3 Δεκεμβρίου 2014

Omara Portuondo (3/4)


1/4 , 2/4  , 4/4
To 1996, ενώ ολοκληρώνει το άλμπουμ La Novia del Filin καλείται να ερμηνεύσει ένα τραγούδι  στο δίσκο   “Buena Vista Social Club” , το "Veinte años", της María Teresa Vera. Συμμετέχουν επίσης οι  βετεράνοι κουβανοί μουσικοί Compay Segundo, Rubén González, El Guajiro Mirabal, Cachaíto López κ.α. 


Omara, Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez
Αυτή η παραγωγή γνωρίζει τεράστια επιτυχία, κατακτά το βραβείο Grammy, και το γκρούπ πραγματοποιεί εμφανίσεις στο Carnegie Hall  της Νέας Υόρκης, στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ,  και οδηγεί τον Βιμ Βέντερς να ταξιδέψει  στην Κούβα τον επόμενο χρόνο και να γυρίσει την ομώνυμη ταινία, η οποία στην συνέχεια θα προταθεί για Όσκαρ. Μία από τις κορυφαίες στιγμές αυτού του φιλμ είναι όταν η Ομάρα ,ντουέτο με τον Ιμπραήμ Φερέρ τραγουδά το "Silencio", του Rafael Hernández.

Omara Portuondo
Το 2000 η Ομάρα  παρουσιάζει το άλμπουμ “Buena Vista Social Club” σε παγκόσμια περιοδεία. Δύο χρόνια αργότερα, κάνει νέα  παγκόσμια περιοδεία  στην Βόρεια  Αμερική και την Ευρώπη. Παρουσιάζεται  επίσης στο Φεστιβάλ Τζαζ στην Ιαπωνία, όπου το ερμηνεύει συνοδευόμενη από τους μουσικούς Michael Brecker, Herbie Hancock, John Patitucci, Wayne Shorter  και  Danilo Pérez.

Το 2003 η ευρωπαϊκή της πορεία περνά από πολλά Φεστιβάλ, όπως το θρυλικό  Glastonbury Festival, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην συνέχεια, με την μπάντα της που αποτελείται από τους μουσικούς Papi Oviedo ,Rolando Baró  και  Fabián García ,  ταξιδεύει στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το 2004, το άλμπουμ “Flor de amor” σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στην καριέρα της, καθώς αναδεικνύει μια πιο πλούσια και φίνα πλευρά της φωνής της.  Την συνοδεύουν  οι πιο διάσημοι κουβανοί και βραζιλιάνοι μουσικοί, γεγονός που δίνει σε αυτό το άλμπουμ ένα ξεχωριστό στυλ.  Το 2005  κερδίζει το Βραβείο του καλύτερου δίσκου της χρονιάς  στην κατηγορία γυναικείας φωνής, στο Φεστιβάλ  “16ο  Billboard Latin Music Awards”.


To 2004, η Ομάρα αφού επέστρεψε με επιτυχία  στις ευρωπαϊκές σκηνές, θα εμφανιστεί σε μια μεγάλη συναυλία στην Πόλη του Μεξικού μαζί με τους Eugenia León  και Oumou Sangare.

Το ρεπερτόριο του “Flor de amor” θα κατακτήσει μεγάλες σκηνές όπως, το Φεστιβάλ Τζαζ της Βόρειας Θάλασσας,  το Marble Hill House  του Λονδίνου, το θέατρο Olympia στο Παρίσι και το Concertgebouw στο  Άμστερνταμ. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους θα  δώσει μεγάλη συναυλία στο Βερολίνο στην διάσημη Πλατεία Gendarmenmarkt, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Clásicos al Aire Libre”.  Τραγουδά μπροστά σε 7.000 θεατές, πλαισιωμένη από 68 μουσικούς της Γερμανικής Συμφωνικής Ορχήστρας  με διευθυντή τον Scott Lawton , και τιμητική συμμετοχή του Ibrahim Ferrer. Η συναυλία αυτή σηματοδότησε την αρχή μιας νέας και φιλόδοξης παγκόσμιας περιοδείας, Συμφωνικής Μουσικής, που το 2006  την οδήγησε σε μεγάλα θέατρα και στα  μεγάλα φεστιβάλ της κλασικής μουσικής.

Αυτή τη χρονιά θα εμφανιστεί  μαζί με μεγάλους τραγουδιστές , όπως τους Chaka Khan, Nina Hagen   και Marianne Faithfull  στο “Wiener Festwochen Festival” μπροστά σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους.  Την ίδια χρονιά θα  εμφανίζεται στην Βαρκελώνη μαζί με  τους ισπανούς τραγουδιστές  Mayte Martín y Martirio στο σόου “Entre Amigas”.

Το 2007 ηχογράφησε ένα νέο άλμπουμ στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με την Βραζιλιάνα τραγουδίστρια Maria Bethania, τον οποίο συνόδευσε στην περιοδεία σε  διάφορες χωρες.

Το 2008 γιόρτασε τα 60 χρόνια της καριέρας της  τιμώμενη με το “Latin Grammy”  για τον δίσκο που ηχογράφησε  στην Αβάνα  με  τιμητική συμμετοχή των    Pablo Milanes, Chico Buarque, Jorge Drexler, Richard Bona, Cachaíto Lopez και Chucho Valdés.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια