11 Αυγούστου 2013

Το Ελληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης στην Κούβα

                                                                                                                                                                                         Αβάνα 8/8/2013

Η 18μελής  ελληνική συμμετοχή – δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Ισπανική (21) -  στην φετινή μπριγάδα στην Κούβα,   που οργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης (ο παλαιότερος σύνδεσμος της Ευρώπης), δημιούργησε την δυνατότητα πολύπλευρων επαφών και συζητήσεων τόσο με τους Κουβανούς όσο και με τους μπριγαδίστες από τις υπόλοιπες χώρες.

Η Έκθεση για τους 5 στο CIJAM
Σε αυτά τα πλαίσια το Ελληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης (La Red Solid@ria Griega) ανέπτυξε την δική του ιδιαίτερη δραστηριότητα. Το “Red” είναι η πρωτοβουλία που  δημιουργήθηκε στο ελληνικό internet με αφορμή την επίσκεψη του ICAP στην Ελλάδα και κυκλοφόρησε το ψήφισμα για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών από τις φυλακές των ΗΠΑ το οποίο  υπόγραψαν και διακίνησαν στο διαδίκτυο πάνω από 50 blogs, sites και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαβάστηκε από περισσότερους από 10.000 χρήστες του internet. Το σύνολο των υπογραφών και σχετικών δημοσιεύσεων είναι συγκεντρωμένο στην ομώνυμη σελίδα (La Red Solid@ria Griega)  του blogPrensa Rebelde”  prensarebelde.blogspot.gr).


To “Red” στην Έκθεση για τους 5
To βάρος που ρίχνει η Κουβανική πλευρά στο διαδίκτυο είναι δεδομένο και πολύπλευρα εκφρασμένο, πράγμα που ήδη είχαμε διαπιστώσει  από την συμμετοχή μας στην περσινή μπριγάδα. Επιπλέον είναι εντυπωσιακή η δουλειά που κάνουν οι Κουβανοί στο internet, τα πολλά και ποιοτικά ενημερωτικά sites και σελίδες που διατηρούν καθώς και τα εκατοντάδες blogs. Και όλα αυτά με πενιχρά μέσα, με απίστευτα χαμηλές ταχύτητες και απίστευτα υψηλό κόστος πρόσβασης στο internet, που δημιουργεί ο αποκλεισμός (εμπάργκο) των ΗΠΑ και στο διαδίκτυο.  Η Κούβα είναι αποκλεισμένη από όλους τους κοντινούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, από όλα τα υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια (μόλις πριν 2 χρόνια  συνδέθηκε με δικό της υποθαλάσσιο καλώδιο με την Βενεζουέλα)  και οι κουβανικές σελίδες είναι αποκλεισμένες ακόμα και από τα στατιστικά στοιχεία που δίνει η google.  Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος επίσημος προϋπολογισμός των ΗΠΑ για αντικουβανική υπονομευτική δουλειά μέσω του internet ανέρχεται σε μερικά εκατομμύρια δολάρια.  Όμως το internet είναι για τους Κουβανούς ίσως ο μοναδικός τρόπος που έχουν για να προσπαθήσουν να σπάσουν τον τοίχο σιωπής και ψεύδους που επιβάλλουν τα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα διεθνή ΜΜΕ.

Το πανό του “Guevaristas” στην πλατεία στο CIJAM
Για αυτό το λόγο το ψήφισμα για τους 5 στο internet και η πρωτοβουλία για το “Red” γενικότερα, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των Κουβανικών και Λατινοαμερικάνικων Μέσων ενώ βρισκόμαστε ακόμα στη Ελλάδα. Αυτό εκφράστηκε με email και σχόλια φίλων καθώς και με δημοσιεύματα στην σελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Prensa Latina” και στο blog του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) “Siempre con Cuba”. Όταν πια ήρθαμε στην Κούβα, στα πλαίσια της δημοσιότητας που δόθηκε για την ίδια την μπριγάδα στα Κουβανικά ΜΜΕ, και την προβολή της ελληνικής αποστολής λόγω του μεγέθους της,  το ενδιαφέρον τους για την ιντερνετική δραστηριότητα αλληλεγγύης στην Ελλάδα αποτυπώθηκε με συνεντεύξεις που μας πήραν από την Κουβανική τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες τόσο στην Αβάνα, όσο και στο Ματάνσας.  Να σημειώσουμε επίσης ότι στην ελληνική αντιπροσωπεία δόθηκε η ανώτερη τιμητική διάκριση, να καταθέσει το στεφάνι της μπριγάδας στο μνημείο του José Marti στην πλατεία της Επανάστασης και να χαιρετήσει εκ μέρους της μπριγάδας την συγκέντρωση που οργάνωσαν προς τιμήν της οι CDR (Eπιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης)  στην επαρχία του Ματάνσας.

To πανό του Ελληνοκουβανικού, μαζί με την Ελληνική και την Παλαιστινιακή σημαία
Η δραστηριότητα του “Red” στην ίδια την μπριγάδα επικεντρώθηκε στην συμμετοχή στην έκθεση υλικού  από όλες τις χώρες για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών. Εκεί εκτός από τα πανό και το φωτογραφικό υλικό, μοιράσαμε το ψήφισμα του Red για τους 5 με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των blogs, προβάλαμε και δωρίσαμε DVD με τα σχετικά βίντεό μας , χαρίσαμε επίσης σε κάθε αντιπροσωπεία CD με ελληνική μουσική και DVD με το ντοκιμαντέρ για την κρίση στην Ελλάδα “CATASTROIKA”.

Συνέντευξη στο “Radio Habana”
Ταυτόχρονα συμμετείχαμε επίσης σε πολλές και ενδιαφέρουσες διμερείς επαφές και συζητήσεις, εν όψει της παγκόσμιας συνάντησης  που οργανώνεται στο Λονδίνο τον Μάρτιο του 2014 και στο Ολγίν (Κούβα) τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δράση μας έδειξε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής για την Απελευθέρωση των 5 με την οποία ανταλλάξαμε mail. Αποκτήσαμε επίσης επαφή με τον  Sebαstian Sepulveda  εκπρόσωπο του κινήματος Pueblos Originariosτων ινδιάνων της φυλής Mapuche(Χιλή – Αργεντινή) που επισκέφτηκε την μπριγάδα.
Διάφορες άλλες διμερείς δραστηριότητες και επαφές έγιναν στην μπριγάδα. Η Γερμανική αντιπροσωπεία π.χ είχε φτιάξει ένα πολύγλωσσο πανό το οποίο το υπέγραψαν όλοι και θα το ταχυδρομούσε στον Ομπάμα. Η Ρώσικη παρουσίασε μία έντονη δραστηριότητα για τους 5 στην Ρωσία, την οποία δεν γνωρίζαμε. Ιδιαίτερες σχέσεις αναπτύξαμε με την αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ισπανίας στην κατεύθυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και του συντονισμού της δράσης αλληλεγγύης στις χώρες μας, όπως επίσης και με τους πάνω από 15 μπριγαδίστες που συμμετείχαν και στην περσινή μπριγάδα και ξανασυναντηθήκαμε.

Kατάθεση στεφανιού της μπριγάδας
στο μνημείο του José Marti 
στην Πλατεία της Επανάστασης
Τέλος, στο περιθώριο των δραστηριοτήτων της μπριγάδας, έγιναν όπως ήταν φυσικό διάφορες άτυπες συζητήσεις και ανταλλαγές γνωμών για την κατάσταση γενικότερα στις χώρες της Ευρώπης και τις προοπτικές των κινημάτων και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση και με την αλληλεγγύη στην Κούβα. Για κάποιες από τις απόψεις αυτές, οι οποίες δεν δημιουργούν καμιά αισιοδοξία για το κίνημα στην Ευρώπη,  που είναι όμως αντιπροσωπευτικές της κατάστασης του κινήματος στις ευρωπαϊκές χώρες, θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια