19 Μαρτίου 2023

Κούβα - Εκλογές 2023

Στις 26 Μαρτίου θα γίνουν στην Κούβα οι εθνικές εκλογές, στις οποίες θα εκλεγούν οι 470 βουλευτές που θα απαρτίζουν το 10ο Νομοθετικό Σώμα της κουβανικής Βουλής.

Οι υποψήφιοι, που προτάθηκαν στις 168 Δημοτικές Συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας, πραγματοποίησαν συναντήσεις με τον πληθυσμό, περιοδείες σε κοινότητες και κέντρα παραγωγής, υπηρεσιών, εκπαίδευσης και επιστήμης.


Σύμφωνα με τον νόμο αριθ. 131/2019 για την οργάνωση και τη λειτουργία της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας και του Συμβουλίου του Κράτους της Δημοκρατίας της Κούβας, η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας είναι το ανώτατο όργανο της κρατικής εξουσίας. Εκπροσωπεί όλο το λαό και εκφράζει την κυριαρχική του βούληση, όπως ορίζεται στο άρθρο 102 του Συντάγματος της Δημοκρατίας.

Η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας είναι ένα δημοκρατικό, εκλογικό, αντιπροσωπευτικό και υπεύθυνο όργανο, που αποτελείται από βουλευτές που εκλέγονται με ελεύθερη, ισότιμη, άμεση και μυστική ψήφο των ψηφοφόρων, αναλογικά και σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο εκλογικός νόμος. (άρθρο 8).

 


Ποιες εξουσίες έχει η Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας ;

  • Υιοθετεί  Συνταγματικές αλλαγές, σύμφωνα με τις διατάξεις του Τίτλου 11.
  • Δίνει  εάν χρειαστεί, μια γενική   και υποχρεωτική ερμηνεία, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.
  • Εγκρίνει, τροποποιεί ή καταργεί τους νόμους και τους υποβάλλει προηγουμένως  σε λαϊκή διαβούλευση αν το κρίνει σκόπιμο, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της κάθε νομοθεσίας.
  • Ασκεί έλεγχο συνταγματικότητας σε νόμους, προεδρικά  και άλλα διατάγματα, και άλλες γενικές διατάξεις, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.
  • Επικυρώνει τα νομοθετικά διατάγματα και τις  του αποφάσεις του Συμβουλίου του Κράτους.
  • Συζητά και εγκρίνει τους γενικούς στόχους και προγράμματα  και τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια, με βάση την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
  • Εγκρίνει τις αρχές του συστήματος διαχείρισης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
  • Συζητά  και εγκρίνει το κρατικό προϋπολογισμό και ελέγχει την υλοποίησή του.  
  • Εγκρίνει  το νομισματικό, χρηματοπιστωτικό και δημοσιονομικό σύστημα.
  • Εγκρίνει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, μεταξύ πολλών άλλων εξουσιών.


Μεταξύ των 470 υποψηφίων βουλευτών που εγκρίθηκαν για την επόμενη Βουλή, υπάρχουν 94 νέοι ηλικίας από 18 έως 35 ετών, που αντιπροσωπεύουν το 20%. Εάν εκλεγούν όλοι στις εκλογές της 26ης Μαρτίου, ο μέσος όρος ηλικίας της Εθνοσυνέλευσης θα είναι τα 46 έτη.

Στο 8ο Νομοθετικό Σώμα, 2013 - 2018, το 82,68% των βουλευτών ήταν απόφοιτοι ΑΕΙ. Στο 9ο Νομοθετικό Σώμα, που θα ολοκληρώσει τη θητεία του το 2023, το 86% του συνόλου είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου.


Η εκπαίδευση, η υγεία, ο αθλητισμός και ο Τύπος είναι οι  επαγγελματικοί τομείς που εκπροσωπούνται περισσότερο σε αυτή την υποψηφιότητα. Υπάρχουν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του συνεταιριστικού-αγροτικού τομέα, των νέων οικονομικών παραγόντων και της άμυνας της χώρας.



Το 10ο Νομοθετικό Σώμα θα έχει 135 λιγότερους βουλευτές. Θα υπάρχει ένας βουλευτής για κάθε 30.000 κατοίκους και τουλάχιστον δύο εκπρόσωποι για κάθε δήμο της χώρας.


Cuba. En Datos: ¿Qué se debe saber sobre los candidatos al Parlamento cubano? - Resumen Latinoamericano



Σχετικές αναρτήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια