16 Απριλίου 2013

Πάνω από 3.000 οι νεκροί από τρομοκρατικές ενέργειες κατά της Κούβας


Χιλιάδες Κουβανοί έχουν πέσει θύματα τρομοκρατικών ενεργειών που οργανώθηκαν ή υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με Έκθεση της Κουβανικής κυβέρνησης που κατατέθηκε σήμερα στον ΟΗΕ, και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συμβούλιου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθών που εδρεύει στην Γενεύη. 
Η έκθεση  θα παρουσιαστεί την 1η Μαΐου στα πλαίσια της  τακτικής  οικουμενικής εξέτασης (UPR) που υποβάλουν όλα τα κράτη-μέλη για τα  ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι 681 τρομοκρατικές ενέργειες και η μία μισθοφορική εισβολή στο νησί είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 3.478 άνδρες γυναίκες και παιδιά στο νησί και άλλοι 2.099 να μείνουν ανάπηροι.

Η Κούβα παρουσίασε αντίστοιχη έκθεση και τον Φεβρουάριο του 2009, στην πρώτη UPR με αποτελέσματα που θεωρούνται θετικά στην Αβάνα.

 Στην προσεχή  παρουσίαση η Κουβανική αντιπροσωπεία θα επιμείνει ότι η συνεχιζόμενη από τις ΗΠΑ πολιτική εχθρότητας υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού  και της χώρας.

Αυτές τις μέρες οι Κουβανοί θα γιορτάσουν την 52η επέτειο της εισβολής των οπλισμένων και χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ μισθοφορικών δυνάμεων (Κόλπος των Χόιρών/1961) που αποκρούστηκε μέσα σε 72 ώρες και αποτελεί σημαντικό γεγονός στην πολιτική και στρατιωτική ζωή στην Κούβα.

Η Κουβανική έκθεση  στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι αυτή και άλλες ένοπλες ενέργειες έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους στην χώρα.

Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά της χώρας περιλαμβάνει μισθοφορικές επιδρομές, δολιοφθορές, βιολογικές επιθέσεις,  προπαγανδιστικές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μεταδόσεις, ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης καθώς και δολοφονικές απόπειρες κατά των ηγετών της χώρας.

Κατηγορείται επίσης η κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει, χρηματοδοτεί και ενισχύει  με τη δράση των μυστικών της υπηρεσιών ενέργειες που επιδιώκουν να προκαλέσουν την αλλαγή του καθεστώτος στην Κούβα.

Μόνο το 2010 – 2011 η κυβέρνηση Ομπάμα διέθεσε για το σκοπό αυτό κονδύλια ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η έκθεση περιγράφει επίσης τον οικονομικό πόλεμο, τον  οικονομικό, χρηματοοικονομικό  και εμπορικό αποκλεισμό (bloqueo) που για πάνω από 5 δεκαετίες έχει επιβάλαι η Ουάσιγκτον στο μικρό γειτονικό νησί

Σύμφωνα με στοιχεία που η κυβέρνηση της Κούβας θεωρεί συντηρητικά, οι οικονομικές απώλειες που υπέστη η Κούβα από τον  συνεχιζόμενο οικονομικό αποκλεισμό ανέρχονται σε 108 δισεκατομμύρια δολάρια.  

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια