16 Σεπτεμβρίου 2013

Το @Ελληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης (la Red Solid@ria Griega) στην Διεθνή Συνάντηση για τους πέντε στην Αβάνα

 ¡15 AÑOS, BASTA !

Αβάνα, 15 Σεπτέμβρη 2013
Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο blog prensa-rebelde.blogspot.gr


René González, Ήρωας της Δημοκρατίας της Κούβας
Από τις 12 Σεπτέμβρη (15η  επέτειο  της σύλληψης των πέντε)  κάθε γωνιά της Κούβας, και της Αβάνας ειδικότερα, ήταν μια διαρκής  αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση με πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Με την καμπάνια με τις «κίτρινες κορδέλες» (βλ. σχετική ανάρτηση) που είχε ήδη εξαγγείλει ο René González κινητοποιήθηκαν κυριολεκτικά εκατομμύρια κουβανοί κιτρινίζοντας κάθε γωνιά της χώρας.


 Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 11/9 στον εσωτερικό χώρο του μνημείου του Χοσέ Μαρτί στην Πλατεία της Επανάστασης  με  τα εγκαίνια της έκθεσης ακουαρέλας με τίτλο «Yo me muero como vivi» (Πεθαίνω όπως έζησα)  με έργα που έφτιαξε στην φυλακή των ΗΠΑ ο Αntonio Guerrero Rondriguez,   παρουσία πλήθος διανοουμένων, καλλιτεχνών , εκπροσώπων του κουβανικού υπουργείου πολιτισμού κ.α.

Συνεχίστηκαν το βράδυ της ίδιας μέρας με την ειδική  καλλιτεχνική εκδήλωση στο θέατρο Karl Marx  με συμμετοχή πλήθους κορυφαίων καλλιτεχνών (Silvio Rondriguez, Ballet Lizt Alfonso,Victor Hereida, Dany Rivera, Grupo Trovarroco κ.α) στην οποία παραβρέθηκαν κορυφαία κομματικά και κρατικά στελέχη με επικεφαλή τον Ραούλ Κάστρο. Το επόμενο βράδυ (12/9) πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία στην «Tribuna  antimperialista”, που βρίσκεται στην Μalecon  δίπλα στο Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ (διπλωματική εκπροσώπηση των ΗΠΑ στην Κούβα).

Gala “Les doy una canción como doy el amór”
Σε όλες τις εκδηλώσεις  ενεργητική ήταν η παρουσία των οικογενειών των πέντε,   καθώς και του  René González, Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας, του μόνου από τους πέντε που έχει αποφυλακιστεί αφού εξέτισε ολόκληρη την ποινή του, και υποχρεώθηκε να παραμείνει  για καιρό στις ΗΠΑ επιστρέφοντας τελικά στην Κούβα αφού απαρνήθηκε την βορειοαμερικάνικη  υπηκοότητά του.  

Σε αυτά τα πλαίσια η Διεθνής Συνάντηση ¡15 años, Basta! (15 χρόνια, φτάνει πια!) κατείχε εξέχουσα θέση στο σύνολο των εκδηλώσεων. Πραγματοποιήθηκε στην ιστορική “sala 1930” του ξενοδοχείου Ναcional με συμμετοχή αντιπροσώπων από 33 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού, η Γουατεμάλα, το Πουέρτο Ρίκο, η Βολιβία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, το Καζαχστάν, η Ελλάδα, η Παλαιστίνη ,η Αγγλία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία κ.α.
Διεθνής Συνάντηση  ¡15 años, Basta!
Παραβρέθηκαν οι Bruno Rodriguez Parrilla, μέλος του ΠΓ του κόμματος και υπουργός εξωτερικών, Jose Ramón Balaguer Cabrera , μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων, η Kenia Serrano πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, μαζικών οργανώσεων, διανοούμενοι και καλλιτέχνες καθώς και η Clarisa López κόρη του  Οscar Lopez, Πορτορικένιου πολιτικού κρατούμενου εδώ και 32 χρόνια στις ΗΠΑ.  Τέλος, μήνυμα  έστειλε στην συνάντηση  ο αμερικανός ηθοποιός Danny Glover.

Eκ μέρους των οικογενειών των 5 μίλησε η Mirtha Rondriguez,   μητέρα του Antonio λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι όλοι τους παιδιά μου».

Χαιρέτισε επίσης η Αna Teresita González, υφυπουργός εξωτερικών της Κούβας.

Στην παρέμβασή του ο René González επισήμανε ότι θα πρέπει να εντείνουμε την πίεσή μας στα κέντρα που παίρνονται οι αποφάσεις στις ΗΠΑ, δηλ. στον Λευκό Οίκο, στα lobbies και στους ακαδημαϊκούς των  ιδρυμάτων που συνδέονται με την εξουσία.
Ηοtel Nacional, sala 1930
Για την εξέλιξη της νομικής μάχης  στις ΗΠΑ, μίλησε ο αμερικανός δικηγόρος Μartin Garbus.
Ο  Ricardo Alarcón de Quesada αναφέρθηκε στην δικαστική φαρσοκωμωδία της καταδίκης, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί οποιαδήποτε πράξη κατασκοπίας ή υπεξαίρεσης κάποιου εγγράφου ή μυστικού, όπως ομολογούν και   οι ίδιες οι βορειοαμερικάνικες πηγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο γάλλος ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος  Salim Lamrani τόνισε ότι η υπόθεση των πέντε δεν είναι μόνο δικαστικό σκάνδαλο, αλλά επίσης πολιτικό  και σκάνδαλο των ΜΜΕ, που επέβαλαν την καταδίκη τους.
Ο Raúl Garcés επικεφαλής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Αβάνας αναφέρθηκε στις δυνατότητες της πληροφορικής, τονίζοντας ότι πρέπει να οργανώσουμε επικοινωνιακές δράσεις στοχεύοντας ευθέως στο πως σκέφτονται και νοιώθουν οι βορειοαμερικάνοι.
Διεθνής Συνάντηση  ¡15 años, Basta!
Η Naida Vigezzi, συντονίστρια του Δικτύου Αλληλεγγύης στην Κούβα των ΗΠΑ, καθώς και η αμερικανίδα αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα  Cindy Sheehan αναφέρθηκαν σε πλευρές της δράσης για την απελευθέρωση των πέντε στις  Ηνωμένες Πολιτείες.
Πλήθος άλλες παρεμβάσεις από αντιπροσώπους από διάφορες χώρες έγιναν στην συνάντηση,  της οποίας τα συμπεράσματα και οι κατευθύνσεις  κωδικοποιήθηκαν την επόμενη μέρα σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ICAP στην Αβάνα.
Στο τέλος της συνάντησης, κάθε αντιπρόσωπος έλαβε μία προσωπική επιστολή  στην οποία «εκ μέρους των πέντε, των οικογενειών τους  και ολόκληρου του κουβανικού λαού» εκφράζονταν οι ευχαριστίες για την συμμετοχή του στην συνάντηση.
 Το επόμενο βράδυ (13/9), οι αντιπρόσωποι  επισκέφτηκαν  ένα CDR (Eπιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης) σε μια γειτονιά της Αβάνας  
Τέλος, το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Μάρτη του 2014 στο Λονδίνο, που θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη από την  περσινή συνάντηση του Βερολίνου διεθνής συνάντηση  (www.voicesforthefive.com).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια