1 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκινά σήμερα η νέα σχολικά χρονιά στην Κούβα


Πάνω από 2.000.000  σπουδαστές όλων των βαθμίδων θα έχουν πρόσβαση στο καθολικό και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Θυμόμαστε την αντίστοιχη ημέρα πέρσι στην Αβάνα που η πόλη, πραγματικά, "γύρισε διακόπτη" !


Παρά το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο είχαμε περισσότερη ζέστη από  Αύγουστο και  Ιούλιο, την Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη η Αβάνα «γύρισε διακόπτη».  Το χαλαρό καλοκαιρινό κλίμα εξαφανίστηκε από τους δρόμους και ξαφνικά είχες την αίσθηση ότι η αυξήθηκε η ταχύτητα της πόλης. Η αιτία απλή και αναμενόμενη, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου 11 εκατομμύριων κάθονται στα θρανία πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, χώρια οι δάσκαλοι και καθηγητές τους.



Ξεκινώντας κι εμείς στις 8 το πρωί για το Πανεπιστήμιο, αντικρίσαμε στους δρόμους μια άλλη Αβάνα. Χιλιάδες, κυριολεκτικά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές -οι του δημοτικού και του γυμνασίου με τις χαρακτηριστικές στολές τους-  κατευθύνονταν στα σχολεία τους. Η πόλη βούιζε από τις παιδικές φωνές στους δρόμους, στα προαύλια των σχολείων, στα σπίτια.  Τα μαθήματα τελειώνουν στις 4 το απόγευμα για τους μαθητές του δημοτικού, που γυρίζουν σπίτια τους φαγωμένοι και διαβασμένοι. «Απαγορεύεται» να διαβάσουν στο σπίτι πάνω από μια ώρα το απόγευμα, κι αυτή για να τελειώσουν ότι δεν πρόλαβαν μέχρι τις 4. Είχαμε ήδη μία γενική αίσθηση για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας, όμως πριν καν φτάσουμε  στο Πανεπιστήμιο  αυτή μας η αίσθηση είχε μεταλλαχθεί. Η εκπαίδευση μοιάζει να είναι  αυτό που λειτουργεί καλύτερα από όλα στην χώρα.  Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να έχουμε αντίστοιχη προσωπική εμπειρία για το σύστημα υγείας, που κατά γενική ομολογία δουλεύει επίσης ρολόι, για να κάνουμε την σύγκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια