5 Ιουνίου 2014

Ο θεσσαλικός τύπος για τον αγώνα στον Βόλο

«Αστέρες» ένωσαν τις δυνάμεις τους
ΚΩΝ. ΜΑΤΗΣ

Το δικό τους μήνυμα, όσον αφορά  τους Κουβανούς πατριώτες που  βρίσκονται κρατούμενοι  σε φυλακές των ΗΠΑ εδώ και 19 χρόνια, έστειλαν παλαίμαχοι, εν ενεργεία ποδοσφαιριστές και καλλιτέχνες, σε φιλικό που πραγματοποιήθηκε στο «Π. Μαγουλάς».





Οι Φερνάντο Γκονσάλες, Ρενέ Γκονσάλες, Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο είναι οι πέντε Κουβανοί που νόμιμα παρακολουθούσαν για λογαριασμό της Κούβας τις τρομοκρατικές ομάδες στο Μαϊάμι και είχαν διεισδύσει στους κόλπους της Μαφίας, προκειμένου να αναφέρουν τα σχέδια αυτών για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Κούβα. Συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν. Δεκαεννέα χρόνια μετά, τρεις εξ αυτών παραμένουν στις φυλακές του Μαϊάμι, ενώ οι άλλοι δύο εξέτισαν την ποινή τους και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Μαγνησίας και επικεφαλής τον ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη, καλλιτέχνες και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές ήρθαν στο Βόλο για να στείλουν το δικό τους μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, ενώ συμμετείχε και ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας μαζί με τους «Σκαπανείς», που χάρισαν μουσικές στιγμές πριν την έναρξη του φιλικού.

Ο πρέσβης της Κούβας, Οσβάλντο Κοβάτσο Μαρτίνες, απηύθυνε χαιρετισμό πριν την έναρξη του παιχνιδιού, τονίζοντας: «Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την στήριξή σας σε όλη αυτή την προσπάθεια. Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τους πέντε, που με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής εισχώρησαν σε τρομοκρατικές ομάδες, που από τις νότιες περιοχές της Φλόριντα, σε βορειοαμερικανικό έδαφος, με πλήρη ατιμωρησία και πολλές φορές με τη συνενοχή των αρχών των ΗΠΑ εκτέλεσαν τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στον κουβανικό λαό. Επίσης, έλαβαν χώρα και παρατυπίες κατά τη διάρκεια της δίκης παρωδίας που έγινε στην πόλη του Μαϊάμι και καταδίκασε τους Πέντε κουβανούς σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, παρότι δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ούτε μία από τις κατηγορίες που τους καταλόγισαν».

Με την ομάδα παλαιμάχων του Βόλου «Φιλοκουβανικός» αγωνίστηκαν οι: Κοντάκης Μάνθος, Κοκκινάκης Κυριάκος, Ζαντερίου Πέτρος, Βλαχόπουλος Θανάσης, Σταμπουλής Σταύρος, Τσουκαλάς Θανάσης, Παπαδήμος Κοσμάς, Διαμαντάρας Σπύρος, Οικονόμου Δημήτρης, Σταματίου Κώστας, Γιαννακός Γιώργος, Τσακίρης Νίκος, Τσακίρης Κώστας, Ευσταθιάδης Βασίλης, Θεοδωρίδης Γιάννης, Παπαπορφυρίου Μιχάλης, Παπαδόπουλος Χρήστος, Μπόλτσης Κωνσταντίνος και προπονητής ο Θοδωρής Τσαλούχος, ενώ οι Γιώργος Καραμίχαλος και Τάκης Τσόγκας ήταν στις εξέδρες.

Με τη φανέλα της ομάδας «Hasta la Victoria siempre» αγωνίστηκαν οι: Ατματσίδης Ηλίας, Κωφίδης Σάββας, Καραδήμος Λουκάς, Οφρυδόπουλος Σωκράτης, Παραφέστας Τάκης, Μιχαήλ Χρήστος, Κολομητρούσης Κώστας, Κιρκασιάδης Λάζαρος, Βοϊτσίδης Ανδρέας, Παπαπαναγής Περικλής, Μάλιαρης Νίκος, Νατσιόπουλος Γιάννης, Ατματσίδης Νίκος, Παπαθανάσης Γιάννης (ηθοποιός), Βασίλης Λέκκας (ερμηνευτής) και προπονητής ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης.

Διαιτητές ήταν οι Αντώνης Δαλούκας, Γιώργος Παγωνόπουλος και Χάρης Ρούσης.

Στο παιχνίδι, η «Hasta la Victoria siempre» προηγήθηκε με τέρμα του τραγουδιστή Λέκκα, ενώ ο Νίκος Τσακίρης του «ΑΣ Δημητριάς» ισοφάρισε για να έρθει ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Παπαπαναγής, ο οποίος έδωσε εκ νέου προβάδισμα στους φιλοξενούμενος, με το νεαρό Τσακίρη να ισοφαρίζει με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα. Ο Φιλοκουβανικός πήρε τη νίκη (3-2) με ανατροπή, χάρη σε γκολ του Μπουρνάκη, λίγα λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης.

«Η Νίκη υλοποίησε το hasta la victoria siempre»

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης τόνισε για τη σημασία του φιλικού: «Ηταν μία από τις πιο αληθινές και δυναμικές δράσεις της κίνησής μας και είμαστε ευτυχισμένοι και για το φιλικό και τη φιλοξενία. Μας βοήθησαν όλοι. Οι άνθρωποι της Νίκης, του δήμου Βόλου και ο κόσμος που ήρθε και οι καλλιτέχνες».
«Περάσαμε το μήνυμα που θέλαμε, ότι είναι αδέρφια μας όλοι οι άνθρωποι πάνω στη γη, κάτι που ήταν και το μεγάλο σύνθημα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Αδέρφια μας είναι και οι πέντε που συλληφθήκαν από τις ΗΠΑ. Μέσα από την σύλληψή τους έγιναν παγκόσμιο σύμβολο αδικίας και ελευθερίας. Ο πρέσβης ήταν ενθουσιασμένος. Οι φανέλες μας με τα ονόματα των πέντε Κουβανέζων θα αποσταλούν αρχικά στους δύο που είναι ελεύθεροι και στους τρεις που παραμένουν στις φυλακές του Μαϊαμι».

Για την επιλογή του «Π. Μαγουλάς»: Υπήρχε λόγος που επιλέξαμε το συγκεκριμένο γήπεδο. Το κάναμε για την ιστορική του σημασία. Και ξέροντας την ιστορία της Νίκης, της συνοικίας και της προσφυγιάς, είπαμε ότι εκεί θέλουμε να κάνουμε το φιλικό, ούτε στο Μαρακανά, ούτε στο Καραϊσκάκη. Ακόμη και όταν μας είπαν ότι δεν είναι στην κατάλληλη κατάσταση ο αγωνιστικός χώρος».

Για την άνοδο της Νίκης Βόλου: «Το μήνυμα της ομάδας μας λέει «Hasta la victoria siempre» ή αλλιώς «Πάντα για τη νίκη». Αυτό υλοποίησε η Νίκη Βόλου με την άνοδό της. Δικαιώθηκε ο μεγαλειώδης αγώνας της, ο αγώνας του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. 48 χρόνια έδιναν μάχη και ήρθε η μεγάλη ώρα γι’ αυτούς. Ο επόμενος στόχος στη μεγάλη κατηγορία είναι να κρατήσει τα στοιχεία και την παράδοσή της μέσα στη βαρβαρότητα της μεγαλύτερης επαγγελματικής κατηγορίας και με κριτήριο τον πολιτισμό να πάνε μπροστά, σεβόμενοι τον αντίπαλο».

Κωφίδης: «Αξια στην Α’ η Νίκη»

Παράλληλα, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν τεχνικός, Σάββας Κωφίδης, αναφέρει: «Υποστηρίζουμε και είμαστε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους. Υποστηρίζουμε τον αγώνα τους και ταυτόχρονα μέσα απ’ αυτούς στηρίζουμε τον αγώνα του κουβανικού λαού, απέναντι στο φασισμό των ΗΠΑ. Η ατμόσφαιρα του φιλικού ήταν πάρα πολύ καλή, με το πνεύμα του μηνύματος που θέλαμε να περάσουμε».


Για την άνοδο της Νίκης Βόλου και τον Ηρακλή, στον οποίο έχει διατελέσει παίκτης και προπονητής : «Ο Ηρακλής θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη αλλά τα υπόλοιπα προβλήματα δεν τον άφησαν να ανέβει. Η Νίκη δικαιολογημένα ανέβηκε. Ηταν καλή καθ’ όλη της χρονιάς και σταθερή. Αξιζε να βγει», ενώ για τον Αλέκο Βοσνιάδη, συμπλήρωσε: «Ο Αλέκος είναι ένα από τους προπονητές που δουλεύουν πολύ. Η δουλειά του φάνηκε στο γήπεδο και αυτό βοήθησε τη Νίκη να ανέβει».

Τέλος, ο Τάκης Τσόγκας σχολιάζει: «Είχα την ευκαιρία να δω παλιούς φίλους στην κερκίδα αλλά και στον αγωνιστικό χώρο, που έστειλαν το δικό τους μήνυμα», ενώ για την άνοδο της Νίκης και το μπαράζ του Ολυμπιακού, συμπληρώνει: «Είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε μετά από περίπου μισό αιώνα. Η τετράδα, διοίκηση- ποδοσφαιριστές- προπονητής και φίλαθλοι, βρήκε την κατάλληλη συνταγή και λειτουργώντας σωστά όλοι μαζί, οδήγησαν την ομάδα στην άνοδο. Από κει και πέρα, καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό, που έχει μπροστά του ένα παιχνίδι κορόνα ή γράμματα. Εκεί θα παιχτούν όλα και συνήθως σε αυτά τα παιχνίδια κερδίζει το αουτσάιντερ, διότι δεν έχει πολύ άγχος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια