2 Σεπτεμβρίου 2015

Giustino Di Celmo: το τελευταίο αντίο σε ένα φίλο της Κούβας



Πέθανε χθες το απόγευμα 1η Σεπτέμβρη στην Αβάνα, ο Giustino Di Celmo, αγαπημένος φίλος της κουβανικής Επανάστασης και του λαού μας. 


Ο Giustino γεννήθηκε στο Σαλέρνο της Ιταλίας, στις 24 Δεκεμβρίου 1920. Ήταν έμπορος, και ήρθε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 1992, μαζί με το γιο του Fabio Di Celmo. Στα πιο δύσκολα χρόνια της ειδικής περιόδου, αψήφησαν τον αποκλεισμό και τις απειλές εναντίον της Κούβας προσφέροντας βοήθεια για την απόκτηση αγαθών που έλειπαν στον κουβανικό λαό.

Fabio Di Celmo
Στις 4 Σεπτεμβρίου 1997, ο Fabio έπεσε θύμα της τρομοκρατικής ενέργειας στο μπαρ του ξενοδοχείου Copacabana στην πρωτεύουσα που του στοίχισε τη ζωή και έγινε σύμβολο για τους νέους της Κούβας και όλου του κόσμου.

Υπό το βάρος της θλίψης και της οδύνης για το χαμό του γιου του, ο Giustino Di Celmo – βετεράνος του 2ου παγκοσμίου πολέμου, αντιφασίστας και άνθρωπος της ειρήνης – αποφάσισε να ζήσει μόνιμα στην Κούβα και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του καταγγέλλοντας τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας σε διάφορα φόρουμ. 


Δεν έπαψε να υποστηρίζει τη διεθνή αλληλεγγύη με την Κούβα και την άρση του γενοκτονικού αποκλεισμού που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Υπήρξε σημαιοφόρος στη μάχη για την απελευθέρωση του Elián González κατά τη διάρκεια της απαγωγής του από τη μαφία του Μαϊάμι και στη μάχη για την οριστική επιστροφή στην πατρίδα των Πέντε Κουβανών Ηρώων που παρέμεναν έγκλειστοι άδικα στις βορειοαμερικάνικες φυλακές.

Μετά την απώλεια του γιου του ταυτίζεται ολοκληρωτικά με το έργο και τις αρχές της Επανάστασης και ζητά να ενταχθεί στις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, στο οποίο εντάσσεται κατ εξαίρεση τιμητικά, στις 30 Σεπτέμβρη 1997.

Με τη παράδειγμά του, ο Giustino κατέκτησε την αγάπη και το θαυμασμό του λαού και το όνομά του θα εγγραφεί σαν παράδειγμα αλληλεγγύης στην πατρίδα μας.

Σύμφωνα με τη θέληση των παιδιών του, το σώμα του θα αποτεφρωθεί και στη συνέχεια θα επαναπατριστεί στη χώρα καταγωγής του.


Σχετικές αναρτήσεις:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια