να καλοσωρίσουν την Ευρωπαϊκή Μπριγάδα, τόσο ανώτερα στελέχη του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), όσο και εργαζόμενοι του κάμπινγκ που φιλοξενεί την μπριγάδα.


Η φετινή εκδήλωση επιφύλασσε μια έκπληξη για εμάς.  Λίγο πριν ξεκινήσει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ακούσαμε από τα μεγάφωνα να ανακοινώνεται επισήμως ότι πριν λίγες μέρες αποφασίστηκε να απονεμηθεί στην τοπική επιτροπή βάσης της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών της περιοχής όπου βρίσκεται το CIJAM, το ανώτατο βραβείο τιμής που απονέμεται σε οργανώσεις της νεολαίας, «η Σημαία της Τιμής» [La Bandera de Honor].

Πρόκειται για ιδιαίτερα τιμητική διάκριση που απονέμεται για το έργο και τη δουλειά της επιτροπής βάσης στη νεολαία της περιοχής. Μέλη της τοπικής οργάνωσης ήταν και εργαζόμενοι στο CIJAM και τους παρακαλούσαν να σηκωθούν όρθιοι για να τους δούμε και να τους χειροκροτήσουμε.

Για μας ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη όταν είδαμε να σηκώνονται τέσσερα-πέντε γνωστά μας παιδιά που ούτε καν φανταζόμασταν ότι ήταν μέλη της Νεολαίας. Ήταν τα παιδιά που βλέπαμε κάθε πρωί να μας «καθαρίζουν» μετά την βραδινή διασκέδαση της προηγούμενης μέρας. Ήταν τα παιδιά που δουλέψαμε μαζί τους στα πλαίσια της εθελοντικής εργασίας σε διάφορες δουλειές που έπρεπε να γίνουν εντός του κάμπινγκ. Ήταν τα παιδιά που εργάζονταν ακούραστα και απαρατήρητοι, για τους περισσότερους από εμάς, στην συντήρηση και την καθαριότητα του κάμπινγκ, για να μπορούμε εμείς οι μπριγαδίστες να απολαμβάνουμε τις όποιες «ανέσεις» μπορούν να υπάρχουν σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις συμβίωσης διακοσίων και πάνω ανθρώπων. Τα συγχαρητήρια έπεσαν βροχή και εμείς γεμίσαμε λίγο από την περηφάνια τους για αυτήν την ιδιαίτερα τιμητική διάκριση.

Τις επόμενες μέρες φυσικά δεν αφήσαμε το γεγονός να περάσει απαρατήρητο. Αδράξαμε την ευκαιρία και με αφορμή το τιμητικό αυτό βραβείο τους ζητήσαμε να μιλήσουμε μαζί τους.

Ο Νταμιάν, λοιπόν, ο Χαβιέρ, ο Ραϊντέλ, ο Ντανιέλ και ο Ράντι, δέχθηκαν και μας παραχώρησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη-συζήτηση, με το δεδομένο ότι πριν λίγο διάστημα είχε ολοκληρωθεί και το Χ Συνέδριο της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών. Τους ρωτήσαμε τι σημαίνει για αυτούς το βραβείο αυτό με το οποίο τιμήθηκαν και γιατί τους απονεμήθηκε. Τους ζητήσαμε επίσης να μας πουν δυο λόγια για την καμπάνια που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών προς την νεολαία της Κούβας, με αφορμή το Συνέδριό της, καθώς και τη γνώμη τους για το κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα που εκτυλίσσεται στις άλλες χώρες, αν θεωρούν ότι την βοηθάει και πως, μιας και σαν εργαζόμενοι του κάμπινγκ έρχονται σε επαφή με μπριγάδες αλληλεγγύης σχεδόν όλο το χρόνο.



Το τι μας απάντησαν ακολουθεί παρακάτω. Εγώ το μόνο που θα μεταφέρω είναι αυτά που συνήθως δεν φαίνονται στον γραπτό λόγο. Είναι τα συναισθήματα, είναι το καθαρό βλέμμα των ανθρώπων που σου μιλάνε, είναι η αφοσίωση στο στόχο που βλέπεις πίσω από τις λέξεις πέντε νέων παιδιών, που στο πρόσωπό τους αντικατοπτρίζεται η νέα γενιά της Κουβανικής Επανάστασης, εκείνου του κομματιού της νεολαίας που αποφάσισε και δεσμεύτηκε να είναι στην εμπροσθοφυλακή, μέσα από τις γραμμές των Νέων Κομμουνιστών. Η γεύση που μας άφησε αυτή η συζήτηση ήταν αυτή της απλότητας και της φυσικότητας με την οποία παλεύουν τους στόχους τους και αυτό δεν είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας ανθρώπων, αλλά ανεβασμένης κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης.

Όσο μου μιλούσαν λοιπόν, τόσο σκεφτόμουν πως το βραβείο αυτό τους άξιζε και με το παραπάνω. Όχι γιατί εκπλήρωσαν τυπικά τον στόχο, αλλά γιατί έβλεπες ότι για εκείνους ήταν απλώς μια αναγνώριση που την εξέφραζαν με συγκρατημένη υπερηφάνεια. Αλλά κυρίως, ήταν ώθηση για τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά τους στη δουλειά στη νεολαία. Έχει μέλλον λοιπόν η κουβανική επανάσταση;

Οι πέντε νεολαίοι κομμουνιστές δίνουν την δική τους απάντηση:

«Η βράβευση αυτή, “Η Σημαία της Τιμής”, αποτελεί την πιο μεγάλη διάκριση που δίνεται ποτέ σε επιτροπή βάσης. Είμαστε μια επιτροπή βάσης που αποτελείται από δώδεκα μέλη, δώδεκα νέους. Η επιτροπή μας, το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποίησε πολλές εκδηλώσεις και εκπλήρωσε τους διάφορους στόχους που είχαμε χαράξει, όπως είναι η αφοσιωμένη δουλειά που κάνουμε μέσα και έξω από το κάμπινγκ, η συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης, μεταξύ άλλων, και επίσης καταφέραμε να ενσωματώσουμε πολλούς νέους στην επιτροπή βάσης μας, έτσι ώστε να επιτύχουμε την μεγαλύτερη ενίσχυση της οργάνωσής μας.

Το σύνθημα του Χ Συνεδρίου της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών ήταν: «Έχουμε πολλούς λόγους για να νικήσουμε». Το κύριο καθήκον μας είναι να διαμορφώνουμε νέους επαναστάτες. Προσπαθούμε μέσα από την δουλειά μας στην κουβανική νεολαία να κάνουμε όλους εκείνους τους νέους, που για τον ένα ή τον άλλον λόγο δεν είναι μέλη μας, να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται από εμάς, αλλά και να τους δώσουμε το κίνητρο να αποτελέσουν μέρος της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών, να μπουν στις γραμμές μας.

Η δουλειά αλληλεγγύης που γίνεται στη χώρα μας, στο κάμπινγκ μας, είναι μια απόδειξη της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς του κόσμου. Επιπλέον, χάρις στις επιτροπές αλληλεγγύης απελευθερώθηκαν οι Πέντε Ήρωες. Αυτό αποτελεί μια ακόμα νίκη της Κούβας και των αδελφών λαών.

Επίσης, η Κούβα διαθέτει ένα δυναμικό γιατρών που φεύγουν από τα σπίτια τους για να καταπολεμήσουν τις αρρώστιες ανά τον κόσμο, αλλά και για να δείξουν ότι με πίστη και με αφοσίωση μπορούμε να συμβιώσουμε στον ίδιο χώρο. Να δείξουν ότι υπάρχει μόνο μια φυλή, η φυλή των ανθρώπων, και μπορούμε να συμβιώσουμε με ισότητα και ελευθερία. Διαθέτουμε επίσης, παρόμοιο δυναμικό δασκάλων, πανεπιστημιακών και καθηγητών φυσικής αγωγής, που κάνουν το ίδιο.

Η δική μας αποστολή στο κάμπινγκ είναι να δείξουμε στους μπριγαδίστες την λειτουργία του δικού μας πολιτικού συστήματος, του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Να τους δείξουμε επίσης, το πώς έχουμε αντισταθεί όλα αυτά τα χρόνια στις επιθέσεις και τα χτυπήματα του ιμπεριαλισμού και ποιο είναι το δικό μας αντίδοτο στην αντιμετώπιση των αντεπαναστατικών δραστηριοτήτων. Ένας τρόπος για να δείξουμε την ενότητά μας, την αφοσίωσή μας και το επαναστατικό μας πνεύμα είναι οι πορείες που κάνουμε στην αντι-ιμπεριαλιστική εξέδρα [tribuna anti-imperialista]*, έτσι ώστε να καταδείξουμε ότι ο κουβανικός λαός δεν θα παραδοθεί ποτέ. Έχουμε την ξεκάθαρη πεποίθηση ότι δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο ικανή να συνθλίψει την δύναμη της αλήθειας και των ιδεών.

Γι’ αυτό και προβάλλουμε το σύνθημα του Συνεδρίου της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών:
Έχουμε πολλούς λόγους για να νικήσουμε”

Νταμιάν Ναβάρο (Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Βάσης), Xαβιέρ Ρογουεϊφέρο Φερέρ, Ντανιέλ Ναβάρο Σάντσες, Ραϊντέλ Μιγκέλ Καστίγιο Πέρες και Ράντι Ντίας Αρσουάγα.



* Tribuna Anti-imperialista: Μόνιμη εγκατάσταση εξέδρας συναυλιών και εκδηλώσεων, δίπλα στο Γραφείο της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Αβάνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια