Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί - Αλληλεγγύη με την Κούβα» (Παράρτημα Θεσσαλονίκης) οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην Κουβανική ποίηση με θέμα «Η Κούβα μέσα από τα μάτια τωνNancy Morejón και Nicolás Guillén», την Κυριακή 09/02/2025 στις 19:00, στο Hemingway Bistrot (Αλεξάνδρου Σβώλου 19).
Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν τα μέλη του Συλλόγου:
- Carlos Eddy Simón Forcade, Πρώην Διδάσκων στο Τμήμα Ιστορία της Τέχνης της Σχολής Φιλολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Αβάνας. Τίτλος: Η ποιητική έκφραση της νέγρικης κουλτούρας στα ποιήματα της Nancy Morejón
- Νίκος Μαυρέλος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τίτλος: Η ποίηση και οι τρόποι της για τον καθορισμό της πολιτισμικής και κοινωνικοπολιτικής ταυτότητας του κουβανικού λαού στην ποίηση του Nicolás Guillén
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων θα ακολουθήσει κουβανική μουσική και συζήτηση με τα μέλη του Συλλόγου αναφορικά με την τρέχουσα επικαιρότητα στην Κούβα.
Στην εκδήλωση θα διατίθενται κουπόνια ενίσχυσης της εκστρατείας #EnergíaParaLaVida /Πανευρωπαϊκή Καμπάνια Υλικής Αλληλεγγύης ~ ΜediCuba.
Περισσότερες πληροφορίες, ενημερώσεις και οπτικοακουστικό υλικό στο | Facebook event
***
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» - Αλληλεγγύη με την Κούβα, ιδρύθηκε το 2009 από ανθρώπους που εμπνέονται από την ιστορία και τα διδάγματα της Κουβανικής Επανάστασης, αλλά και από τους σημερινούς αγώνες και τα επιτεύγματά της, αφού αυτή παραμένει ζωντανή και αγωνιζόμενη, αποτελώντας παράδειγμα και ελπίδα για τους λαούς όλου του κόσμου.
Σκοπός του Συλλόγου είναι η γνωριμία με την ιστορία και το πολιτισμό της επαναστατικής Κούβας, η προσέγγιση των δύο λαών και η ανάπτυξη μαζικής και αγωνιστικής διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ των λαών μας.
Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό των ποιητών:
H Nancy Morejón ενδιαφερόμενη για τη λαϊκή κουλτούρα και τους ποικίλους τρόπους έκφρασής της στους ανθρώπους γύρω της, από πολύ νωρίς στη ζωή της, ενεπλάκη σε έναν διαρκή πολιτιστικό διάλογο με μια καθημερινότητα γεμάτη ηχοχρώματα. Βυθισμένη σε μια λαϊκή μουσική παράδοση που διαπερνά όλες τις αισθήσεις της και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εσωτερικών ήχων της ποίησής της, η Morejón αφομοίωσε βαθιά την αφροκουβανική κουλτούρα, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωντανή ουσία της κουβανικής ταυτότητας. Με αυτό τον τρόπο, αντικρίζει αυτήν την καθημερινή πραγματικότητα και την αγκαλιάζει μέσα από ανεκδοτολογικές εμπειρίες, απαλλαγμένες από συναισθηματισμούς και κοινοτοπίες. Επίσης, αναδεικνύει διάφορες πτυχές του λαϊκού πολιτισμού και της κουβανικής προφορικής παράδοσης, τοποθετώντας τον αναγνώστη των ποιημάτων της σε ένα ζεστό, προσωπικό περιβάλλον – τη γειτονιά του, ανάμεσα σε ανθρώπους και οικογενειακές συγκεντρώσεις.
O Nicolas Guillen υπήρξε ποιητής, δημοσιογράφος και ακτιβιστής στην Κούβα. Γεννήθηκε το 1902 και πέθανε το 1989. Ανέπτυξε πολιτική δράση κατά τη δικτατορία του Gerardo Machado και, μετά την πτώση του καθεστώτος, το 1936 έγινε μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας. Ως δημοσιογράφος ταξίδεψε την Ισπανία και κάλυψε τον Ισπανικό Εμφύλιο. Έμεινε εξόριστος από το 1953 και επέστρεψε μετά την επανάσταση το 1959. Από το 1961, ήταν για πάνω από 30 χρόνια πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Συγγραφέων της Κούβας. Η αφρο-ισπανική πολιτισμική του ταυτότητα και οι πολιτισμικές της καταβολές καθορίζουν το έργο του, το οποίο αφορμάται από τον αφρικανικών καταβολών λαϊκό πολιτισμό της Κούβας που βασίζεται σε αυτό το δίπολο, όπως φαίνεται μέσω της ρυθμικότητας ποιημάτων όπως το «Canción carioca». Η ισπανική (και ευρύτερα ευρωπαϊκή) πολιτισμική ταυτότητα είναι εμφανής σε ποιήματα όπως τα «A Julieta» και «Epigramas». Σε ποιήματα όπως τα «El abuelo» και «Sudor y látigo» ανιχνεύεται ο προβληματισμός του σε σχέση με την αφρο-κουβανική ταυτότητα του λαού και την ισπανική ταυτότητα που δεν ανήκει μόνο στον κατακτητή, αλλά και στον ίδ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου